נימת תדרוכיו היומיים של הנשיא טראמפ לובשת ארשת קודרת. לפעמים היא מקדירה והולכת לקראת סוף התדרוך בהשוואה עם תחילתו.
בדקות הראשונות של התדרוך אתמול ב-17 אחה"צ שעון וושינגטון, הנשיא סיפק את הכותרת הראשית של העיתונים: "השבועיים הבאים יהיו מלאי כאב", אמר. עוד לפני סוף התדרוך, מבלי שהועבר אליו פתק, ומבלי שנלחש משהו על אוזנו, הנשיא כבר דיבר על "שבועיים-שלושה של כאב". שלושה הם יותר משניים, ושניים הם הרבה יותר מן הלא-מספרים שבקעו מפי הנשיא רק לפני ששה שבועות.
והם בוודאי הרבה יותר מן הצפי הוורוד להפליא שהנשיא הגיש לאמריקה בתחילת השבוע שעבר, כאשר חזה את הסרת הסגר הלא-מלא באמצע אפריל. נשיא ארה"ב תמיד העדיף לרקוד לצלילי חלילו שלו, אבל ריקוד הסולו משתכלל והולך.
זה היום השני ברציפות שהנשיא אינו חדל לדבר על המודלים המתמטיים: העקומה תוסיף לעלות עוד "שבועיים-שלושה", ואז היא "תתחיל להתעגל". אבל במרוצת עלייתה והתעגלותה היא תהרוג מינימום של 100 עד 240 אלף אמריקאים (המספר 240 אלף גבוה ב-40 אלף מן ההערכות שהושמעו 24 שעות קודם). אבל "אם לא נעשה כלום", המספר יעלה למשהו בין 1.6 מיליון ל-2.2 מיליון, "ואולי מעבר לזה".
כתב אחד בחדר העיתונות של הבית הלבן התחלחל מן המספר המינימלי. הנשיא חיזק את חלחלתו, ונטל לעצמו את החירות הפואטית להסביר לשומעיו מה יתרחש לנגד עיניהם אם המספר יעלה עד 2.2 מיליון. "אתם תראו אנשים מתים במטוסים, אתם תראו אנשים מתים במבואות בתי מלון. אתם תראו מוות בכל מקום". יותר אמריקאים עלולים למות במגיפה הזו, הוא אמר, ממה שמתו בארבע שנים של מלחמת האזרחים (1865-1861), או במלחמות העולם.
הוא חזר ודיבר על המראות המקאבריים ליד בתי חולים בניו יורק, כולל בית החולים באלמהרסט (Elmhurst), קווינס, שסמוך לו עמד בית הוריו. הוא חזר ודיבר על "משאיות הקירור" הענקיות, המתמלאות בארונות. מבלי לנקוב בשם, הוא סיפר על אחד מידידיו, "מבוגר יותר וכבד יותר ממה שהיה רוצה להיות", אשר נכנס אל בית החולים עם תסמיני הקורונה, אמר "להתראות", ושקע אל תרדמת.
לא מדברים על המדד או על התמ"ג
הכתבים בתדרוכים מעזים פחות ופחות להעמיד את הנשיא במבוכה, או לדחוק אותו בעמדת התגוננות. גם הנועזים שבהם מעדיפים שלא להיות מטרה נייחת לחיציו המושחזים. איש מהם לא הזכיר לו אתמול, כי עד זה לא כבר הוא הכחיש כמעט מעיקרה את סכנת הקורונה על אדמת ארה"ב.
לפני חודש וחצי הוא נזף בפומבי בנגיד הבנק המרכזי, מפני שהעז להגיד לוועדה של הקונגרס כי למשבר הקורונה עלולות להיות "השפעות מסוימות" על כלכלת ארה"ב. מיד לאחר הערת הנגיד, הנשיא צייץ תלונה על ההשפעה השלילית שהיתה להכרזתו על מדדי הבורסה. אתמול המילה מדד לא יצאה מפיו. לפני מסיבת העיתונאים שלו, הבורסה סיימה את הרבעון הראשון של השנה עם ירידה כוללת של 20%, התוצאה הגרועה ביותר מאז השפל הגדול של שנות ה-30.
