ארגון העיתונאים מפרסם הבוקר (ב') האשמות חמורות של פרופ' ירון זליכה נגד הנהלת רשת 13, במסגרת חוות-דעת כלכלית שגיבש עבור עובדי חדשות 13. חוות-הדעת אמורה להיות מוצגת במסגרת השימוע שייערך בדירקטוריון רשת על תוכנית הקיצוצים האגרסיבית שמוביל מנכ"ל הערוץ אבי בן טל.
בחוות-הדעת טוען זליכה כי "הנהלת רשת הציגה לעובדים תמונת מצב מניפולטיבית על הנתונים הכלכליים של החברה". לדבריו, "ההכנסות והתזרים שלה אינם מצדיקים או מסבירים את הקיצוץ הדרמטי בחברת החדשות, שיגרום לה נזק בלתי הפיך. אם המהלך ייצא לפועל, קיים איום ביצירת מונופול של חדשות 12 בענף התקשורת, כששני השחקנים האחרים בשוק יתחרו על פירורים בלבד".
זליכה טוען כי הנתונים שהעבירה רשת לעובדים מייצרים תמונה מניפולטיבית המגלה טפח ומכסה טפחיים. לטענתו, הנתונים אינם עולים בקנה אחד עם הדרך שבה כללי חשבונאות מקובלים מגדירים דיווח על תזרימי מזומנים, ולא בכדי נאלץ בית הדין לעבודה להתערב לשם ביאורם. לדבריו, העובדה שרשת סירבה לדרישת העובדים לחשוף גם נתונים על הוצאותיה, מעוררת שאלות.
לטענת זליכה, "התזרים הקודר שהוצג לעובדים מניח כי בניגוד לעבר, בעלי הערוץ לא יזרימו לו כלל מהונם עד סוף 2020, וכי החברה לא תצליח לקבל הלוואה בערבות מדינה (בניגוד לעסקים אחרים שנפגעו עקב משבר הקורונה). שתי ההנחות מייצגות תרחיש קיצון שלילי, שההסתברות להתממשותו נראית נמוכה".
לטענתו, התמונה המתקבלת מהשוואת הרבעון הראשון של 2020 לתקופה המקבילה אשתקד, ואף בשקלול השבועיים הראשונים של חודש אפריל, שונה מאוד מ"הבור" האדיר שהציגה רשת בפני הוועד ואינה מקימה הצדקה לקיצוץ בהיקף המוצע או דומה לו.
פרופ' זליכה טוען כי יש מגמת ההתאוששות במשק ובשוק הפרסום, ולכן תחזית החברה על צניחה דרמטית בהכנסותיה עד סוף השנה נראית מוגזמת, ובכל מקרה, אין לדעתו הצדקה לבצע על בסיסה כבר כעת קיצוץ של 35% בתקציב החברה שיגרום לנזק בלתי הפיך.
"חלומות באספמיה"
עוד נטען כי הקיצוץ בתקציב חברת החדשות יפגע אנושות בנתח השוק של המהדורה המרכזית, ובכך ישפיע לרעה גם על הכנסות רשת עצמה. את הציפייה של הנהלת החברה להמשך נתוני רייטינג דומים בעידן שאחרי הקיצוץ, זליכה מכנה "חלומות באספמיה" ומעריך כי בתום המהלך, חדשות 13 תתחרה על פירורי צפייה מול "כאן 11", ובשוק ייווצר מונופול של חברת חדשות 12.
לדברי זליכה, המצב יפגע ברשת, בציבור, במפרסמים ובעובדים. לטענתו, גם עיתונאים ש"ישרדו" את הקיצוץ יפנימו את המגמה ויחפשו אחר משרות חלופיות בהזדמנות הראשונה - כך שהיקף העזיבה של העובדים את חדשות 13 כתוצאה מיישום התוכנית צפוי לגדול מעל ומעבר אף לכוונות ההנהלה עצמה. לדבריו, את הנעשה אי-אפשר יהיה להשיב.
רשת טוענת כי היא פטורה מחובת ההשקעה הרגולטורית בחברת החדשות, העומדת כיום החוק על כ-67 מיליון שקל בשנה, שכן הכנסותיה ב-2020 אינן צפויות לעלות על רף הכנסות בסך כ-426 מיליון שקל הקבוע בחוק. לדברי זליכה, "נדהמתי מטענה זו, שאינה מגובה בנתוני העבר שנמסרו על-ידי רשת ובמגמת ההתאוששות המורגשת בשוק הפרסום".
זליכה מציע שינוי בערוץ שבו יסתמכו על תוצרי חברת החדשות ולא על תוכן בידורי, שהחזר ההשקעה בו מתאפשר רק בהינתן שיעורי צפייה גבוהים וגאות בשוק הפרסום. מודל כזה, לשיטתו, יניב חיסכון דרמטי בהרבה בצד ההוצאות ויהפוך את ההשקעה בערוץ 13 למסוכנת פחות בעבור בעלי המניות שלו.
"האסטרטגיה הקיימת, שבה הערוץ מתפרס על הפקות בידור וחדשות במקביל, מגדילה את הוצאותיו מחד (בדגש על כפילויות במטות ההנהלה) - ומאידך מקטינה את סיכוייו להתבדל מערוץ 12 וליצור לעצמו זהות עסקית שתבטא את המיזוג עם חדשות עשר", הוא כותב.
לסיכום כותב פרופ' זליכה: "אני משוכנע כי אם תשכיל ההנהלה לראות בוועד העובדים שותף לתהליך הבראה ולא תשומה בלבד, ייטב לערוץ 13 ולסיכוייו להבריא אף במתכונתו הנוכחית. אני ממליץ שרשת תגבש במשותף עם הוועד תוכנית התייעלות מסודרת, על בסיס שקיפות ושותפות, להבדיל מ'הנחתות' חד-צדדיות. כיועצם הכלכלי של העובדים, אשמח להעמיד את עצמי לרשותם ככל הדרוש להשגתו".
מרשת 13 נמסר בתגובה: "למרות הצגתם המגמתית של הדברים, רשת 13 לא מנהלת דיאלוג בתקשורת אלא ישירות מול חברת החדשות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.