ענף התעופה היה הראשון לספוג את המהלומה ממגפת הקורונה. דווקא כשהיה בשיא פריחתו, הענף הולך ודועך עם עוצר כמעט מוחלט בשמים והפסקת הזמנות טיסות עתידיות, שמי יודע מתי יחזרו לימים שלפני המגפה.
מנמלי תעופה ענקיים שנפתחו ממש לאחרונה וכעת עומדים שוממים, ועד לשינוי דרמטי במפות היעדים - צ'ק-אין מציג 5 דברים שעד לאחרונה היו חלק מהמציאות התעופתית וכעת הם דמיון רחוק.
1. מי זוכר את צילומי המסך של אפליקציות כמו Flightradar בהם מנוקדים השמים במאות אלפי מטוסים שבו זמנים חוצים את הגלובוס מפה ולשם? לפני פרוץ הקורונה הטיסות בכל העולם חיברו בין כ-23 אלף ערים.
כעת המטוסים לא בשמים - לפי הערכות שפרסמו האנליסטים של חברת המחקר Cirium כ-7,500 מטוסים של חברות תעופה שונות עומדים דוממים על הקרקע. מדובר ברוב הצי העולמי שמגיע לכ-8,800 מטוסים. מבין המטוסים החונים נמצאים גם 383 מטוסי בואינג מקס 737 שמקורקעים עוד ממרץ 2019 בעקבות שתי התאונות הקטלניות שבהן היו מעורבים המטוסים של היצרנית האמריקאית.
מטוס לופטהנזה חונים בשדה התעופה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Uli Deck/dpa, AP
הסיטואציה המוזרה הזו הובילה לבעיית אחסון עמה מתמודדות חברות התעופה: בנמלי תעופה ענקיים דוגמת שארל דה גול בפריז או הרטספילד ג'קסון באטלנטה הוסבו מסלולי ההמראות והנחיתה למקומות חניה עבור מאות מטוסים דוממים. גם נמלי תעופה נטושים הוסבו למגרשי חניה והמטרה היא למצוא את הזולים שבהם. בימים שבהם לחברות התעופה אין הכנסות - כל הוצאה מעמיסה על תזרים המזומנים החונק.
2. שדות הענק שנפתחו בשנה שעברה יצטרכו להמתין לנוסעים שכרגע יושבים בבית. ב-2019 עם התנופה העולמית, שחזתה גידול ליניארי בתעופה, נפתחו שני נמלי תעופה ענקיים שכעת עומדים מיותמים. בסוף ספטמבר נפתח בבייג'ינג נמל התעופה ׁדקסינג (Daxing) בהשקעה של 11.5 מיליארד דולר, שהביאו לחדשנות פורצת דרך. בדקסינג, שנראה במבט על ככוכב ים (וזה הכינוי שלו גם) נמצא גם הטרמינל הגדול בעולם (במבנה אחד).
נמל התעופה דקסינג בדצמבר 2019 / צילום: NG Han Guan, AP
שדה התעופה, שעל עיצובו חתומה האדריכלית המנוחה זאהה חדיד, המתין ל-45 מיליון הנוסעים שהוא אמור היה לשרת בשנה הראשונה דרך 400 עמדות שירות רובוטיות, 70 מסעדות, מאות חנויות דיוטי פרי, 5 גינות סיניות מסורתיות ועוד. השדה אמור היה להפוך לשדה העמוס ביותר בעולם (שיא שבו אוחז נמל התעופה אטלנטה עם תנועה של 107 מיליון נוסעים בשנה), אלא שכרגע המספרים הללו נראים דמיוניים. בימים אלה הוא מתעורר השדה הענק הזה מחדש עם החזרה ההדרגתית של התעופה בסין, אך הוא רחוק מאוד משבירת שיאים.
שדה התעופה דקסינג מלמעלה / צילום: Mark Schiefelbein, AP
באפריל 2019 נפתח באיסטנבול שדה התעופה הענק והחדש שמכיל 500 חניות למטוסים (מספר חיוני כיום), 500 עמדות צ'ק-אין ן-143 שרוולים לבורדינג. בחזון העתידי שלו, השדה הזה מסוגל להכיל 200 מיליון נוסעים בשנה. גם זה יחכה.
