משבר הקורונה ממשיך לשתק את המשק ולהכות במגזר הפרטי בכל העוצמה. הבורסה צונחת, עסקים וחברות נקלעים לקשיים, והציבור נאלץ להישאר בבית כדי שלא להסתכן בהידבקות בנגיף, וגם כדי לשמור על הילדים בשל סגירת מערכות החינוך. המשבר לא פסח גם על שוק עריכת הדין ועל מערכת בתי המשפט, שרובה מושבתת מפעילות.
בכתבה שפרסמנו השבוע ב"גלובס" ניסה דודי זלמנוביץ, העוסק בייעוץ לסקטור המשפטי, להקיש מלקחי המשברים הללו אל המשבר הנוכחי ולתת שורת עצות לעוסקים בתחום המשפט כיצד לפעול בעת הקשה הזו.
כעת פנינו אל משרדי עריכת הדין עצמם וניסינו לבדוק עימם איך הם נערכים למצב המשברי, ואיך הוא כבר משפיע עליהם ועל לקוחותיהם. כפי שפורסם אתמול (ג') ב"גלובס", הצעד הדרסטי ביותר עד כה ננקט על-ידי שני משרדים גדולים שהודיעו על קיצוצי שכר רוחביים והוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום: משרד גורניצקי ומשרד זיסמן-אהרוני-גייר - כך נודע ל"גלובס".
משרד גורניצקי, שבראשו עומד עו"ד פנחס (פיני) רובין, הודיע לכל העובדים כי הוחלט לנקוט בשני צעדי התייעלות כלכלית: שכרם של כל עורכי הדין ועובדי המנהלה יקוצץ רוחבית ב-30%, ובמקביל יוצאו לחופשה ללא תשלום (חל"ת) 20 מזכירות. עוד נודע ל"גלובס" כי השותפים הבכירים במשרד ("שותפי הרווח") לא ימשכו לכיסם רווחים עבור הרבעון שעתיד להסתיים בעוד כשבועיים, וימנעו מלעשות כן עד להודעה חדשה.
משרד גורניצקי הוא מהמשרדים הוותיקים בארץ, המעסיק למעלה מ-220 עורכי דין. בין לקוחות המשרד ניתן למצוא גם את איש העסקים המיליארדר יצחק תשובה וקבוצת דלק שנקלעו לאחרונה למשבר. אולם גורמים במשרד מסרו ל"גלובס" כי אין קשר בין הדברים.
עוד נודע ל"גלובס" כי גם משרד זיסמן-אהרוני-גייר (ZAG-S&W) - שבהנהלת (שותף-מנהל) עו"ד ארז אהרוני ושבו מועסקים 161 עובדים, בהם 86 עורכי דין - הודיע לעובדיו על קיצוץ משמעותי בעקבות משבר הקורונה. שותפי ההון ימשכו שכר שנתי בשיעור של 50% מהמתוכנן, בעוד ששותפי-שכר יידרשו לקצץ 25% משכרם. עורכי הדין במשרד יקצצו 15% משכרם.
עוד הודיעו במשרד בדוא"ל שנשלח לכל העובדים כי ייתכן שחלק מהעובדים יוצאו לחל"ת של 30 יום לפחות, וכי תוקם ועדת חריגים שתטפל בבקשות פרטניות שנובעות מקשיים אישיים.
משרדי עורכי דין נוספים שוקלים בימים אלה צעדי התייעלות דומים. שותפים בכירים, ובהם גם ראשי פירמות, שעימם שוחח "גלובס", עדכנו כי הם סבורים כי אין מנוס מכך שבמרוצת הימים הקרובים צפויים להצטרף למהלך ההתייעלות משרדי עורכי דין גדולים נוספים, וכי הם צפויים לקיים בנושא ישיבות בקרוב.
