15:00
לאור התפשטות נגיף הקורונה, התקבל עדכון מיחידות מקבלות הקהל במשרד המשפטים, המפרט את שעות קבלת הקהל ביחידות השונות:
האפוטרופוס הכללי- קבלת קהל תתקיים במתכונת של מקרים דחופים בלבד. לשירותכם ניתן לקבל מענה במוקד האפוטרופוס הכללי בטלפון: *6107
רשם הירושה - קבלת הקהל ביחידות אלה תתקיים במתכונת של מקרים דחופים בלבד. לשירותכם ניתן לקבל מענה במוקד הטלפוני: *2416
הממונה על הליכי חדלות פירעון - קבלת בממונה על הליכי חדלות פירעון, תתקיים במתכונת של מקרים דחופים בלבד. לשירותכם ניתן לקבל מענה במוקד הטלפוני: 5067*
רשות התאגידים - החל מהיום ועד להודעה חדשה, לא ניתן יהיה לקבל שירות פרונטלי בכל לשכות הרשות. מרבית השירותים ניתנים בצורה מקוונת. ניתן להפקיד מסמכים בתיבות ההפקדה המצויות בכל לשכה, בין השעות 08:00-16:00. בירורים ניתן לעשות במוקד הטלפוני של הרשות: 5601*. במקרים דחופים בלבד ורק לאחר אישור טלפוני, ניתן יהיה לקבל שירות פרונטלי בהתאם לנקיטת אמצעי הזהירות שנדרשנו להם.
רשות הפטנטים - לא תתקיים קבלת קהל פרונטלית, ויש להימנע מלהגיע לרשות באופן פיזי, למעט לשם הגשת מסמכים בתיבת ההפקדה ליד עמדת השומר. מעבר לכך, עבודת הרשות נמשכת כסדרה. ניתן ליצור קשר טלפוני עם הרשות ולהגיש מסמכים כרגיל באופן מקוון. הדיונים הקבועים בבית הדין עד תום חופשת הפסח (19.4.2020) מבוטלים, מועדים חדשים יתואמו על-ידי מזכירות בית הדין.
הסיוע המשפטי - לא תתקיים קבלת קהל במחוזות עד להודעה חדשה, ואין לזמן תורים ללשכות. ניתן להפקיד מסמכים בתיבות ההפקדה בכניסה למחוזות. בעניינים דחופים ניתן לפנות למוקד השירות והמידע שמספרו: *6405. מוקד השירות עובד במתכונת מצומצמת ומטפל במקרים דחופים בלבד.
13:10
פרופ' יובל שני, סגן נשיא במכון הישראלי לדמוקרטיה, מציין כי "מצב החירום שהוכרז הלילה במערכת המשפט הוא אירוע יוצא דופן שחורג מההסדרים המיוחדים הנוגעים למצב חירום בישראל. מדובר בצעד שאינו מאפיין דמוקרטיות גם בשעת משבר, והוא מטריד במיוחד בשל העיתוי בו הוא בוצע, בלא כנסת מתפקדת ועל-ידי ממשלה שאינה נהנית מאמון הכנסת. במצב דברים זה, לפעילות תקינה של בתי המשפט חשיבות מיוחדת. מעבר לאירוע הנקודתי הנוגע לפתיחת משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, צריך להבין שלהשבתת מערכת המשפט יש השלכות הקשורות גם לפגיעה בזכויות נאשמים רבים אחרים העלולים לסבול עינוי דין ואף לשבת במעצר עד תום ההליכים, מבלי שהטיפול בתיקם יתקדם".
8:38
פתיחת משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נדחתה לסוף חודש מאי. זאת, לאחר החלטת שר המשפטים אמיר אוחנה להקפיא את פעילות בתי המשפט בעקבות משבר הקורונה.
דיון הקראת כתב האישום של נתניהו, שהיה אמור להיערך ביום שלישי השבוע, נדחה ל-24 במאי. "נוכח התפתחויות הנוגעות להתפשטות נגיף הקורונה, ובשים לב להנחיות העדכניות שניתנו ולהכרזה על עבודת בתי המשפט במתכונת חירום, החלטנו לבטל את הדיון הקבוע", כתבו בהחלטתם שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים, רבקה פרידמן-פלדמן, משה בר-עם ועודד שחם.
ההחלטה לדחות את הדיון הגיעה שעות בודדות אחרי הכרזתו של שר המשפטים במוצאי שבת על מצב חירום במערכת המשפט. במסגרת ההחלטה, שלדברי אוחנה התקבלה בתיאום עם מערכת המשפט, כל גופי מערכת המשפט, ובכללם בתי המשפט השלום והמחוזי, רשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל), הפרקליטות והסנגוריה הציבורית יעבדו במתכונת חירום.
הצו יחול למשך 24 שעות, כאשר במהלך היום (א') ידונו במשרד המשפטים ובהנהלת בתי המשפט בנוגע לימים הבאים.
יש לציין כי בתי הדין לעבודה המשיכו לעבוד היום כרגיל חרף מצב החירום, כיוון ששר העבודה והרווחה אופיר אקוניס נדרש לחתום על הצו המאשר כי שר המשפטים נועץ בו. השר אקוניס חתם רק הבוקר על המסמך, אולם עד רדת העיתון לדפוס שר המשפטים אוחנה לא חתם על הצו המעביר את בתי הדין לעבודה למתכונת חירום.
הצו המכריז על מצב חירום במערכת המשפט מתבסס על שינוי תקנות סדרי הדין במצב חירום, שעליו חתם השר אוחנה בשבוע שעבר. לפי התקנה החדשה, בסמכות שר המשפטים להקפיא את פעילות בתי המשפט בעילות של פגעי טבע ופגיעה בבריאות הציבור.
