13 מבין החברות הבורסאיות שקיבלו הלוואות קורונה מהממשל האמריקאי, הודיעו שהן יחזירו את הכסף על רקע הביקורת עליהן, כאשר החברות הציבוריות הקטנות יותר אומרות שהן זקוקות לכסף כדי למנוע פיטורים של עובדים.
הלוואות אלו הן התקלות האחרונות ביישום מזורז ובעייתי של "תוכנית הגנת השכר" של הממשל, שהיא חלק מחבילת התמריצים בהיקף 2 טריליון דולר שנועדה לסייע לעסקים להגביל פיטורים במהלך מגיפה הקורונה. חברי קונגרס ובעלי עסקים פרטיים מותחים ביקורת על החברות הבורסאיות על שהן מנצלות תוכנית הלוואות שהכספים שלה אוזלים במהירות.
שלשום (ו') החזירה אוטוניישן, רשת סוכנויות מכירת הרכב הגדולה ביותר בארה"ב, 77 מיליון דולר שהיא קיבלה בהלוואות שיכולות להפוך למענק. דובר של החברה אמר שהיא היתה זכאית להלוואות, וביקשה אותן בשם 7,000 העובדים שהיא הוציאה לחופשה ללא תשלום.
לינגבלד אקפדישן, מפעילת טיולי קרוז קטנה עם שווי שוק של 250 מיליון דולר, הודיעה לעומת זאת שהיא לא תחזיר את ההלוואה בסך 6.6 מיליון דולר שהיא קיבלה. החברה הזו מניו יורק, שמעסיקה 650 עובדים, רשמה בשנה שעברה הכנסות בסך יותר מ-300 מיליון דולר. היא עצרה בעצמה את כל ההפלגות ב-12 במרץ כאשר הנגיף התפשט והגביל נסיעות.
"מאז לא יצרנו כל הכנסה, מה שהיה הרסני מבחינה כספית", מסרה דוברת של החברה. "למרות הנסיבות, לינגבלד היא חברת נסיעות נדירה מאד מכיוון שלא פיטרה עובדים, לא הוציאה אותם לחופשה ולא הקטינה את שכרם עד כה, בזכות הגישה שלנו להלוואות של תוכנית הגנת השכר". לחברה אין גישה מעשית למימון אחר, היא הוסיפה.
האוצר האמריקאי שינה ביום חמישי את ההנחיות שלו למתן הלוואות הגנת שכר עובדים, על רקע הביקורת שעשרות חברות בורסאיות קיבלו כספים, למרות שעסקים פרטיים קטנים רבים לא היו זכאים להם. האוצר הורה לחברות בורסאיות שיכולות לגייס כספים בשוק ההון להחזיר את ההלוואות עד 7 במאי. הקונגרס והנשיא טראמפ הסכימו להוסיף 320 מיליארד דולר למימון של תוכנית ההלוואות הזו לעסקים, אחרי ש-350 מיליארד הדולר המקוריים שהוקצו אזלו תוך שבועיים.
נכון ל-24 באפריל, יותר מ-200 חברות בורסאיות דיווחו שהן השיגו יותר מ-775 מיליון דולר בהלוואות להגנת שכר עובדים, לפי בדיקה של הוול סטריט ג'ורנל. כמה מהן היו רשתות מסעדות גדולות כמו רות'ס כריס ושייק שאק, אך רובן היו חברות בשווי שוק נמוך. שווי השוק החציוני שלהן היה כ-36 מיליון דולר, וההלוואה החציונית שהם קיבלו הייתה 2.4 מיליון דולר.
הנתונים הללו לא כוללים את אוטוניישן, שלא דיווחה לרשות ניירות הערך על קבלת ההלוואות בסך 77 מיליון דולר. החברה, שנהנתה בשנה שעברה מרווח בסך 450 מיליון דולר ממכירות של 21 מיליארד דולר, פנתה לקבלת ההלוואות דרך זכיינים של סוכנויות הרכב שלה, שמעסיקים פחות מ-500 עובדים כל אחד.
רשתות המסעדות רות'ס הוספיטליטי ושייק שאק הסכימו להחזיר את הכספים שהן קיבלו. גם עשתה שלשום גם יצרנית התרופות OptiNose, שהודיעה שתחזיר 4.4 מיליון דולר, וחברת המסעדות ג'יי. אלכסנדר אחזקות, שתחזיר 15.1 מיליון דולר. רשת חנויות הסנדביצ'ים פוטבלי החזירה 10 מיליון דולר בשבת. "הופתענו והתאכזבנו מכך שקרן ההלוואות התרוקנה במהירות, והשאירה עסקים רבים בלי עזרה", מסרה פוטבלי.
מסיכום ביניים עולה שעד כה 13 חברות בורסאיות, הודיעו כי יחזירו סך של כמעט 170 מיליון דולר. הכספים הללו יוכלו לספק בערך 825 הלוואות בגודל ממוצע של 206,000 דולר שעליו דיווח מנהל העסקים הקטנים בממשל.
במקביל, אחת ממקבלי ההלוואות הגדלות ביותר המשיכה לצבור הלוואות. חברת אשפורד דיווחה שלשום שהיא ביקשה עשרות הלוואות נוספות ממנהל העסקים קטנים, SBA, בשווי 64.4 מיליון דולר, שיבואו את סך ההלוואות שהיא תיקח לכ-123 מיליון דולר. אשפורד, שמסרה לפני כן שהיא מתכוונת להשתמש בכספי ההלוואות כדי להחזיר עובדים שהוצאו לחל"ת, לא הגיבה לשאלה בנושא זה.
הממשל כבר שינה את הנחיותיו לגבי הזכאות להלוואות העסקים הקטנים יותר מפעם אחת. בהנחיות העדכניות ביותר שפורסמו שלשום, משרד האוצר והמנהל לעסקים הקטנים הודיעו שקרנות גידור וחברות אקוויטי פרטי (השקעות פרטיות בנכסים בורסאיים) לא יהיו זכאיות להלוואות, ואילו בתי קזינו קטנים יהיה זכאים להן.
מינהל העסקים הקטנים היה פחות ברור לגבי חברות שהן אחזקות של חברות אקוויטי פרטי. הן יצטרכו להוכיח שאי הוודאות הכלכלית מאיימת על הישרדותן. ההערכה היא שהן יחזירו את הכספים שקיבלו מהממשל, מפני שהן מתנהלות כעסקים לכל דבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.