מחשבים ניידים ומצלמות
מטבע הדברים, ניסו חלק מהמשרדים שעימם שוחח "גלובס" לשדר רוגע ו"עסקים כמעט כרגיל", אבל בין השורות, לא קשה לראות את החששות הכבדים ואת ההשלכות הקשות של משבר הקורונה.
עו"ד אלון פומרנץ, שותף-מנהל במשרד ליפא-מאיר, אומר כי המשרד, שבו 120 עובדים, נערך מבעוד מועד לתמיכה מלאה בלקוחות ובעובדים, וכי הוא ערוך לעבודה מלאה מהבית לתקופה ממושכת. זאת, תוך שימוש באמצעי תקשורת שונים. לדבריו, "רוב עורכי הדין אצלנו כבר עברו לעבוד מהבית על-פי המלצת משרד הבריאות. נמסרו מספר הודעות ללקוחות, וההנחיה לשותפים ולעורכי הדין היא לשמור על קשר שוטף עם הלקוחות, לייעץ להם ולתמוך בהם".
פומרנץ מציין כי למרות ההמלצה לעבוד מהבית, עדיין קיימת אפשרות לחלק מעורכי הדין להגיע למשרד. עם זאת, לדבריו, "אנחנו מנסים להימנע מפגישות ובוודאי להימנע מפגישות רבות משתתפים. בנוסף, ההנחיה למנהלי המחלקות היא לגלות גמישות והתחשבות בעובדים בתקופה מאתגרת זו".
האם ישנה עלייה בפניות של לקוחות מסוג מסוים?
עו"ד פומרנץ: "אכן, ישנה עלייה בפניות של לקוחות המצויים בקשיים או על סף חדלות פירעון. כמו כן, פניות רבות עוסקות בבקשות של לקוחות להשתחרר מהתחייבויות חוזיות או לדחות אותן עקב 'סיכול' או 'כוח עליון'. בנוסף, מחלקת דיני עבודה מקבלת פניות רבות ביחס להתנהלות של מעסיקים מול עובדיהם".
עו"ד זאב פרל, שותף-מנהל במשרד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ, שבו 330 עובדים, אומר כי כמשרד גלובלי עם סניפים בארץ, בארה"ב ובלונדון, משרדו מורגל בעבודה מרחוק ובאמצעות ממשקים טכנולוגיים. לכן, לדבריו, חלק גדול מהישיבות בניהול השוטף מתקיימות בשיחות-ועידה בין כה וכה.
פרל אומר ל"גלובס": "שיגרנו הודעה לעובדים וללקוחות שבה השקנו מרכז מידע לסוגיות ולתהיות משפטיות הנוגעות למגפת הקורונה ולהשלכותיה על ההתנהלות העסקית". כמו כן, "חלק גדול מעורכי הדין ומעורכי הפטנטים עובדים דרך קבע מהבית בחלק מימי השבוע. ההמלצה שלנו היא לאפשר לכל מי שיכול לעבוד מהבית, ומרבית העובדים בחרו לעשות כך. בהתאם סיפקנו מחשבים ניידים לכל העובדים ומצלמות למי שהיה צריך".
האם יש היערכות מיוחדת לגבי הורים לילדים?
עו"ד פרל: "אנחנו מבינים את המצב ואת הצורך של ההורים לעבוד מהבית, תוך כדי טיפול בילדיהם שחלקם בגיל הרך וזקוקים לתשומת-לב מרבית, ומתחשבים בכך. חשבנו על קיום קייטנה, אך על-פי ההנחיות של משרד הבריאות, הדבר אינו ניתן".
האם ישנה עלייה בפניות של לקוחות מסוג מסוים?
עו"ד פרל: "משרדינו בארץ ובעולם מקבלים פניות רבות בכל הקשור לדיני עבודה, שוק ההון, דיני חוזים, אחריות תאגידית, קניין רוחני, לנדל"ן ולעוד נושאים".
