אחרי ויכוחים ארוכים בין המפלגה הדמוקרטית לרפובליקאית בקונגרס על אופן חלוקת חבילת התמריצים לציבור האמריקאי בהיקף חסר תקדים של 2 טריליון דולר במסגרת, נראה כי "חוק סיוע החירום לכלכלה האמריקאית במגפת הקורונה" מגיע לקו הסיום שלו בקונגרס.
אמש (ד') הסנאט העביר את החקיקה ובית הנבחרים ידון בו מחר (ו'). מה הוסכם לבסוף בין המפלגות? לפניכם סקירה של הסעיפים העיקריים בחבילה בהתבסס על החקיקה בסנאט. הסקירה מחולקת לארבעה קטגוריות: השורות התחתונות והחשובות, משקי הבית והעובדים, עסקים ובנקאות, כסף אישי ומיסים.
השורות התחתונות והחשובות
● 250 מיליארד דולר לביטוח אבטלה זמין ליותר קטגוריות של עובדים והארכת דמי האבטלה ל-39 שבועות מ-26 ברוב המדינות. בנוסף, תוספת של 600 דולר בשבוע לארבעה חודשים.
● 301 מיליארד דולר בתשלומים ישירים למשקי בית.
● 349 מיליארד דולר בהלוואות לעסקים קטנים. הסכום שיוצא על עובדים, שכירות וחשמל/מים יהפוך למענק.
● 500 מיליארד דולר להלוואות, ערבויות להלוואות וסיוע אחר לעסקים, מדינות ועיריות -כולל האפשרות שהממשל יקבל אחזקות ישירות בחברות במצוקה. 29 מיליארד דולר יוקצו לחברות תעופה (נוסעים ומטען), ו-17 מיליארד לעסקים חיוניים לביטחון הלאומי, כמו בואינג. היתר, 454 מיליארד דולר, ישמשו לכיסוי הפסדים של מסגרות הלוואות שהוקמו או הורחבו על ידי הפדרל ריזרב.
● 32 מיליארד דולר במענקים לכיסוי שכר בחברות תעופה (נוסעים ומטען) וקבלנים שלהן.
● 150 מיליארד דולר בסיוע ישיר למדינות לפי גודל האוכלוסייה. רשות מקומית תוכל לפנות לקבל סיוע ישיר, שיופחת מהסיוע למדינה.
● 221 מיליארד דולר במגוון של הטבות מס לעסקים, כולל דחיית מיסי מעסיקים שמופנים למדיקייר ולביטוח הלאומי, ליתרת השנה. עסקים יוכלו זמנית גם לתבוע ניכוי של ההפסדים הנוכחיים מהרווחים בעבר כדי לקבל החזרי מס מהירים.
● 340 מיליארד דולר בהוצאה משלימה, כולל 117 מיליארד דולר לבתי חולים וטיפול ביוצאי צבא, ו-25 מיליארד דולר לחברות תחבורה ציבורית.
משקי בית ועובדים
■ צ'קים ליחידים. תשלום ישיר של 1,200 דולר למבוגר ו-500 דולר לילד למשקי בית בצורה של החזרי מס מהירים. אין סעיף לתשלומים ישירים בעתיד אם המצב הכלכלי יישאר בעינו עד סוף האביב. המענקים יחולו על הכנסה של עד 99,000 דולר בשנה ליחיד בלי ילדים או זוג נשוי ללא ילדים עם הכנסה של מעל 198,000 דולר, שלא יקבלו אותם.
■ עובדים מובטלים. דמי האבטלה ישולמו לאורך 39 שבועות במקום 26 כנהוג ברחב המדינות, ויכללו העלאה של 600 דולר בשבוע בארבעת החודשים הראשונים. הבונוס הזה יהיה זמין עד 31 ביולי. הם יורחבו גם לעובדי קבלן, פרילנסרים ועוד עצמאים שאין להם הטבות בכמה מדינות.
