לבעלי המניות של חברת הטכנולוגיה פייבר היה חג פסח משמח מאוד, כשהמניה זינקה במסחר בוול סטריט ביום רביעי ב-30%. גם המשקיעים בסרגון יכולים להיות מרוצים, עם קפיצה של 48% במניה במהלך שבוע המסחר האחרון. שתי חברות הטכנולוגיה הישראליות אמנם עוסקות בתחומים שונים לגמרי, אך שתיהן דיווחו על מגמות חיוביות בעסקים שלהן, למרות - ואולי דווקא בזכות - מגפת הקורונה שמכה ברחבי העולם.
פייבר, שפיתחה זירת מסחר שבה פרילנסרים יכולים להציע את שירותיהם, ציינה כי "המטרה של פייבר לחבר בין עסקים ופרילנסרים ברחבי העולם ולאפשר עבודה דיגיטלית מרחוק באמצעות הפלטפורמה שלנו, מעולם לא הייתה יותר קריטית", והעריכה שתוצאות הרבעון הראשון יהיו מעט גבוהות יותר מהתחזית המוקדמת. סרגון, שעוסקת בתחום ציוד התקשורת, דווקא סיפקה מספרים נמוכים מהצפוי לרבעון הראשון, אך ציינה כי "כאשר חלקים נרחבים מהאוכלוסייה נשארים בבית, מפעילי התקשורת פועלים לשדרוג תשתיות הרשת שלהם כדי לענות על ביקושים גבוהים ובלתי צפויים, ובכך גורמים לשירותי דור חמישי (5G) להפוך למציאות מוקדם מהצפוי".
חברות הטכנולוגיה הישראליות שעשויות להיות חסינות יותר במשבר
אילו עוד חברות ישראליות מספקות טכנולוגיות שיגרמו להן ליהנות מביקושים בזכות המשבר? לדברי סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, השאלה היא לא מי תיהנה - אלא מי תיפגע פחות. "ברבעון הראשון תהיה פגיעה, ואני מתפלא איך לא פורסמו עדיין הרבה אזהרות רווח מצד חברות שעוסקות בעסק פיזי שכולל התקנות בפועל", הוא אומר. הפגיעה התחילה בחודש מרץ, כך שברבע ון השני "יהיה בור רציני מאוד אצל כולם, שאף אחד לא יודע לכמת", מעריך וסצ'ונוק, ומוסיף שחברות טכנולוגיה רבות לא יפרסמו תחזית לרבעון השני, ואף ימשכו את התחזיות השנתיות שמסרו לפני פרוץ המשבר. "כל המודלים של אנליסטים ל-2020 לא רלוונטיים בשלב זה. במצב הזה, צריך לחשוב לא מבחינה כמותית אלא מבחינה איכותית, מי יותר פגיע ומי פחות".
בין החברות הישראליות מסמן וסצ'ונוק כמה חסינות יותר. "החברות שאמורות להיות פחות פגיעות הן אלו שעובדות במודל של הענן: לייבפרסון, Wix, ובמובן מסוים נייס ש-40% מהפעילות שלה היא בענן", הוא אומר. "שלא יהיה ספק, גם נייס הולכת להיפגע, אבל הפעילות המסורתית שלה שתיפגע ממילא די מצומצמת ולא צומחת. יש לה גם הרבה שירותים, והשאלה היא כמה הם ייפגעו ובאיזה אופן, אבל תחום הענן בעיקרון לא אמור להיפגע בשלב הזה, ואולי יכול ליהנות מביקושים יותר גבוהים בגלל מעבר של מרכזי שירות לקוחות לעבודה מהבית. כך שבין החברות הישראליות, נייס יחסית יותר חסינה" .
לייבפרסון, שאמנם אינה ישראלית אך היא חברה דואלית, מספקת פתרונות SaaS (תוכנה כשירות) לניהול קשר בין ארגונים לצרכנים. ב-Roth Capital העריכו לאחרונה שפתרונות החברה יזכו לביקושים גבוהים בשל סוגיות התפעול של עבודה מהבית בצל הקורונה, והעריכו שהמניה אטרקטיבית ביותר ביחס הסיכוי/סיכון שלה. לעומת זאת, וסצ'ונוק לא בטוח מהו היתרון היחסי של לייבפרסון. "הם כן עובדים במודל של SaaS כך שהם אמורים להיפגע פחות, אבל זו חברה ללא כרית מזומנים גדולה - יש לה מזומנים כנגד אג"ח להמרה, וזה גורם סיכון. מבחינת המודל העסקי, להערכתי הם ייפגעו בצורה מינורית".