אוחנה חתם ב-1:00 בלילה שבין שבת לראשון על הצו. זאת לדברי משרד המשפטים, "כחלק מהמאמץ הלאומי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה". עוד נמסר כי ההחלטה על הצו התקבלה על-ידי שר המשפטים בשיתוף עם מנהל בתי המשפט ד"ר יגאל מרזל, ולאחר קבלת "אור ירוק" מהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שקבע כי אין מניעה משפטית למהלך.
לפי הצו, בתקופת מצב החירום המיוחד יתקיימו דיונים רק בעניינים הבאים: 1. מעצר ושחרור בערובה; 2. מעצר מינהלי; 3. עתירות דחופות לבג"ץ; 4. עבירות לפי חיקוקים הנוגעים למצב החירום המיוחד; 5. סעדים זמניים דחופים בעניינים אזרחיים; 6. עניינים דחופים בהוצאה לפועל, ובהם: בקשת חייב לבטל פקודת מאסר, בקשת חייב לעכב או לבטל פינוי, בקשה לביטול מימוש כספים, בקשת זוכה לנקיטת הליך דחוף לפני המצאת אזהרה, בקשת זוכה לעכב יציאה מהארץ, בקשת חייב לבטל עיכוב או הגבלת יציאה מהארץ, ביטול הגבלת חייב מקבל דרכון.
גם היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט ברק לייזר הוציא הודעה, המפרטת אודות הצעד הדרמטי. בהודעה ששלח לנשיאי בתי המשפט נכתב כי "שימת לבכם מופנית לסמכותו של נשיא בית משפט לקבוע, מטעמים מיוחדים שיירשמו, כי הליך מסוים הנמנה עם העניינים המפורטים לא יידון, או שהליך מסוים שאינו נמנה עמהם - יידון".
עוד כתב עו"ד לייזר כי "ככל שיוחלט על הארכת תוקף ההודעה מעבר ליום א', יש בכוונתו של מנהל בתי המשפט לעשות שימוש בסמכות הנתונה לו בתקנה 3(ה) לתקנות אלה ולקבוע סוגי עניינים נוספים שיידונו בבתי המשפט".
לייזר הוסיף כי היום צפויה הממשלה לדון בסדרה של תקנות לשעת חירום בעניינים שונים אשר ישפיעו על מהלך הדיונים בבתי המשפט, ובכלל זה קיום דיוני הארכות מעצר בהיוועדות חזותית, שיחות ועידה טלפוניות או אמצעי טכנולוגי אחר, דיוני הארכות מעצר של החייבים בבידוד בית בהיעדרם, צמצום הדיונים בוועדות השחרורים ועוד.
בתגובה למהלך של שר המשפטים הגישה התנועה לאיכות השלטון עתירה דחופה לבג"ץ כדי לבטל את הצו. לטענת התנועה, "שימוש בתקנות החדשות (הצו שהכריז על מצב חירום, א' ג') על מנת לחלץ את נתניהו מהמשפט, הוא חמור ומהווה עליית מדרגה ברמיסת רשויות אכיפת החוק במדינת ישראל. בתנועה מזכירים עוד כי "השר אוחנה הוא שר זמני בממשלה זמנית, אשר לא קיבל מעולם את אמון הציבור ומעולם לא אושר על-ידי הכנסת".
ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) אף קרא לשופטים להפר את הצו של שר המשפטים. "החלת תקנות שעת חירום על בתי המשפט היא לא פחות מניסיון הפיכה שלטוני בידי נתניהו. אני קורא לבתי המשפט שלא להיענות לצו הבלתי חוקי ולהמשיך בפעילותם. הרעיון כי נאשם בפלילים סוגר את בתי המשפט יום לפני משפטו הוא לא פחות ממטורף".
ד"ר חנן מנדל, מומחה לסדרי דין מהקריה האקדמית אונו, הצטרף גם הוא לביקורת ואמר ל"גלובס" כי "אין ספק שיש צורך בנקיטת אמצעי זהירות להפעלת מערכת המשפט בימים אלה. עם זאת, השבתת המערכת כמעט לחלוטין והפסקת מרבית הדיונים הן מיותרות. בדיוק כפי שניתן להפעיל את מערכות החינוך מרחוק, ניתן להפעיל את בתי המשפט באמצעות דיונים מקוונים וכך למנוע כמעט לחלוטין את הסיכון מהתקבצות בבתי המשפט עצמם".
לדברי ד"ר מנדל, "למעשה, תשתית לקיום דיונים מקוונים כבר קיימת - למשל בתקנות סדר הדין האזרחי החדשות - וניתן להרחיבה בקלות, באותן סמכויות חירום שבידי שר המשפטים כרגע.
ד"ר מנדל ציין כי הפסקת פעילות בתי המשפט בניהול דיונים פליליים, למשל, היא פגיעה בשלטון החוק, שניתן למתנה באמצעות הפעלת בתי המשפט בכפוף למגבלות השונות. לדבריו, "במקרה דנן, הפסקת הפעילות יומיים לפני פתיחת משפטו של ראש הממשלה שמינה את שר המשפטים שקבע את ההוראה באופן זמני וללא אישור הכנסת, עוד יותר בולט ומעלה שאלות כבדות-משקל. כדי לאפשר למדינה ולשלטון להתמודד עם משבר הקורונה צריך להקפיד על קיום מערכות החוק והמשפט ככל הניתן כסדרן".
*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב אישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.