■ פרילנסרים. החוק מרחיב את ההטבות והמענקים לקבלנים עצמאיים כמו נהגי אובר ועורכי סרטים בפרילנס. מובטלים כאלו ייהנו גם מההטבה של 600 דולר בשבוע. קבלנים עצמאיים יכולים גם לפנות לקבלת הלוואת חרום ממסגרת בשם EIDL, שבדרך כלל זמינה רק לעסקים קטנים.
עסקים ובנקאות
● חברות תעופה. לחברות תעופת נוסעים החוק כולל 25 מיליארד דולר במימון ישיר למשכורות עובדים והטבות, ועוד 25 מיליארד דולר בהלוואות וערבויות. זו תוכנית הצלה לעובדים, לא לחברות, הגיבה בשביעות רצון נשיאת איגוד הדיילות והדיילים CWA.
עוד 3 מיליארד דולר יופנו לסיוע לעובדי חברות קבלניות של חברות תעופה, שמספקות את שירותי ההסעדה, העמסת הכבודה, הכרטוס והעלייה למטוסים ועוד. בתמורה, חברות התעופה חייבות להתחייב לא להוציא לחופשה עובדים, לא לפטר ולא להפחית שכר עבודה עד 30 בספטמבר. הן גם יתחייבו לא לשלם דיבידנדים ולא לקנות מניות של עצמן בתקופה זו.
● תעשיית הרכב. סגירת כמעט כל מפעלי ההרכבה במדינה גרמה לאלפי ספקים לתעשיית הרכב מחנק מזומנים פתאומי. חוק הסיוע מאשר הלוואות בהיקף מאות מיליוני דולר, בין היתר ליצרנים הללו, אך לא ברור אם זה יספיק למנוע גל של פשיטות רגל.
● בנקים. החוק מעכב יישום של שינוי חשבונאי שהיה מחייב בנקים למחוק בבת אחת יתרות נגד כל הפסד מהלוואה, במקום למחוק אותם לאורך חיי ההלוואה. בנוסף, המפקח על המטבע יקבל את הסמכות להתיר לבנקים להלוות סכומים גבוהים יותר. בנקים קהילתיים קטנים עם נכסים עד 10 מיליארד דולר יקבלו יותר גמישות בהלוואות. הם גם יקבלו הקלות בחשבונאות של הלוואות צרכניות גרועות.
● בואינג. חברה זו תקבל גישה ל-17 מיליארד דולר בהלוואות וערבויות ל"עסקים חיוניים לביטחון הלאומי" (החטיבה הצבאית שלה ועוד), לפי מקורות בקונגרס. בואינג ביקשה 60 מיליארד דולר עורה ועבור קבלני המשנה שלה ותעשיית התעופה/חלל הרחבה.
● אנרגיה. החוק לא מכיל סעיפים ספציפיים לתעשיית האנרגיה. חברות הנפט ביקשו הטבות כמו טיפול מס מועדף, סבסוד ישיר ורכישת נפט ב-3 מיליארד דולר עבור מאגר הנפט האסטרטגי האמריקאי.
● חקלאים. החוק מעביר מעל 48 מיליארד דולר לחקלאות ותזונה, על רקע צניחת מחירי התירס, פולי הסויה, החיטה והבקר. 14 מיליארד דולר יופנו לחידוש חברת האשראי לקומודיטיז מימי השפל הגדול, ו-9.5 מיליארד דולר יתמכו במגדלי יבולים ומוצרי בקר וחלב מיוחדים וספקים למסעדות ובתי ספר.
● שירותי הבריאות. החוק מוסיף 27 מיליארד דולר לקרן חירום שיכולה לממן עשרות פרויקטים של חברות תרופות ואקדמאים שנפתחים תרופות וחיסונים לקורונה. הממשל יוכל גם לנקוט צעדים להבטיח שהמוצרים שיפותחו במימון היחרום יהיו "בני השגה בשוק המסחרי", בלי לעכב את פיתוחם. תוגבר גם חובת הדיווח על רכיבים חסרים לייצור התרופות, וגם מכונות הנשמה וציוד רפואי נוסף.