"מעסק משעמם ולא צומח רדוור הפכה לעסק רציני מאוד"
מי שכן עשויה ליהנות ממש מהמשבר, ולא רק להיפגע פחות, היא להערכת האנליסט רדוור, שנסחרת בנאסד"ק בשווי מיליארד דולר, וזאת בזכות שלושה גורמים. "ראשית, רדוור כבר עברה למודל הענן בחלקה הגדול של הפעילות שלה, כך שיש לה עוגן שאמור להיפגע פחות. שנית, הפתרונות המסורתיים שלה הם להורדת עומסים וניהול תעבורה ברשת ארגונית, שזה סופר-חשוב לכל ארגון שמעביר עבודה לבית - להבטיח לכל עובד רוחב פס ללא שיבושים, תוך עבודה עם האילוצים הקיימים וללא הוספת ציוד חדש. ברמה הגלובלית נהנות מכך החברות אקמאי ואמזון, ורדוור עושה את זה בקטנה עם עסק שלא צמח כי לא ממש היה בו צורך, ועכשיו פתאום יש בו צורך אמיתי. מעסק משעמם ולא צומח זה הופך לעסק רציני מאוד. שלישית, לרדוור יש קופת מזומנים, וכל מי שאגר מזומנים נמצא בעמדה חזקה. ייתכן שבעוד כמה חודשים, יצוצו הזדמנויות רכישה בדמות סטארט-אפים מהתחום שנקלעו למצוקה".
מה לגבי אלוט, שפעילותה המסורתית היא בתחום דומה?
"יש פה שני אלמנטים. עסקי הליבה שלהם זה ה-DPI, פתרונות תעדוף תעבורה ברשת, שזה מאוד חשוב. הנייטרליות של הרשת, שהייתה 'פרה קדושה' בארה"ב ובאירופה, לא קיימת במצב של קורונה - מורידים את איכות התעבורה של נטפליקס כדי להבטיח לאנשים תעבורה לצורכי עבודה. פתאום נוצר צורך אמיתי לפתרונות שהצורך בהם היה מוגבל. מצד שני, בפתרונות הסקיוריטי (הפעילות החדשה יותר של אלוט, ש.ח.ו) לא הייתי מצפה להרבה התקדמות השנה, למרות כל המאמצים וההשקעות".
לדברי וסצ'ונוק, גם אודיוקודס אמורה ליהנות מהמגמות בזכות שיתוף הפעולה שלה עם מיקרוסופט בתחום התקשורת.
מה לגבי סרגון, שזינקה בשבוע שעבר?
"סרגון מניה די 'שחוטה', בגלל זה גם חדשות רעות יכולות להיתפס כחדשות טובות אם הציפייה הייתה למשהו יותר גרוע. זו גם הסיבה שהמניה עלתה בעקבות אזהרת הרווח. אני חושב שיהיה להם מאוד קשה כי החברה פועלת בשווקים מתפתחים, ששם המצב הכלכלי עוד הולך להחמיר - לאו דווקא בגלל הקורונה, וגם ככה היא לא הצליחה להרוויח שם בשנים היותר טובות. לגבי הדור החמישי (5G), תוכניות יכולות להידחות בגלל דברים יותר חשובים. 5G מתקדם בקוריאה, סין ויפן, שהם לא השווקים שסרגון פעילה בהם. היא פעילה בהודו, אפריקה, ברזיל, שווקים שעוד יש להם דרך ארוכה עד 5G. בארה"ב, לסרגון יש פעילות מינורית".
בכל זאת סרגון ציינה שיחס ההזמנות להכנסות בפועל (book to bill) עלה מעל 1 בסוף הרבעון.
"זה נתון מטעה בחברות ציוד קפיטלי, כי נניח שהתקבלה הזמנה של חוזה מסגרת לחמש שנים, ה-book to bill גדל, אבל איך מספקים את ההזמנה? אולי היא תידחה ולא תבוצע השנה, ואז עדיין יהיה 'בור' ב-2020".
בענן - המצב נוח יותר
גם מניית פייבר זינקה.