בנק ההשקעות של גולדמן-סאקס העריך אתמול כי התוצר המקומי הגולמי של ארה"ב פחת ב-15% ברבעון הראשון של השנה, שהסתיים אתמול; וחזה שהתמ"ג יפחת ב-34% ברבעון השני. אבל התחזית כוללת זינוק של 19% ברבעון השלישי. בסך הכול גולדמן-סאקס מעריך ירידה של 6.2% בכל 2020. אלה נתונים היסטוריים. לא היו דוגמתם מאז השפל הגדול של שנות ה-30.
"אמצעי שיכוך אחד ויחיד: התנהגויות"
הנתונים האלה מותנים בהתאמתות המודלים המתמטיים על התקדמות הנגיף ועל נסיגתו.
יועציו המדעיים של הנשיא הציעו אתמול, לא בפעם הראשונה, להתייחס אל המודלים בדרגה ניכרת של ספק. ד"ר אנתוני פאוצ׳י, המנהל הוותיק של המכון הממשלתי למניעת מחלות מידבקות, אמר שהמספר המתואר "מינימלי", זה של מאה אלף, תקף רק כל זמן שתקפות ההנחות העומדות ביסודו. נתונים מן השטח עשויים להוריד את המינימום.
מתאמת צוות הקורונה של הבית הלבן, ד"ר דברה ברקס, הטעימה ש"אין תרופת קסם, אין חיסון, יש רק אמצעי שיכוך אחד - התנהגויות".
כתבנו כאן אתמול על השינוי המסתמן בגישת המערכת הרפואית למסיכות בחיי היום-יום. השינוי הזה מקבל תאוצה. ד"ר פאוצ׳י אמר אתמול לסי.אן.אן, כי המלצה לעטות מסיכות "נשקלת עכשיו באופן פעיל מאוד", אם כי העדיפות העליונה מוסיפה להיות אספקה של מסיכות כאלה לסגל רפואי ולאחרים הבאים במגע ישיר עם חולים ידועים.
הנשיא נשאל בתדרוך מה דעתו על הרחבת השימוש במסיכות, והוא הציע לאנשים לכסות את פניהם בצעיפים, "אם הם רוצים".
"זה לא נכון"
המחסור במסיכות ובציוד רפואי אחר, כולל כמובן ערכות בדיקה, מוסיף להטיל צל ארוך על יחסי הבית הלבן עם מושלי המדינות. עכשיו מתברר שהנשיא הפגין אי-ידיעה מוחלטת בשיחת ועידה עם המושלים, לפני יומיים, כאשר אחד מהם שיתף אותו בפרטי מצוקתה של מדינתו. "לא שמעתי שום תלונות זה שבועות", הוא אמר.
יושב ראש אגודת מושלי המדינות, לארי הוגאן ממרילנד, אמר אתמול לרשת הרדיו הציבורית, "זה פשוט לא נכון". הוגאן הוא איש המפלגה הרפובליקאית.
מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, חזר והתלונן אתמול על התפקיד שהממשלה המרכזית ממלאת, או אינה ממלאת, ברכש של ציוד רפואי בשוק הפתוח. "אנחנו מתחרים במדינות אחרות, ואז באה FEMA -הרשות הממשלתית לניהול מצבי-חירום - ומתחרה בנו. זה כמו להיות ב-Ebay".
קואומו חוזר ואומר כי הממשלה הפדרלית היא הצריכה לנהל את הרכש, ולחלק את הציוד למדינות הזקוקות לו. זה מוסיף להיות סלע מחלוקת בין הנשיא למושלים. טראמפ טוען, כפי שעשה גם אתמול, שחלק מן המושלים "אוגרים" ציוד, שבעצם אין הם זקוקים לו; והממשל מעדיף להימנע מלשלוח מכונות-הנשמה לכל המבקשים, בגלל החשש שהמכונות יעלו אבק, ויהיה קשה לבקש את החזרתן.
"טעות תהיה להסיר את הרגל מן הדוושה"
בעוד שניו יורק וניו ג׳רזי מוסיפות להיות המובילות הלא-מעורערות במספר מקרי ה Covid-19, דאגה מיוחדת מתפתחת עכשיו לנוכח עלייה חדה במספר הנדבקים בשתי מדינות: מישיגן בצפון ולואיזיאנה בדרום. שתיהן כמעט השתוו אתמול לקליפורניה במספר המקרים היומיים של הידבקות. בלואיזיאנה, העלייה היתה של 30% ויותר.
פלורידה, שהתחילה להגביל בשבוע שעבר כניסה של ניו יורקים לתחומיה, הורתה השבוע למנוע את כניסתם של כלי רכב עם לוחית רישוי של לואיזיאנה.
