19:10
מספר המתים באיטליה עדיין גבוה: 683 בני אדם במתו ביממה האחרונה כתוצאה מהמחלה, ו-5,210 אובחנו עם נגיף הקורונה. זאת, בהשואה ל-743 בני אדם שמתו אתמול מנגיף הקורונה ו-5,249 מאובחנים חדשים נוספו. מומחים מארגון הבריאות העולמי העריכו כי לאחר צעדי הסגר החמורים שהטילה איטליה כבר לפני שלושה שבועות, שיא התחלואה צפוי להתרחש ביום ראשון הקרוב.
17:30
אלפי בדיקות ביתיות לגילוי קורונה יישלחו לבתיהם של חשודים כחולים בבריטניה בימים הקרובים, כחלק ממה שהרשויות בבריטניה מקוות תהיה "נקודת מפנה" במאבק נגד התפשטות המגפה. הבדיקות, שיעילותן טרם אושרה רשמית על ידי רופאים, בודקות את נוכחות הנוגדנים בדם (המתקבל על ידי דקירה באצבע) לקורונה, ואמורות לספק גם תשובה אם הנבדק כבר החלים מהמחלה. ממשלת בריטניה הודיעה כי הזמינה 3.5 מיליון מהבדיקות החדשות הללו, המספקות תוצאות בתוך 15 דקות, אך האספקה תימשך זמן מה. בנוסף, לא ברור עד כמה הבדיקות הללו מדויקות, והן יישלחו למעבדות באוקספורד בימים הקרובים כדי לוודא את יעילותן ורגישותן.
ה-FDA האמריקאי דווקא הזהיר בימים האחרונים מערכות כאלה, גם אם הן מיוצרות על ידי חברות מוכרות, ואמר כי טרם אישר שום ערכה לשימוש ביתי. לא ברור מי היצרן של הערכות שהזמינה בריטניה.
למרות הספקות, ממשלת בריטניה גם מתכוונת לאפשר קנייה של הבדיקות הללו בעלות סמלית בבתי המרקחת. ה"גרדיאן" דיווח כי פרופ' שרון פיקוק, מנהל האגף למחלות זיהומיות ב-Public Health England, מסרה בדיון בפרלמנט הבריטי היום כי הבדיקות ההמוניות יוצעו לציבור החל מהשבוע הבא, אם יוכיחו את עצמן. חברת "אמזון" הסכימה להשתמש בתשתית הלוגיסטית שלה כדי לשגר אותן לבתיהם של מי שחשודים כחולים.
העיתון ציין, כי שר הבריאות מאט הנקוק עידכן אתמול כי בריטניה רכשה את הבדיקות הללו, אך כי כל המומחים לא חשבו שהן יגיעו כל כך מהר. "כמה מיליונים נרכשו", אמר פרופ' פיקוק, "אבל אנחנו רוצים להיות בטוחים שהן עובדות כפי שהן אמורות. ברגע שהן ייבדקו השבוע, ושרובן יגיעו, הן יחולקו לאוכלוסייה". יוזמה דומה שנתמכת על ידי קרן ביל ומלינדה גייטס יוצאת לדרך בימים אלה בסיאטל.
14:54
ספרד: 738 מתים ביממה אחת מנגיף הקורונה
ספרד טיפסה למקום השני במספר הקורבנות של מגפת הקורונה בעולם היום, לאחר שהרשויות פרסמו כי 738 בני אדם מתו ביממה האחרונה במדינה. מספר המתים במדינה עומד עד 3,434, נכון להיום בצהריים. יותר מ-3,100 בני אדם עדיין מאושפזים בטיפול נמרץ במדינה. המדינה דיווחה עד כה כי עצרה לא פחות מ-926 בני אדם בחשד שהפרו בכוונה תנאי בידוד ועוצר, וכי קנסה 102,000 בני אדם בשבועיים האחרונים.
13:27
בריטניה: הנסיך צ'רלס אובחן כחולה בקורונה; 170 אלף התנדבו ל-NHS
הנסיך צ'ארלס, בן 71, יורש העצר המיועד של הממלכה הבריטית, נדבק בנגיף הקורונה. המלכה אליזבת השנייה, בת 94, עזבה לפני כשבועיים את ארמון באקינגהם ופרשה לטירת ווינדזור, בין השאר כדי להגן על עצמה מהידבקות. עד כה דווח כי כמה אנשי צוות בבאקיגהם אובחנו כחולים.
צ'ארלס מצטרף לנסיך מונקו, אלבר ה-2, שהודיע בשבוע שעבר כי הוא חולה בקורונה. הנסיך צ'רלס הפגין "תסמינים מתונים" ומסר כי הוא "בבריאות טובה". על רקע ההודעה על סגר, הודיעה הממשלה כי מחפשת מתנדבים לסייע במערכת הבריאות הציבורית הבריטי. ביממה האחרונה נרשמו 170 אלף בריטים כמעוניינים לסייע.