עבודה מהבית לפי בחירה
משרד עורכי הדין החיפאי בן-ארי-פיש-סבן מעסיק 50 עובדים. לדברי מייסדת המשרד, עו"ד רחל בן-ארי, משבר הקורונה הביא לביטולי פגישות מצד לקוחות, כך שהפגישות עם ארגונים וגופים עסקיים מתנהלות מרחוק, באמצעים המקוונים המוכרים (אינטרנט, סקייפ, ווטסאפ וכו').
לדבריה, "מבחינת עורכי הדין במשרד, הורים לילדים קטנים מחלקים את זמנם בין המשרד לבית, בהתאם להתארגנות עם בני זוגם, והם זמינים לפחות חלקית גם מהבית. הבחירה אם להגיע למשרד או לא, היא של העובד. אין לנו ישיבות צוות; ישיבות מתקיימות בחדרים נפרדים וללא התקהלויות. כן בוטלה ארוחת הצהריים המרוכזת, שהיא מוסד חברתי חשוב אצלנו. כל אחד אוכל בחדרו ועברנו לשימוש בכלים חד-פעמיים".
עו"ד בן-ארי אומרת ל"גלובס" כי קשה לנבא מה תהיה ההשפעה העסקית לטווח הרחוק יותר. לדבריה, "כרגע, העבודה רבה עם דגש על מענה ללקוחות סביב משבר הקורונה. ביטול הדיונים בבתי המשפט הוא בהחלט פגיעה, אבל אנחנו מנסים להגיע לביצוע משימות שנדחקות בשוטף, והכי חשוב - שומרים על אופטימיות. בשלב זה לא עשינו כל שינוי מבחינת העובדים, אבל נידרש מעת לעת להיערכות מחודשת של המצב".
משמעות הפרת הסכמים מסחריים
עו"ד צבי פירון, ראש משרד מ. פירון, אומר כי בשבועות ובעיקר בימים האחרונים עוקב המשרד, המעסיק 350 עובדים, בדריכות אחר התפתחות מגפת הקורונה והנחיות משרדי הממשלה, ובהתאם להן נוקטים בהתאמות למצב ובצעדים המתבקשים. פירון ציין כי מתכונת העבודה השתנתה לפי הנחיות משרד הבריאות.
לדבריו, "כבר היום עובדים מהבית מעל ל-50% מעורכי הדין, ואנו ממשיכים להעביר עובדים לעבודה מהבית בתהליך מדורג עד למעבר מלא. הפגישות הפרונטליות הומרו בשיחות טלפון, שיחות ועידה ושיחות וידאו על-מנת שנוכל לשמור על בריאות עובדינו ולקוחותינו. כמו כן, רכשנו מספר רב של לפטופים, וכל העובדים חוברו וערוכים לעבודה מרחוק".
עו"ד פירון מציין כי פלטפורמות התקשורת עם המשרד, שודרגו וממשיכות לפעול כסדרן. "אנו ערוכים למתן מענה בטלפונים הרגילים, בסלולריים של הצוות, ובמיילים. הנחינו להמיר פגישות פרונטליות בשיחות טלפון, וידאו ושיחות ועידה, באמצעות המכשור הטכנולוגי המתקדם שבידינו. מערכות המחשוב עודכנו ושודרגו כדי לאפשר זמינות מלאה".
האם נערכתם לסייע להורים לילדים? האם ניתנו להם הקלות כלשהן?
עו"ד פירון: "ההיערכות הראשונה והעיקרית היא לשמור על רווחתם ובריאותם של העובדים ועל המשך מתן שירות משפטי שוטף ואיכותי. עם הודעת משרד החינוך על השבתת הלימודים, אפשרנו להורים לעבוד מהבית כדי להקל ולהיות עם הילדים".
האם חלה עלייה בפניות של לקוחות מסוג מסוים?