ד"ר ברקס מן הבית הלבן דיברה אתמול על הסכנה ש-10 עד 15 מרכזים עירוניים בארה"ב ישתוו בהדרגה לניו יורק. היא הזכירה ספציפית את שיקאגו, דטרויט, דאלאס ויוסטון. אבל היא מצאה סיבה לעידוד לנוכח הצלחתה של העיר סיאטל, במדינת וושינגטון, להוריד את מספר הנדבקים היומיים. וושינגטון היתה עד סוף השבוע שעבר המדינה השלישית הפגועה ביותר. מאז היא ירדה למקום השמיני.
ד"ר פאוצ׳י דיבר אתמול על "ניצוצות של תקווה", שפעולות השיכוך האגרסיביות באזורים פגועים מתחילות לתת את אותותיהן, אבל "טעות תהיה להסיר את הרגל מן הדוושה, וללחוץ על המעצורים".
כריס "חזק פחות ממה שהוא משער"
הסיפור האישי של אתמול שייך לאחים קואומו, המושל אנדרו ומגיש הטלוויזיה כריס. אנדרו הוא הבכור, ושניהם הם בניו של מריו המנוח, אשר שימש בעצמו מושל במשך 12 שנה, עד 1994, ושמו חזר ועלה כמועמד אפשרי לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית.
חינו של המושל אנדרו, המכהן זו השנה העשירית, עלה מאוד בשבועות האחרונים, בעיקר בזכות תדרוכיו היומיים, הטבועים בחותם של פרגמטיות, של מרץ ושל עצב. אם בכלל, הוא הדמות הציבורית הקרובה ביותר להשיג מעמד צ׳רצ׳יליאני.
כריס נמנע במרוצת השנים מלראיין את אנדרו, אבל הטאבו הוסר במהלך המשבר, ושיחות האחים נעשו מוקד משיכה בולט בשידורי סי.אן.אן, הרשת של כריס. הן כוללות הקנטות, לפעמים מחוספסות מאוד, אבל גם דברי חיבה.
אתמול הודיע אנדרו בתדרוך הצהריים שלו כי עתה זה שמע שכריס לקה בנגיף הקורונה, ועבר לבידוד עצמי במרתף ביתו.
"הוא יהיה בסדר", אמר המושל על אחיו הקטן, "הוא בריא וחזק, אם כי אולי חזק פחות ממה שהוא משער". הוא כינה את כריס "חברי הטוב ביותר", וסיפר כיצד אחיו הקטן ניסה להשתחרר מצילו של אבא מאריו השתלטן. אבא עמד על זה שכריס, כמו אנדרו וכמו אבא עצמו, יהיה עורך דין. כריס למד משפטים, והתחיל פרקטיקה, אבל פרש ועבר לעיתונות.
ואם ידמה לכם שדמעות נקוות בעיני אנדרו לעת דברו על כריס, אולי זה מפני שדמעות נקוות דווקא בעיניכם. הן נקוו בעיניי, ואפילו התחילו לגלוש.
ואלה המספרים, חצות בוושינגטון, 6 בבוקר בישראל:
מספר הלוקים הידועים בנגיף על אדמת ארה"ב: 188,578, עלייה של כמעט 25,000 בתוך 24 שעות
מספר המתים: 3,889, עלייה של 748
מספר המחלימים: 7,251
מספר החולים האנושים: 4,576
המדינות הפגועות ביותר -
ניו יורק: כמעט 76,000 נדבקים, עליה של 8,600 ויותר; 1,550 מתים, עלייה של 208
ניו ג׳רזי: 18,700 נדבקים, עלייה של 2,000 ויותר; 267 מתים, עלייה של 69
קליפורניה: 8,504 נדבקים, עלייה של 1,256; 180 מתים, עלייה של 35
מישיגן: 7,615 נדבקים, עלייה 1,117; 259 מתים, עלייה של 75
פלורידה: 6,741 נדבקים, עלייה של 1,037; 85 מתים, עלייה של 14
מסצ׳וסטס: 6,620 נדבקים, עלייה של 868; 89 מתים, עלייה של 33
בכל אחת מ-50 המדינות ובמחוז קולומביה של הבירה וושינגטון מספר הנדבקים כבר גדול ממאה. ב-43, המספר גדול ממאתיים. ב-40, המספר גדול מ-300. ב-26, המספר גדול מאלף. בתשע, המספר גדול מ-5,000.
רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny