חזית המדע:
מה הקשר בין מחלת לב לקורונה? גם הרופאים מבולבלים
המידע המועט שנאסף עד כה על מחלת הקורונה Covid-19 מראה כי היא מכה חזק יותר לא רק בחולים עם מחלות ריאות, אלא גם ובעיקר בחולי לב. האם זה אומר שהיא יכולה לעשות נזק ללב? ומה הקשר בין הקורונה לבין לחץ דם גבוה והתרופות שנוטלים אנשים רבים נגדו? המידע עדיין חדש ומלא סתירות, אך ננסה לעשות בו מעט סדר.
ארגון הקרדיולוגיה האמריקאי, ACC, הודיע כי רוב החולים שהגיעו לאשפוז בגלל מחלת ה-Covid-19, הם חולים במחלות לב, כלי דם או סוכרת. במחקר שנערך באחד ממרכזי הטיפול במחלה בסין ופורסם בכתב העת הרפואי המוביל The Lancet, נמצא כי 40% מהמאושפזים סבלו ממחלת לב או כלי דם ו-12% סבלו מסוכרת. במחקר נוסף מסין דובר על 31% מהחולים הקשים שהם בעלי לחץ דם גבוה, 10% סוכרתיים ו-14.5% סובלים ממחלת לב. 10% מהתמותה היו בחולי לב, ו-6% ממנה היו בחולים עם יתר לחץ דם.
הקשר בין תחלואת הלב לבין הקורונה יכול להגיע מכמה כיוונים. האחד הוא עצם המצב הדלקתי. גם שפעת, שגורמת לדלקת סיסטמית (כלומר בכל הגוף), יכולה להחמיר מחלות לב, משום שמחלות הלב נגרמות בין היתר בגלל דלקת בכלי הדם. למעשה, מחקרים מן השנים האחרונות מראים כי חלק משמעותי מן התמותה משפעת, קשור לפגיעה בלב ולא למחלת הריאות.
הקשר השני עובר דרך מנגנון לחץ הדם הגבוה. נראה כי הווירוס נקשר לאותם קולטנים בגוף, אשר עליהם פועלות תרופות נגד לחץ דם בשם ACE2 Inhibitors. רופאים מסויימים ציינו כי ייתכן שהתרופות עלולות להעלות את סיכון התחלואה בקורונה בקרב נוטלי תרופות אלה. אחרים ציינו כי התרופות יכולות דווקא להגן על החולים מן הווירוס. כאמור, הבלבול הוא רב. כרגע ההמלצה של איגוד הקרדיולוגיה הוא להמשיך ליטול את התרופות, עד קבלת מידע חדש, ומתוך מחשבה כי יש סיכוי שהחולים כלל לא ידבקו בווירוס, ולעומת זאת עדיין עלולים להיפגע בגלל העלייה בלחץ הדם.
אם המחלה עצמה עוברת בקלות, האם היא עלולה בכל זאת לפגוע בלב? תחילה רופאים הזהירו לגבי אפשרות כזו, משום שמצאו רמות גבוהות של החלבון טרופונין בדם של חלק מהחולים. כך על פי אתר החדשות לרופאים קרדיולוגים TCTMD . הורמון זה לרוב מופרש במצבים של התקפי לב או דלקת בלב. אולם, בדיקות נוספות (שנערכו בינתיים רק בחולים ספורים במצב זה), לא הראו כי לחולים הללו ישנה פגיעה בלב. פרופ' ג'ונבו גה ׁׁׂׂ(Junbo Ge), נשיא איגוד הקרדיולוגים הסיני, המטפל משנגחאי ברפואה מרחוק בחולים מווהאן, אזור התפרצות המגיפה, ציין כי הוא מעריך כי רוב החולים יצאו מן המחלה ללא פגיעה בשריר הלב, וכי רמות הטרופונין יחזרו לנורמה.
גה כן ציין כי תיתכן פגיעה בלב אצל החולים הקשים ביותר, כחלק מפגיעה רב מערכתית הנובעת מהשתוללות של הדלקת. כמו כן הוא ציין כי אצל חולים שיש להם חסימה קיימת בכלי הדם, ואולי לא ידעו שהם בסיכון להתקף בטווח הקרוב, קשיי הנשימה והמחסור בחמצן המגיע ללב כתוצאה משולבת של קשיי נשימה וחסימת עורקים, יכולים לגרום לפגיעה חמורה יותר בלב. כמו כן, נמסר מידע אנקדוטלי מאיראן, לפניו כמה חולים קשים במחלה, לקו לפתע בדלקת חריפה של הלב עצמו, ומתו.