צרפת: צעדי החירום והסגר "יימשכו לפחות עוד חמישה שבועות"
בעוד מספר המתים בצרפת הולך ועולה (240 אתמול, לסך של 1,100 בני אדם עד כה), המליצה המועצה המדעית המייעצת לנשיא עמנואל מקרון כי הסגר על החיים הציבוריים במדינה צריך להימשך לפחות עוד חמישה שבועות. המועצה המיוחדת שמונתה אד-הוק אמרה כי זהו "הצעד היחיד" למאבק במגפה, וכי רק בעוד שבועיים ניתן יהיה להעריך אם הוא יעיל. סגר מחמיר הוטל על צרפת לפני כשבוע.
גם איטליה וספרד החמירו והאריכו את הסגר בימים האחרונים, בעוד המגפה אינה מראה סימני התמתנות ומספר הקורבנות והנדבקים עדיין עולה מדי יום. האחראי על שירותי הבריאות בצרפת הודה בראיון כי חלק ממקרי המוות מהנגיף כלל אינם מאותרים כרגע, משום שהם מתרחשים בבתי-אבות ולא בבתי-חולים.
גרמניה: "מוקדם לדעת איך המגפה תתפתח במדינה"
מנהל מכון רוברט קוך בגרמניה העריך היום כי "מוקדם מדי" לאמוד את השפעות הסגר על החיים הציבוריים, ואם המדינה מצליחה "לשטח את העקומה". "עדיין לא ברור לגמרי איך המגפה תתפתח", אמר פרופ' לותאר וילר, במה שמהווה הסתייגות מסוימת מהצהרות ביום שני כי "רואים סימנים לכך שהעקומה מתמתנת".
פרופ' וילר אמר כי המכון ממליץ כעת לרופאי משפחה לאשר בדיקות קורונה גם למי שלא היו בקשר עם חולה ודאי, אבל מפגינים תסמינים של המחלה. 172 בני אדם מתו בגרמניה עד כה, בעוד מספר הנדבקים עומד על 34 אלף בני אדם. פרופ' וילר אמר כי איתור מוקדם של החולים שיחק תפקיד משמעותי בשיעור התמותה הנמוך.
הודו: העוצר הגדול בעולם, 1.3 מיליארד הצטוו להיות בבתיהם
ראש ממשלת הודו, נרדנרה מודי, הפציר אתמול בנאום מוקלט ב-1.3 מיליארד תושבי הודו להיכנס לעוצר מלא, "לשכוח את החיים מחוץ לבית", ולא לצאת למעט לצרכי הצטיידות בשלושה השבועות הבאים. "אם לא נהיה עכשיו 21 יום בבידוד, נתחרט על זה 21 שנים" אמר בנאום. תורים ארוכים נראו בבתי מרקחת ובסופרמרקטים, והרחובות המלאים לגמרי, לפחות לפי תצלומי סוכנויות הידיעות, התרוקנו.
באופן רשמי, אותרו בהודו רק 526 מקרים עד כה, אולם החשש הוא כי המחלה מתפשטת מבלי שמקרי המוות ממנה מתועדים. "רק פרות ושוטרים מסתובבים ברחובות דלהי", דיווח ה"גרדיאן" הבריטי, בעוד ברשתות החברתיות נראה תיעוד של שוטרים מכים עוברי אורח ונהגים במקלות כדי לעודד אותם לעזוב את השטחים הציבוריים. "הודו בעוצר לשלושה שבועות" מכריז הבוקר עמוד השער של ה"טיימס אוף אינדיה".
12:43
דיווחים בבריטניה: יורש העצר הבריטי הנסיך צ'רלס נדבק בקורונה
הנסיך צ'ארלס, בן 71, יורש העצר המיועד של הממלכה הבריטית נדבק בנגיף הקורונה; כך דיווח היום בצהריים אתר הצהובון הבריטי "סאן". הדבר נמסר ככל הנראה בהודעה רשמית של לשכתו.
המלכה אליזבת השנייה, בת 94, עזבה לפני כשבועיים את ארמון באקינגהם ופרשה לטירת ווינדזור, בין השאר כדי להגן על עצמה מהידבקות. עד כה דווח כי כמה אנשי צוות בבאקינגהם אובחנו כחולים. צ'ארלס מצטרף לנסיך מונקו, אלבר ה-2, שהודיע בשבוע שעבר כי הוא חולה בקורונה.
לפי הדיווחים הנסיך צ'רלס, שתועד כשהוא מתקשה לא ללחוץ ידיים במהלך פגישות רשמיות, הפגין "תסמינים מתונים", ומסר כי הוא מרגיש "בבריאות טובה".
07:43
היום בשעות בוקר, הושגו בסנאט ובממשל טראמפ הסכמות על חבילת חילוץ למשק האמריקאי בגודל 2 טריליון דולר.