● בתי מלון. התעשייה הזו ביקשה בשבוע שעבר מהבית הלבן סיוע של 150 מיליארד דולר. במקום זאת היא תקבל טלאים של הלוואות, מענקים וסיוע במס, ברובם דרך ההקצאה של 350 מיליארד דולר לסיוע לעסקים קטנים במלוות ומענקים. מלון שזכאי לסיוע מעסיק פחות מ-500 עובדים והכנסתו נמוכה מ-35 מיליון דולר בשנה.
● בתי קולנוע. קרן הערבויות להלוואות תוכל לעזור בתשלום שכירות או משכנתא לאולמות הסגורים, או לשלם לספקים של פופוקורן ועוד. רשתות בתי קולנוע קטנות ובינוניות צפויות יותר להשתמש בקרן הסיוע לעסקים קטנים, שתוכל לממן את שכר העובדים שלהן.
בית קולנוע בארה"ב/ צילום: רויטרס
● מוזיקה. התעשייה הזו תיהנה מהרחבת תשלומי האבטלה וההלוואות לעסקים קטנים ולעצמאיים ובעלים יחידים.
● שירותי הדואר. שירות הדואר הלאומי יקבל הלוואה של 10 מיליארד דולר, וזו בשורה טובה למשתמשות כמו אמזון, UPS ובמידה פחותה פדקס, שמסתמכות על עובדי הדואר למשלוח של הקילומטר האחרון בכמה מקורות. החוק יחייב את שירות הדואר לתעדף משלוחים רפואיים ולהגן על עובדיו מהנגיף.
● רכבות. חברת רכבות הנוסעים הלאומית אמטרק תקבל כמיליארד דולר לכיסוי הפסדיה שנוגעים לקורונה. עובדי חברות הרכבות שלא מכוסים על ידי דמי האבטלה של המדינות יקבלו כיסוי מורחב. יבוטלו שבעת ימי ההמתנה לקבלת דמי האבטלה עד יולי.
● קמעונאים ורשתות שיווק. בחוק קיצוצי המס של 2017 שורבבה טעות שחייבה אותם לגלם שיפוצים לאורך 39 שנים, במקום בשנה הראשונה. בגלל הטעות הזו, רשתות השיווק וגם מסעדות ומלונות שביצעו שיפוצים בשנתיים האחרונות שילמו יותר מדי מס ב-30 מיליון דולר.
כעת הם יוכלו לקבל חזרה את הכסף הזה. אבל הסיוע הזה קטן בהרבה ממה שמנהלים בתעשייה הזו קיוו להשיג, כולל הזרמת כסף ישירה למימון שכר לעובדים כשהחנויות סגורות, הקלה בשכירות ופטור מהיטלים.
● מסעדות. מגוון רחב של רשתות יהיה זכאי להלוואות לעסקים קטנים, מאחר שבוטלה המגבלה של העסקת 500 עובדים לכל היותר על ידי כל רשת מסעדות.
● עסקים קטנים. עסקים ומלכ"רים של עד 500 עובדים במיקום אחד יוכלו לפנות דרך בנקים שמיועדים לכך לקבלת הלוואות בגיבוי מנהל העסקים הקטנים בממשל. ההלוואות יהפכו למענקים לסכומים שיוצאו על שכר עובדים, שכירות וחשמל/מים. התוכנית תהיה עם תקרה של 10 מיליארד דולר ותכסה שכר של עד 100,000 דולר בשנה.
● הייטק. חברות הטק לא יראו הרבה עזרה ישירה מהחוק. Airbnb תהיה זכאית להלוואות עסק קטן וביטוח אבטלה. נהגי חברות כמו אובר ודורדאש (משלוחים), שנחשבים לקבלנים עצמאיים, יהיו זכאים לדמי אבטלה. חברות הזנק לא יהיו זכאיות כנראה לסיוע כעסקים קטנים. יצרניות ציוד הביעו שביעות רצון מהסיוע ללקוחות שלהן.
