על-פי פירסומים בתקשורת הזרה, ונסה בראיינט, אלמנתו של קובי בראיינט, פנתה בימים אלה לבית המשפט האמריקאי בבקשה לתקן את צוואתו. מתברר כי בראיינט המנוח ערך צוואה בשנת 2003, ושכח לעדכן אותה לאחר הולדת בתו התינוקת לפני תשעה חודשים, כך שבניגוד ליתר הבנות, עבור הבת הצעירה לא תוקם קרן נאמנות כיורשת. לטענת אלמנתו, בראיינט לא הספיק לעדכן את הצוואה, אך אין ספק כי לו היה נשאל על כך כעת, היה עונה כי כוונתו הייתה לחלק את רכושו בין בנותיו באופן שווה, ולא להדיר את הבת הקטנה.
אם המקרה היה מגיע לדיון על-פי הדין הישראלי, נראה כי לא הייתה ברירה בידי בית המשפט אלא לדחות את התביעה. טענתה של האלמנה כי הצוואה לא עודכנה במועד בשל התרשלות ולא בכוונה תחילה, אכן מתיישבת עם ההיגיון וניסיון החיים, בפרט מאחר שמותו של בראיינט נגרם בגיל צעיר ובאופן פתאומי ובלתי צפוי.
עם זאת, אין בידי בית המשפט את הסמכות לכתוב צוואה חדשה במקום המנוח, ונראה כי תרופתה היחידה של הבת הצעירה במקרה כזה היא לקבל את הסכמת אחיותיה כשיבגרו לחלוק עימה את הרכוש שירשו.
התקופה הזאת של מגפת הקורונה מהווה שעון מעורר עבור אנשים רבים, שהתרשלו אף הם בהכנה לקראת יום מותם, מתוך תחושה שיום זה עוד רחוק, ויהיה די זמן לטפל בנושא הצוואה. הבעיה כעת היא שהאמצעים הטכניים להכנת צוואה הוגבלו באופן ניכר.
בימים כתיקונם, הכנת צוואה כוללת בדרך-כלל מספר מפגשים עם עורך דין, המנסח את הצוואה, מדפיסה ומחתים את המצווה בנוכחות פיזית של שני עדים. מפגש כזה אינו אפשרי עוד, בפרט לאור העובדה שהעדים צריכים להיות צדדי ג', כלומר לא בני המשפחה, הנהנים מהצוואה, והחולקים עם המצווה את מקום המגורים. המגבלה חמורה במיוחד עבור אנשים המצויים בבידוד ועבור אוכלוסיית הגיל השלישי, שאינם יכולים לצאת מבתיהם.
לפיכך האפשרות המעשית יותר לעריכת צוואה בימים אלה היא בכתב-ידו של המצווה. צוואה בכתב-יד תהא תקפה אם היא נכתבת כולה בכתב-ידו של המוריש, והיא נושאת תאריך וחתימה. עם זאת, יש לדעת כי גם לדרך עשייה זאת חסרונות רבים. ראשית, גם עבור צוואה בכתב-יד מומלץ ליווי עורך דין, כדי שתהא מנוסחת נכון, תשקף את רצונו האמיתי של המצווה וכן תהא תקפה, ולא תיפסל מסיבות טכניות. כמו כן, היותו של אדם נתון בבידוד או לחלופין בהסגר עם אנשים נוספים שעלולים להשפיע עליו, וכן הלחץ הנפשי שבו הוא נתון כמו מרבית תושבי המדינה, עלול להביא מאוחר יותר לספקות באשר לאמיתות תוכן הצוואה שנכתבה באופן אישי, ללא נוכחות צד ג'.
בעיות אלה לא היו מתעוררות אם חוק הירושה היה מעודכן למאה ה-21 ומאפשר עריכת צוואה מצולמת בווידאו. בהיעדר אפשרות כזאת, לעת עתה, ניתן לערוך צילום וידאו של המוריש בנוסף לכתיבת הצוואה בכתב-יד, ולא במקומה. סרטון של המוריש מסביר את תוכן הצוואה יסייע בעתיד לבסס את הטענה שהמוריש היה צלול, הבין את תוכן הצוואה שכתב והביע בה את רצונו החופשי.
ומי שסיים לדאוג לנעשה ברכושו לאחר מותו באמצעות צוואה, בוודאי ישמח לדעת כי משרד המשפטים דאג שגם מוסד "הצוואה בחיים", המאפשר לאדם לדאוג לנעשה ברכושו בזמן שהוא נתון במחלה קשה, יקבל מענה באופן דומה. הנחיות חדשות שפורסמו השבוע לתקופת מגפת הקורונה מאפשרות לציבור לערוך ולהפקיד ייפוי-כוח מתמשכים באמצעות שיחות וידאו עם עורך הדין במקום מפגשים פיזיים.
עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מומחית לדיני משפחה וירושה, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס"
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.