עו"ד פירון: "כן, ישנה עלייה בפניות של לקוחות במספר תחומים. מרבית השאלות נוגעות לדיני עבודה ולמשמעות הפרת הסכמים מסחריים מחמת קשיים בתזרים מזומנים וביכולת לקיים התחייבויות במועדן. לקוחות רבים מבקשים ליווי בדיונים מול בנקים ומממנים אחרים, להארכות מועדי התחייבויות ולאפשרות לאי-עמידה בקובננטים (אמות-מידה פיננסיות) בתקופת המשבר. אנו מלווים לקוחות גם בשאלות מתחומי חדלות פירעון ויכולת להתמודד ולהתכונן לימים קשים יותר".
חלוקת העובדים למשמרות
משרד המבורגר-עברון, המעסיק 70 עובדים, החל בהתמודדות עם המשבר לפני כשבועיים. לדברי השותף עו"ד שי פינס, "ערכנו ניסוי לוודא, שתשתיות המחשוב עומדות בנטל של עבודה מהבית של כל העובדים. מאחר שהתשתיות אצלנו מושקעות ומתקדמות, הניסוי עבר בהצלחה".
עו"ד פינס מספר כי בשבוע שעבר חולקו אנשי המשרד (הן סגל משפטי והן סגל לוגיסטי) לשתי קבוצות, וכל קבוצה עובדת במשמרת יומית. "יום אחד קבוצה א' במשרד, וקבוצה ב' עובדת מהבית, וביום השני מתחלפים. הרעיון הוא לדלל את הנוכחות במשרד, להקטין את הנסיעות למשרד וממנו ולהבטיח שאם באחת הקבוצות יתגלה חולה - לא כל המשרד ילך לבידוד".
לדבריו, "אנחנו ממעטים ביציאה לשליחויות, הנחינו להעדיף שיחות ועידה על פני מפגשים פנים אל פנים, ויש לכך היענות גם אצל הלקוחות; הצבנו בכניסה למשרד בקבוק אלכוג'ל, כך שמי שמזדמן אפילו לכמה דקות, ינקה את ידיו. אפילו הצבנו בכניסה למשרד מד-חום מצח, כדי לוודא שלנכנסים למשרד אין חום".
"מדובר בהחלטה, נבונה, אחראית וסולידרית"
גורמים במשרד גורניצקי מסרו בתגובה להחלטה על צעדי התייעלות במשרד כי "מדובר בהחלטה נבונה, אחראית וסולידרית, שבדומה להחלטות הממשלה שמעמידות אותנו במצב טוב יותר ממדינות אחרות, יעמידו את משרד גורניצקי במקום טוב יותר בסיום המשבר.
"ההחלטה הלא-פשוטה, אך האחראית והנבונה, מקדמת את פני הרעה מתוך רצון להימנע מפיטורים מסיביים ולשמור על מקומות העבודה של הצוות המשפטי במשרד ועל בתי האב שעובדי המשרד מפרנסים, ומתוך רצון להעניק ללקוחות שירות מקצועי גם בתקופת המשבר ובוודאי שבסיומה".
לטענת גורמים בגורניצקי, המהלך נעשה על-מנת לשמור על אורך נשימה ארוך ככל הניתן, מתוך הבנה שהמשק עוד לא חווה את שיא המשבר, ושהוא הולך להתווכץ עוד יותר בטווח הקצר. בסיום המשבר הגורמים צופים גידול משמעותי בפעילות.
עו"ד ארז אהרוני, השותף המנהל במשרד זיסמן אהרוני גייר, מסר בתגובה לצעדי ההתייעלות במשרד: "כצעדי זהירות, אנחנו מתאימים עצמנו לנעשה במשק. כמובן שהשותפים מתגייסים למטרה זו ומוכנים לעשות ויתורים משמעותיים. חשוב לנו לשמר את כוח-האדם האיכותי שלנו, ובמקביל להמשיך במתן השירות המצוין ללקוחות".