הקורונה החלה לתת את אותותיה גם בשוק הדיור. מנתונים שפרסם אתמול (ב') בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ 2020 נרשם שיא כל הזמנים בלקיחת משכנתה חודשית. בנקאים מדווחים על עומסים גדולים במיוחד שנרשמו בחודש שעבר, ואף על מקרה שבו הוזעקה משטרה לטפל בקטטה שהתפתחה מחוץ לסניף בנק.
בנוסף להתנפלות על משכנתאות חדשות, נרשמה גם התנפלות לקוחות להקפאת משכנתאות ישנות, ובבנק ישראל מדווחים כי בחודש שעבר הוקפאו משכנתאות בהיקף של כ-1.1 מיליארד שקל.
סך המשכנתאות שניתנו בחודש שעבר עמדו על כ-9 מיליארד שקל. הבנק המרכזי לא הציג התפלגות של המשכנתאות (זו אמורה להתפרסם בשבוע השלישי של החודש), ואולם מדובר בביצועים בהיקפים שלא נראו כמותם.
השיא הקודם של לקיחת משכנתאות נרשם בחודש דצמבר 2019, שבו הציבור לקח 7.2 מיליארד שקל, כלומר השיא החדש גבוה מהשיא הקודם ב-25%. בפברואר 2020, שנחשב לחודש טוב מבחינת היקפי משכנתאות, נרשמו ביצועים של 6.1 מיליארד שקל, כך שמדובר בקפיצה של 50% בתוך חודש.
השיא החדש מבטא חששות גדולים בציבור לקראת הבאות. באמצע החודש הקודם פרסם בנק ישראל הקלה במתן הלוואות למשקי-בית, שהתבטאה בהעלאת תקרת ההלוואה לכל מטרה שניתן לקחת מהבנק במשכון הדירה. על-פי ההנחיה, בנק יהיה רשאי להעניק הלוואה לכל מטרה במשכון דירה (כלומר, הרחבת המשכנתה הקיימת של הלקוח, שלא לצורך רכישת דירה), בשיעור מימון של עד 70%, בעוד שעד אז שיעור המימון המקסימלי היה 50% משווי הדירה.
הלוואות מסוג זה הן בדרך-כלל גבוהות ויכולות להגיע למאות אלפי שקלים (תלוי מה שווי הדירה והיקף המשכנתה שרובצת עליה), והן מתאפיינות בריביות נמוכות יותר מאשר בהלוואות לכל מטרה שנלקחות במסלולים בנקאיים אחרים. על כן מעריכים בבנק ישראל כי רבים החליטו לנצל את ההקלה ולקחו הלוואות כאלה. עם זאת, כאמור, לא פורסמו היקפי ההלוואות.
בנקאי משכנתאות בכירים שדיברו עם "גלובס" העלו הסבר אחר. לדבריהם, משכנתאות שבוצעו במהלך החודש הקודם שיקפו ריביות שניתנו ללווים לפני פרוץ הקורונה. זאת, משום שכ-24 יום לפני ביצוע המשכנתה, תנאיה מאושרים על-ידי הבנק. המשמעות לכך היא שהמשכנתאות שנלקחו בחודש מרץ משקפים ריביות של חודש פברואר ותחילת מרץ. לדבריהם, הלקוחות הבינו שהריביות על המשכנתאות עומדות לעלות, והם האיצו את הביצועים שלהן.
הבנקאים מספרים כי הדבר יצר עומס בלתי רגיל על סניפי הבנקים שנותרו פתוחים, שכן בדומה להתנהלות בסופרמרקטים, כשמצטברת כמות לקוחות מעל למותר על-פי ההנחיות - המאבטחים מותירים את האנשים מחוץ לסניף, מה שיוצר לחץ וכעס. במקרה אחד כאמור אף הוזעקה משטרה לטיפול במקרה שבו החלה קטטה מחוץ סניף של אחד מהבנקים. יועצי משכנתאות סיפרו ל"גלובס" כי מרכזי המענים הטלפונים (CALL CENTER) של הבנקים קרסו במספר מקרים.
כאמור, במקביל להסתערות לקבלת משכנתאות חדשות, נרשמה גם התנפלות להקפאת משכנתאות ישנות ל-3-4 חודשים, צעד נוסף שנקטו בנק ישראל ומשרד האוצר באמצע החודש שעבר. בבנק ישראל דיווחו כי היקף המשכנתאות המוקפאות הגיע במרץ ל-1.073 מיליארד שקל, היקף נמוך מעט מהיקף ההלוואות שלקחו עסקים קטנים בחודש שעבר, שהגיע ל-1.138 מיליארד שקל. בנוסף, הציבור לקח גם הלוואות במסלולים בנקאיים רגילים של 374 מיליון שקל באותו חודש.
להערכת בכירים בבנקים למשכנתאות, נתוני חודש אפריל 2020 יתחילו לבטא את השבר הגדול שאליו נקלע שוק הדירות עקב הקורונה. במחצית הראשונה של החודש עוד יתנהלו משכנתאות שאושרו בסוף פברואר וקיבלו אישור נוסף, ואולם הסגר שהחל לפני כשלושה שבועות שהפיל את כמות העסקאות - ישפיע במישרין גם על שוק המשכנתאות של החודש הנוכחי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.