בשיער לבן ארוך, זקן מדובלל וטבעת גולגולת על זרת יד ימין, רופא צרפתי עם היסטוריה של קריאת תיגר על הממסד הרפואי הפך בשבועות האחרונים לגיבור עממי - והכל בזכות תמיכתו בתרופה נגד מלריה לטיפול בקורונה. ד"ר דידייה ראול, בן 68, מומחה למחלות מדבקות, הפך לנושא הדגל של רעיון השימוש בתרופה הידרוקסיכלורוקווין (HCQ) או כלורוקווין (גרסה מעט שונה של ה-HCQ) לטיפול בחולי הקורונה. זאת למרות שעד כה אין ראיות שהיא בכלל יעילה.
נשיא צרפת עמנואל מקרון נפגש עמו בשבוע שעבר לכמה שעות במכון המחקר שלו במארסיי, שם הוא זכה מד"ר ראול לסיור ולהצגת הממצאים האחרונים של המחקר שלו על הנגיף החדש. בארה"ב הנשיא דונלד טראמפ כבר עלה מזמן על הגל, והמליץ לאזרחים להשתמש בהידרוקסיכלורוקווין לטיפול בקורונה - בניגוד לחוות-הדעת של יועציו, שאומרים כי מחקרי היעילות של התרופה עדיין קטנים מכדי להוכיח שהיא בטוחה ואפקטיבית לטיפול בחולי קוביד־19.
בישראל בינתיים הודיע משרד ראש הממשלה כי לאחר מאמצים רבים נחתו בסוף השבוע בישראל 2.4 מיליון כדורי כלורוקווין וטונות רבות של חומר גלם לייצור עצמי של התרופה. על מבצע הרכישה המסיבי חתומים משרד ראש הממשלה וראש המוסד, אך גורמים במשרד הבריאות טוענים כי המשרד הוא שעומד מאחורי ההמלצה לרכוש את התרופה - כדי שבמידה ותוכח יעילותה, יהיה בנמצא מלאי זמין גדול שלה לפני שתחל ההתנפלות העולמית.
"חייבים לומר לא"
ביוטיוב ובטוויטר, ד"ר ראול טוען כי רופאים וממשלות צריכים להשתמש בתרופה הזו באופן נרחב ולא להמתין לניסויים קליניים רציניים. עדכוני היוטיוב השבועיים שלו זוכים למיליוני צפיות, ויש לו מאות אלפי עוקבים בטוויטר. "כמה אנשים השתגעו מרוב מתודולוגיה", הוא אמר במסר וידאו בשבוע שעבר. "היעד שלנו כרופאים הוא לשפר את מצבם של חולים".
מנגד, אלה שממליצים על גישה זהירה יותר מזהירים כי התרופה, שמשמשת במקור לטיפול במלריה ובכמה מחלות אוט־אימוניות, לא הוכיחה עד כה את יעילותה בטיפול בקוביד־19, ויש לה תופעות לוואי רציניות ולעתים קטלניות, בייחוד בחולים עם בעיות לב. ז'אן-פול סטאל, רופא צרפתי למחלות מדבקות, אומר כי הטלפון שלו מצלצל ללא הפוגה עם חולים שמבקשים לקבל את הכלורוקווין. "אנחנו חייבים לומר לא", אמר סטאל. "זה עניין של בטיחות חולים". גם פייסבוק וטוויטר בינתיים הורידו ליתר ביטחון פוסטים וציוצים של נשיא ברזיל זאיר בולסנרו, שבהם טען כי מדובר בתרופה בטוחה לשימוש.
עמדתו הבוטה של ד"ר ראול זיכתה אותו בתשומת-לב בצרפת. המגזין "פארי מאץ'" פרסם עליו כתבת שער נרחבת. אפילו הרשויות במדינה הסירו אזהרות מפני השימוש בתרופה, והן אומרות שאפשר לרשום אותה "במקרים הקיצוניים ביותר". עם זאת, ראול ממליץ על שימוש בתרופה בשלב מוקדם של המחלה לפני שנגרם נזק רציני לריאות של החולה.
תופעות הלוואי התרחבו
עובדה מצערת שכן ידועה היא שהשימוש בתרופה הזו בעולם הוביל לכמה מקרים של הרעלה ולפחות למקרה מוות אחד בעקבות כך שהיא אושרה לרכישה ברשתות פארם. ד"ר ראול אומר כי התחיל להשתמש בהידרוקסיכלורוקווין לטיפול בחולים אחרי שראה מחקרים סינים שמצאו שהתרופה הרגה את נגיף הקורונה החדש במבחנות מעבדה. ואולם ביום חמישי האחרון אמרו רופאים בווהאן, שטיפלו בחולי קורונה, כי אין שום הוכחה ברורה שהתרופה הייתה אפקטיבית על החולים שלהם. נכון ליום שבת, ד"ר ראול נתן את התרופה, בדרך-כלל בשילוב עם אנטיביוטיקה, ליותר מ־2,400 חולי קורונה. עשרה מהחולים הללו מתו.
עם התרחבות השימוש בתרופה הזו בצרפת גדל גם מספר הדיווחים על תופעות לוואי. בשבועיים האחרונים, "מרכז המעקב אחרי בטיחות התרופות" בצרפת קיבל דיווחים על יותר מ־50 מקרים שבהם חולי קוביד־19 פיתחו בעיות לב רציניות בעקבות לקיחת התרופה, לפי גורם במרכז. שבעה מהחולים הללו סבלו מאוטם שריר הלב, וארבעה מהם מתו לפי נתוני המרכז. ברוב המקרים, בעיות הלב היו קשורות ישירות בשימוש בתרופה.
בארה"ב ובצרפת המחקרים שבודקים את יעילות התרופה במניעה או טיפול בנגיף הקורונה בקרב בני אדם נמשכים, אך התוצאות ייוודעו רק בעוד מספר שבועות או חודשים. התמיכה הציבורית בד"ר ראול ובתרופה שלו בצרפת יכולה בינתיים להיות מוסברת בסקר שנערך בצרפת ופורסם בשבוע שעבר, לפיו 63% מהמשיבים מאמינים שהממשלה מעלימה מהם מידע. "אני לא רואה תקווה ממישהו אחר", כתב למשל סרז' בנישו, יזם בן 55 מפריז שפתח בפייסבוק קבוצת תמיכה לכבודו של הרופא ממארסיי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.