"במצב הנוכחי של חוסר ודאות מוחלט, כל חברה שמאשררת או נותנת תחזית, מקבלת פרמיה. פייבר פרסמה שלא תהיה פגיעה ואולי אפילו להפך. המודל העסקי שלה לא מבוסס ענן, אבל יכול להתאים בתקופה של קורונה. השימוש בפרילנסרים יכול לגדול כי אם קודם רוב האינטראקציות העסקיות היו פיזיות וכללו מפגשים וסגירת חוזים, עכשיו זה לא מתאפשר והדרך שנשארה היא לעבור לפלטפורמת אונליין שיש לפייבר. למעשה, הפוטנציאל היה קיים עוד קודם והקורונה מחזקת את זה, כמו בתהליכים נוספים שהתחילו לאט ומקבלים זירוז: מעבר למסחר מקוון, מעבר למודל של תוכנה בענן, שימוש בווידאו קונפרנס, עבודה מרחוק. בפייבר חשוב לזכור שהם משיקים מוצר של קידום הצעות בתשלום מצד פרילנסרים - מוצר שמאפשר לפרילנסר לשלם לחברה כדי לקדם את עצמו בחיפוש, בדומה למה שעליבאבא עושה במסחר מקוון. זה יכול לסגור את ההפסדים של החברה הרבה יותר מהר.
"מאז שפייבר הפכה ל ציבורית היא הפתיעה לטובה בכל רבעון, ואני חושב שזה יקרה גם השנה. ייתכן שפייבר תגיע לאיזון כבר בסוף השנה הנוכחית, מוקדם מהצפוי, ואז היא גם תיסחר במכפיל הרבה יותר גבוה".
חברה נוספת שעשויה להציג חוסן במצב הנוכחי ה יא אמדוקס, שלדברי וסצ'ונוק "נתפסת כחברה משעממת, אבל היא מספקת שירותי ערך מוסף לחברות טלקום שהן במצב די טוב במשבר הזה ורוצות להתקדם, ויכול להיות שחלקן ישתמשו יותר באאוטסורס. גם המעבר ל-5G אמור לקדם אותה. אמדוקס חברה דפנסיבית, י ש לה צבר הזמנות חזק עם חוזים גדולים ארוכי טווח, והיא איתנה פיננסית".
מה קורה בתעשיית אבטחת הסייבר?
"סייברארק פגיעה כי היא לא במודל של ענן, רק כ-10%-15% מהמכירות שלה בענן וזה בעייתי, כי ייתכן שעסקאות לא ייסגרו כי כולם מנותקים. מי שפחות פגיעה היא ורוניס, שעשתה את המעבר לענן. היא פרסמה 'אזהרונת' קטנה לא מאוד משמעותית, והפגיעה בה לא דרמטית. מצד שני, היא לא נתנה תחזית לכל השנה, שזה לא חריג, אבל כן משהו שמצופה מחברה בתחום הענן.
"אגב, אין לי ספק שצ'ק פוינט תמשוך את התחזית השנתית שלה ולא תתן תחזיות לרבעון השני. בצ'ק פוינט יש הרבה מאוד הכנסות חוזרות, כ-70%, כולל פעילות הענן שהיא כשליש מההכנסות וכחצי מההכנסות החוזרות. פעילות המוצרים בעיקרון נפגעת, אבל צ'ק פוינט לא פרסמו אזהרת רווח ופרסמו מועד לדוחות - זו אמירה חזקה, כי כנראה הרבעון הראשון סגור, אבל העסק שלה לא צומח גם ככה. מצד שני, המעבר לעבודה מהבית דורש גם רובד של אבטחה ואני מניח שצ'ק פוינט תיהנה מזה, וכמובן יש לה גם הרבה מאוד מזומנים שזה חשוב מאוד. אם קודם לכן חברות עם הרבה כסף קיבלו דיסקאונט, היום המצב השתנה ב-180 מעלות. בפאלו אלטו ההשפעה בגדול תהיה דומה לשל צ'ק פוינט".
תעשייה אחרת היא הסמיקונדקטור, עליה אומר וסצ'ונוק שהיא תלויה יותר בסין - "דבר לא רע, כי הסינים ממשיכים בעבודה השוטפת וב-5G". בין החברות שחשופות לביקושים מסין, שמהווים השפעה ממתנת, הוא מציין את סיוה (שהכנסותיה מתמלוגים אמורות להיפגע להערכתו, אך היא תהנה מהביקושים בסין), נובה וקמטק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.