מימון אישי ומסים
■ פשיטת רגל. החוק מבטיח שאנשים שיפנו לפשיטת רגל לא יצטרכו להשתמש בצ'קים שהם יקבלו ישירות מהאוצר לפירעון חובות קודמים שלהם, והוא מאריך את הזמן שבו צריכים פושטי הרגל לשלם חלק מהחובות שלהם כדי להתחיל מחדש, מחמש לשבע שנים.
■ דיווחי אשראי. צרכנים שמפגרים בתשלומים של חובותיהם לא ייפגעו בציוני האשראי שלהם. החוק מחייב את המלווים שמאפשרים ללקוחות מתקשים לדחות או לדלג על תשלומי הלוואות לדווח שהם עומדים בתשלומים. רוב הלקוחות שפיגרו בתשלומיהם לפני הקורונה ימשיכו לסבול מציון אשראי שלילי.
■ משכנתאות. חברות שמטפלות בגביית משכנתאות בגיבוי הממשל חייבות להעניק ארכה של עד 360 יום ללווים שמצהירים שנפגעו מהתפרצות הקורונה. אסור להן לעקל נכסי חייבים ולפתוח הליכי פינוי במשך 60 יום החל מ-18 במארס. בעלים של בנייני דירות יכולים לבקש דחייה של עד 90 יום בתשלומים שלהם, שבמהלכם אסור להם לפנות דיירים בגלל אי תשלום שכירות.
■ גמלאים. החוק מקל זמנית את כללי המשיכה מחשבונות פנסיה, ומאפשר לאנשים שנפגעו מהמשבר גישה ל-100,000 דולר מהחשבונות ללא תשלום קנס של 10%. משתתפי תוכניות פנסיה מסוג 401(k) שמשקיעות במניות יכולים לקחת בששת החודשים הבאים הלוואות של 100,000 או 100% מיתרת חשבון הפנסיה, הנמוך מביניהם. החוק משעה לשנת 2020 את חובת חלוקת קצבאות הפנסיה ליחידים מגיל 72.
■ הלוואות סטודנטים. רוב האמריקאים עם הלוואות שכר לימוד פדרליות יוכלו להשעות את התשלומים החודשיים עד 30 בספטמבר ללא כל ריבית צבורה. מעסיקים יוכלו גם לתרום סכומים פטורים ממס לתשלומי הלוואות שכר לימוד של עובדיהם.
■ מסים. יחידים שלא מפרטים את הניכויים שלהם יוכלו לתבוע עד 300 דולר על תרומות לצדקה. עסקים מקבלים את היכולת לקזז הפסדים מ-2018, 2019 או 2020 מרווחים בשנים שלפני כן ולתבוע החזרי מס. מסעדות ורשתות שיווק או חנויות ייהנו מתיקון השגיאה בחוק המס מ-2017 שהגבילה את ניכויי הפחת שלהם על שיפוצים.
■ מעסיקים יוכלו לדחות תשלומים של מיסי מעסיקים, כמו העברות לביטוח לאומי ולמדיקייר. הם יוכלו לבצע את מחצית התשלומים הללו ב-2021 ואת המחצית השנייה ב-2022. בנוסף, החוק יותר זיכוי חדש למס של שמירה על עובדים, שמיועד לחברות שהן גדולות מכדי להיות זכאיות לעזרה לעסקים קטנים. הזיכוי שהן יוכלו לקבל ממס המעסיקים מגיע עד 50%. הוא מוגבל ל-10,000 דולר לעובד ברבעון, ולמעסיק עם יותר מ-100 עובדים. הזיכוי זמין רק לחברות שנסגרו או הוגבלו בהוראה ממשלתית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.