טראמפ מתערב במשבר הנפט העולמי. בציוץ בטוויטר כתב הנשיא האמריקאי לפני זמן קצר כי הוא דיבר "חברו" הנסיך הסעודי, מוחמד בין סלמאן, ששוחח עם הנשיא פוטין, וכי הוא מקווה שהשניים יקצצו בערך 10 מיליון חביות נפט. שוק הנפט הגיב במהירות ומחיר הנפט מזנק.
"דיברתי עם חברי הנסיך הסעודי, שדיבר עם הנשיא פוטין מרוסיה, ואני מצפה ומקווה שהם יקצצו בערך 10 מיליון חביות, ואולי אפילו כמות משמעותית יותר. אם זה יקרה, זה יהיה נהדר לתעשיית הנפט והגז!", נכתב בציוץ של הנשיא האמריקאי.
מחר (ו') צפוי טראמפ להיפגש עם ראשי כמה מחברות הנפט הגדולות בארה"ב כדי לדון בדרכים לסייע למגזר הזה לשרוד את הקריסה חסרת התקדים במחירי הנפט, מסרו מקורות יודעי דבר.
הפגישה תיערך בבית הלבן וישתתפו בה מנכ"ל אקסון מובייל, דארן וודס, מנכ"ל שברון, מייק ווירת, יו"ר קונטיננטל ריסורסז, הרולד האם, ועוד, דיווחו המקורות.
אבל אופציות הסיוע של וושינגטון מוגבלות, ויש גם חילוקי דעות קשים בין חברות הנפט והגז הגדולות וכמה חברות קידוחי פצלים עצמאיות בשאלה אם נחוצה ההתערבות אגרסיבית של הממשל. לכן, הסיכוי לחבילת סיוע למגזר הזה אינו גבוה.
טראמפ לא צפוי לאמץ סיוע פדרלי ישיר או התערבות בשוק הנפט בפגישה מחר, לפי מקור בכיר בממשל, אך הוא עשוי לשקול צעדים קטנים יותר, כמו פטור מחוק שמחייב שרק כלי שיט אמריקאים ישמשו להעברת סחורות כולל נפט בין נמלים בארה"ב. הנשיא ירצה להפגין תמיכה, גם אם האופציות מוגבלות כעת, אמר המקור בממשל.
תעשיית הנפט והגז הוכתה לאחרונה על ידי ההלם הכפול של ירידת הביקוש לנפט בגלל מגיפת הקורונה, וההיצע המוגדל של רוסיה וסעודיה שמנהלות מלחמת מחירים ומציפות את השוק בנפט גולמי. מחירי הנפט קרסו השבוע למעט מעל 20 דולר לחבית, רמת שפל של כמעט 20 שנה.
יו"ר חברת קונטיננטל, שייסד אותה והיה מחלוצי קידוחי הפצלים בכלל, קרא לממשל טראמפ להתערב במלחמת המחירים בין סעודיה ורוסיה, על ידי הטלת מכסים על יבוא נפט משתי המדינות. חברות קידוחי פצלים אחרות קוראות למפקחים בטקסס לכפות קיצוצי הפקה במדינה.
אבל אקסון, שברון וחברות גדולות נוספות אינן תומכות בשום התערבות בשוקי הנפט והגז, והן מתכננות להביע זאת באוזני הנשיא מחר, מסרו כמה מהמקורות.
"אנחנו מאמינים בשווקים, בזמנים טובים ורעים", אמר המנכ"ל ווירת משברון בראיון בחודש שעבר. "התערבויות בשווקים לעיתים קרובות מגיעות עם כוונות טובות, אך הן פחות אפקטיביות כמדובר בתמיכה בכלכלה הרחבה".
דובר של מכון הנפט האמריקאי, אחד הארגונים הגדולים שמייצגים את מגזר האנרגיה, אמר שחברי הארגון אינם מעוניינים בסבסוד ממשלתי או בהתערבות ספציפית במגזר הזה.
מנכ"לים אחרים שצפויים להשתתף בפגישה בבית הלבן מחר הם ויקי הולוב מאוקסידנל פטרוליום, דייויד הייגר מדבון אנרג'י גרופ, גרג גרלנד מפיליפס 66 וקלסי וורן מאנרג'י טרספר, לפני שניים מהמקורות.
הקונגרס וטראמפ הודיעו על סיוע לתעשיות שנפגעו מהקורונה בשבועות האחרונים, אך הם לא הגיעו להסכמה על איך ואם לסייע למפיקות הנפט והגז.
חבילת הסיוע לנפגעי הקורונה שהועברה בשבוע שעבר לא כללה סעיפים ספציפיים למגזר האנרגיה. הצעה לרכוש מיליון חביות של נפט אמריקאי לעתודות הנפט האסטרטגית של ארה"ב נגנזה בדיונים עם הדמוקרטים בבית הנבחרים.
ממשל טראמפ מתכנן במקום זאת להחכיר שטחי אחסון במאגרים הללו למפיקות כדי שיאחסנו בהם נפט, מסר אדם אחד. כך יוכלו חברות שבנו עודפי היצע של נפט להמשיך לפעול, אך מחירי הנפט לא יעלו.
בעוד שכמה מפיקות נפט פצלים מתמקדות בבקשת עזרה מטראמפ, מפיקות אחרות מנהלות לובינג ברמת המדינות לקבלת עזרה. סקוט שפילד, מנכ"ל פיוניר נצ'וראל ריסורסז, פנה לנציבות הרכבות של טקסס להגביל את הובלת הנפט במדינה זו, כדי לעזור להעלות את מחירי הנפט. פיוניר היא אחת המפיקות הגדולות באגן הפרמיאני, שדה הנפט הפורה ביותר בארה"ב, שמקיף את טקסס וניו מקסיקו.
כמה אנליסטים סבורים שקיצוצי הפקה בטקסס עשויים להיות חלק מעסקה גדולה עם רוסיה וסעודיה לקיצוצי תפוקה שלהן. מצד שני, בכירים רבים במגזר הנפט חוששים מן ההשלכות ארטגות הטווח של הצטרפות ארה"ב לקרטל נפט כזה, והרעיון לא מקבל תמיכה של חברות הנפט הגדולות או שדולות הנפט.
"אחת הבעיות שאני חושב שיש למגזר שלנו היא שאנחנו אף פעם לא מסכימים על כלום", אמר שפילד בראיון. "הדבר היחיד שמאחד אותנו הוא הרצון שטראמפ יפנה לסעודיה ולרוסיה וישכנע אותן להפסיק את מלחמת המחירים שלהן".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.