אז מה כדאי לחולי הלב לעשות? לטפל היטב במחלת הלב שלהם, ליטול את התרופות הקבועות, להימנע ככל האפשר לחשיפה לאנשים שנושאים את הווירוס (שזה כרגע אומר - מאנשים באופן כללי), ולהתחסן נגד שפעת.
גלי וינרב
טיפ כלכלי:
רשות שוק ההון במסר מרגיע לציבור החוסכים
רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, שבראשות ד"ר משה ברקת, מנסה להרגיע את הציבור בצל ירידות השערים הניכרות במדדים השונים בשוקי ההון בארץ ובעולם מתחילת שנה, וביתר שאת מאמצע פברואר ואומרת בנוסף כי "לא רואים חשש לעמידת חברות הביטוח בהתחייבויות כלשהן".
רשות שוק ההון מפקחת על חברות הביטוח וכל גופי ניהול החסכונות לטווח ארוך בישראל האחרות, ובכלל זה קופות הגמל וקרנות הפנסיה שבבעלות בתי ההשקעות וגופים אחרים. לדברי ברקת, שנפגש עם המנכ"לים והיו"רים של חברות הביטוח ועם מנכ"לי בתי ההשקעות, "דרישות ההון של חברות הביטוח נקבעות מ-2017 על בסיס מודל סולבנסי, שכולל תרחישים מחמירים ומאפשר לחברות הביטוח לספוג זעזועים ברמת חומרה גבוהה מאלו שנצפו בשווקים בשבועות האחרונים".
בהקשר זה, של תסריטי הקיצון שעל פיהם נבנות דרישות ההון מחברות הביטוח, הוא מבקר את ההוראות שקבעה קודמתו ליישום הסולבנסי בישראל - בשונה מהיישום באירופה, היכן שתקנות אלה נוסחו במקור ומדגיש כי "בחודשים האחרונים הרשות מקדמת מעבר להוראות סולבנסי במתכונת האירופית, באופן מקביל ליישום מודל באזל במערכת הבנקאית. הוראות אלה מתאימות יותר למדידת ההון הנדרש של חברת ביטוח, כפי שנעשה באירופה, ואילו היו חלות כבר היום היו צפויות למתן את השפעות התנודות בשווקים". בכוונת ברקת להאריך את תקופת הפריסה לעמידה מלאה בהוראות הסולבנסי, דבר שיסייע לחברות הביטוח, ובמיוחד למגדל ולכלל ביטוח.
הרשות אחראית גם על הגופים המוסדיים שמנהלים את החיסכון הפנסיוני של הציבור, בהיקף של כ-7 טריליון שקל, ועל גופים נוספים כגון נותני שירותי מטבע (חלפנים) ונותני אשראי. לדברי ברקת מהיום, על הציבור לא להיבהל ממה שקורה עתה בשווקים בכל הנוגע לחסכונות לטווח ארוך.
"חשוב שהציבור יידע כי כספי החיסכון שלו, המנוהלים על ידי הגופים המוסדיים, מנוהלים במקצועיות ובאחריות לטווח ארוך", ועל כן, "אנו מזכירים לציבור לבצע פעולות בחסכונותיו מתוך שיקול דעת ולאחר קבלת ייעוץ מתאים מגורמים מורשים". עוד נמסר מרשות שוק ההון כי היא והגופים המפוקחים "פועלים להבטיח מתן שירות רציף למבוטחים ולחוסכים גם בימים אלו", כשהם מפרטים כי "המערכת ערוכה לתשלום סדיר של קצבאות ותגמולים ולאספקת השירותים החיוניים תוך מזעור הפגיעה האפשרית למבוטחים ולחוסכים".
ברשות מצפים מהגופים המוסדיים לעמוד בקשר ולתת "מענה מספק", גם אם לא מענה מלא, לחוסכים ולמבוטחים. ברשות בוחנים צעדים להקלת הדרישות הרגולטוריות כך שחברות הביטוח וספקי שירותים אחרים מעולם זה יוכלו לתת מענה למבוטחים בשונה ממה שמותר כיום. בהקשר זה בוחנת הרשות לאפשר מתן שירותים של ייעוץ רפואי דיגיטלי על ידי רופאים מומחים בכל ימות השבוע ובשעות שבהן לא ניתנים שירותים על ידי קופות החולים.