3. השקות קווים ונחיתות חגיגיות בנמלי תעופה חדשים? מדובר בטקסים מהעבר. טורקיש איירליינס, שבשנה שעברה הטיסה 74.3 מיליון נוסעים, החזיקה עד לא מזמן בשיא של 320 יעדים ברחבי העולם אליהם היא טסה מאיסטנבול. מטוסי החברה, שבמניות הרוב שלה מחזיקה הממשלה הטורקית, נחתו בנמלי תעופה נידחים ומרוחקים ורשימת היעדים של החברה הלכה והתארכה כמדיניות מכוונת להגיע ליעדים שאחרים לא טורחים אפילו לבדוק האם שווה לטוס אליהם. החברה הענקית הזו, עם צי של כ-360 מטוסים, טסה כיום ל-4 יעדים בלבד אחרי שהיא הפסיקה גם את טיסותיה לניו יורק.
וטרקיש לא לבד. רינאייר, שטסה למאות יעדים, מחקה את הלו"ז במלואו, למעט טיסות חילוץ בתיאום עם ממשלות באירופה וגם אל על סגרה את טיסותיה הסדירות לכלל היעדים, מה שלא קרה מאז 1982 (במסגרת שביתה שאילצה את אל על לעצור את טיסותיה).
4. מסע הקניות וההצטיידות במטוסים חדשים - נבלם. אחרי שבשנה שעברה שברה איירבוס את שיא ההזמנות למטוסים חדשים, בין היתר, בחסות המשבר שפקד את המתחרה האמריקאית בואינג, כעת רכישה של מטוסים חדשים הוא מהלך שנראה תלוש מהמציאות. בפברואר 2020 נרשמו אפס הזמנות חדשות באיירבוס, הודעה דומה פרסמה בואינג נכון לחודש ינואר שבו רשמה איירבוס 274 הזמנות למטוסים חדשים.
לפי המגזין Simple Flying הבשורות שכן יצאו ממפעל יצרנית המטוסים האירופית איירבוס, היו 55 מטוסים חדשים שהיא מסרה במהלך החודש, אלה כנראה יצטרפו למטוסים המקורקעים - הניילונים יכולים להישאר בינתיים על המושבים. יצרנית המטוסים מברזיל אמברייר מדווחת כי חברות שהזמינו מטוסים חדשים מבעוד מועד, מבקשים לדחות את מועד המסירה. אמברייר מייצרת גם מטוסים פרטיים, 109 כאלה היא מסרה בשנה שעברה, השנה יש להניח שהמספר יהיה נמוך בהרבה.
5. ומשהו טיפה חיובי בכל זאת - שוברים שיאי מהירות ומסמנים היסטוריה ביעדים חדשים בחסות הקורונה. גם במדור זה דובר על הכוונה שהשמיעו באל על להשיק קו ישיר למלבורן, אוסטרליה, מהלך שנראה כבלתי כלכלי וישים עבור חברת התעופה הישראלית, שטרום המשבר אף הודיעה שתצא לטיסות ניסוי בחודש אפריל. זה כבר לא יקרה. את ההיסטוריה בטיסות ישירות ליבשת הרחוקה שברה אל על בחסות טיסות החילוץ לישראל.
גם שיא מהירות נשבר כשטיסה ישירה מתל-אביב לפרת' שבאוסטרליה ארכה רק כ-14 שעות. ויש לכך הסבר. מומחה התעופה יוסי פישר הסביר כי זמן הזה התאפשר לאור העובדה שמטוס הדרימליינר טס ריק חוץ מאנשי הצוות, המצערת (דוושת הגז) פתוחה ומהירות שיוט שככל הנראה הייתה גבוהה ב-10%-15% מאשר מהירות שיוט של מטוס דומה שעל סיפונו מאות נוסעים ומטען. פישר ציין שמשטר הרוחות שיחק תפקיד והבקרה האווירית וגם העובדה שאין כמעט מטוסים בשמים.
בחסות הקורונה אל על סימנה לעצמה יעדים חדשים אליהם היא טסה לראשונה בטיסות ישירות: לימה פרו וסן חוזה בקוסטה ריקה.
שיאים דומים ברקע טיסות חילוץ, שפועלות בכל העולם כמעט, שברה גם חברת התעופה האוסטרלית קוואנטס שהפעילה לראשונה טיסה ישירה מדארווין ללונדון ובחזרה. אחרי שינחת המטוס באוסטרליה בתום טיסה של 17 שעות, הוא יצטרף ל-132 המטוסים המקורקעים של חברת התעופה האוסטרלית - וזאת עד לסוף חודש מאי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.