ההסכם בא לאחר דיונים ארוכים שנמשכו כחמישה ימים ולא פעם גלשו למלחמות מפלגתיות.
החקיקה התקדימית מקווה להציף את השוק בכסף ותכלול שליחת צ'ק בגודל 1,200 דולר לאזרחים רבים, יצירת תוכנית הלוואות לעסקים קטנים בגודל 367 מיליאד דולר והקמת קרן בגודל 500 מיליארד דולר לתעשיות, ערים ומדינות.
ביממות האחרונות נציגי המפלגה הדמוקרטית הפילו בהצבעות בסנאט את חבילת החירום בהיקף של כ־2 טריליון דולר שהציע הנשיא. הדמוקרטים טענו כי החבילה בעיקר מחלצת את "החברות הגדולות", ופחות מתייחסת לאזרחים האמריקאים שנפגעים ממגפת הקורונה.
פרטי החבילה שעליה הסכימו הלילה הדמוקרטים והרפובליקאים עדיין לא נחשפה לציבור, אך לפי דיווחים שונים בארה"ב היא כוללת ככל הנראה את הסעיפים המפורטים להלן.
כ־500 מיליארד דולר יועברו "לתעשיות במצוקה". מתוכן כ־61 מיליארד מיועדים לענף התעופה שכלל הנראה יתחלקו למענקים בגובה של 32 מיליארד דולר והלוואות של 29 מיליארד דולר.
כ-500 מיליארד דולר נוספים יועברו ישירות לאזרחי ארה"ב. אלו הצ'קים המדוברים שטראמפ הבטיח בשבוע שעבר, בהיקף של 1,200 דולר לכל אדם שמרוויח עד 75 אלף דולר בשנה. משפחות שכוללות ילדים יקבלו יותר. לפי שר האוצר סטיב מנושין, משפחה בת ארבע נפשות תקבל צ'ק בסדר גודל של 3,000 דולר.
350 מיליארד דולר נוספים יועברו להלוואות בתנאים נוחים לעסקים קטנים במצוקה עקב המגפה. ככל הנראה, העברת הכסף והתשלומים יפוקחו על-ידי ועדת העסקים הקטנים בסנאט.
כ-130 מיליארד דולר יועברו למערכת הבריאות ולבתי החולים. עשרה מיליארד דולר נוספים יופנו להשקעה בפיתוח תרופות וחיסונים לקורונה ועוד ארבעה מיליארד דולר ישמשו לרכש של מסכות, כפפות, חלוקים ומכשירי הנשמה הנדרשים באופן דחוף על ידי הסגל הרפואי על מנת לבצע בדיקות קורונה ולטפל בחולים עצמם.
בנושא זה היה ויכוח משמעותי בין שתי המפלגות. הסנטורים הרפובליקאים הסכימו בהתחלה להעברה שאינה עולה על 75 מיליארד דולר אך ככל הנראה ההתעקשות של הדמוקרטים הביאה לסכום גבוה בהרבה.
תקציב של כ־150 מיליארד דולר יועבר לרשויות והממשלות הפדרליות.
נושא נוסף שהיה בוויכוח ער, הוא הסכום שיועבר להרחבת דמי הביטוח למובטלים. ככל הנראה הוסכם לבסוף, בלחץ הדמוקרטים, כי הסכום הכולל יעמוד על 250 מיליארד דולר.
07:02
בתפוח הגדול מתרגלים שגרה בזמני חירום. ראש העיר ניו יורק, ביל דה בלאזיו הכריז בשלישי בערב על פיילוט עירוני לימי הקורונה: העירייה תשאיר שני רחובות פנויים בכל רובע בהם יוכלו התושבים לעשות פעילות גופנית או סתם לשאוף אוויר צח.
על פי התוכנית, העירייה תסגור את הרחובות לתנועה של מכוניות עד יום חמישי ואז יתאפשר לתושבי העיר להגיע אליהם ולבצע בהם פעילויות ספורטיביות או פשוט לנוע בתוך המתחם. זאת, בנוסף לגני השעשועים והפארקים שבשלב זה עדיין נותרו פתוחים בעיר.
לדברי ראש העיר, הרשויות העירוניות והמשטרה יאכפו את המדיניות הרשמית במדינה של "ריחוק חברתי".
בינתיים הוחלט כי הרשויות העירוניות יעקבו אחר ההתנהלות באזורים הפתוחים עד מוצאי שבת ואז הם יחליטו אם להמשיך בפיילוט או להפוך אותו לקבע. דה בלאזיו הדגיש כי הדבר תלוי באיך יתנהגו התושבים ובמיוחד אם הם יקפידו על מדיניות הריחוק החברתי.
דה בלאזיו אמר עוד כי שירות האופניים העירוני Citi Bike יפעל בחינם במשך 30 יום עבור מי שמוגדרים כ"עובדים חיוניים".