רון שטיין
מה קורה בעולם:
אירופה מסתגרת, ומלכת בריטניה עזבה את הארמון
גרמניה: טראמפ ניסה "לגנוב" חברת חיסונים לקורונה לארה"ב
מהדורת יום ראשון של העיתון "די ולט" דיווחה שגורמים בממשלת גרמניה מאשימים את הנשיא דונלד טראמפ בכך שהציע "סכומי כסף גדולים" לחברה גרמניה בשם CureVac, שיש לה יכולת לייצר מיליוני חיסונים פוטנציאליים לקורונה בטווח זמן קצר יחסית, אם תעבור לארה"ב. לפי ההאשמות, טראמפ נפגש עם מנכ"ל החברה לפני כשבועיים. המנכ"ל פוטר בשבוע שעבר לאחר הפגישה, ומייסד החברה החליף אותו. מהממשל בברלין נמסר שהוא נמצא "במגעים אינטנסיביים" כדי לשכנע את החברה להישאר במדינה. בגרמניה נרשמו כ-4,649 חולים, בקצב גידול המתאים כמעט לחלוטין לזה של איטליה בתחילת ההתפרצות, אך מספר מקרי המוות נמוך משמעותית ועומד על תשעה עד כה. בתי הספר במדינה יהיו סגורים בשבועיים הקרובים וגם כל מקומות הבילוי בברלין ובערים גדולות אחרות.
מהדורת יום ראשון של העיתון "די ולט" / צילום: צילום מסך, גלובס
אירופה בסגר: בספרד לא יוצאים לרחובות, בצרפת כל הברים סגורים
"הפוליטיקה של המגפה", זו הכותרת של השבועון הבריטי "אקונומיסט", שכותב במאמר המערכת שלו כי "דרום קוריאה וסין הדגימו את היכולת של 'ביג-דאטה' ובדיקות המוניות לזהות מקרים ולהגביל את ההתפשטות". בספרד, שבה אף אחת מהשיטות האלה לא נמצאת בשימוש, הונחו אתמול 47 מיליון תושבי המדינה על ידי ראש הממשלה, פדרו סנצ'ז, להיסגר בבתיהם ולצאת רק כדי ללכת לעבודה במקרה הצורך או לקנות אוכל. כל החנויות הלא-הכרחיות במרחב הציבורי סגורות ורק הסופרמרקטים, הבנקים, תחנות הדלק ובתי המרקחת פתוחים. תושבים יורשו לנסוע בין ערים רק אם הדבר הוא חלק מהעבודה שלהם. 5,700 בני אדם נדבקו במחלה בספרד עד כה, ו-136 מתו ממנה. גם צרפת הכריזה על סגירת כל מקומות הבילוי, אף שקראה לאזרחים להצביע בבחירות המקומיות. בצרפת נדבקו בקורונה כ-4,490 בני אדם ומתו 91. בבריטניה דווח כי המלכה עזבה את ארמון בקינגהאם שבלונדון ופרשה לטירת ווינדזור, בשל חשש מהתפשטות המגפה.
עיתון "אקונומיסט". הפוליטיקה של מגפה / צילום: צילום מסך, גלובס
בדיקות שליליות לטראמפ ובולסונרו
"האתגר לבודד", מכריזה הכותרת הראשון של העיתון הברזילאי "או גלובו", על רקע תמונת אילוסטרציה של פאבלה - שיכוני העוני הקיימים לצד רוב הערים הגדולות במדינה. ארבעה מחברי המשלחת הברזילאית שליוותה את נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו לפגישות בארה"ב בסוף השבוע שעבר אובחנו כחולים בקורונה, אך הנשיא עצמו אמר כי נבדק ונמצא שאינו חולה. בדיקה נוספת ככל הנראה תספק תוצאות בימים הקרובים. משום שבולסנורו ועמיתיו נפגשו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וסגן הנשיא מייק פנס, ביצע הנשיא האמריקאי בדיקה ורופאו פרסם לציבור כי תוצאתה שלילית.
העיתון הברזילאי "או גלובו". "האתגר לבודד" / צילום: צילום מסך, גלובס
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.