נעילה שלילית בבורסה בת"א: מדד הבנקים איבד 2.2%; קבוצת דלק צנחה ב-10%

דלק המשיכה לבלוט לשלילה במסחר בצל הדוחות והערת 'עסק חי' שהצמידו רואי החשבון המבקרים • שבוע המסחר בוול סטריט נפתח בירידות בהובלת מניותיהן של חברות התעופה הגדולות

הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר
הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

ערן היימר, האיש שמאתר השקעות בישראל עבור טדי שגיא: "שוק המניות על סמים - אנחנו רק בהתחלה של משבר" | דוח השווקים היומי, הצטרפו לשידור החי

17:27

המסחר בבורסה בתל אביב ננעל היום (ב') בירידות זה היום השני ברציפות, וזאת בצל פתיחה שלילית של שבוע המסחר מעבר לים. בוול סטריט המדדים מאבדים כ-1% בהובלת מניותיהן של חברות התעופה הגדולות, וזאת לאחר שפורסם בשבת כי וורן באפט חיסל את ההשקעה בהן ברבעון החולף. 

מדד ת"א 35 איבד 1.2%, מדד ת"א 90 ירד בשיעור דומה, מדד הבנקים בלט בירידה של 2.2%.

מנייתה של קבוצת דלק צנחה ב-10% בהמשך לפרסום הדוחות אתמול שכללו הערת 'עסק חי' מצד רואי החשבון המבקרים. לדברי לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר ב-IBI: "במצב העולם הנוכחי קבוצת דלק תתקשה לעמוד בכל התחייבויותיה ללא פריסה מחודשת/תספורת של החוב, אך הזמן הוא מרכיב קריטי במשוואה. העמדת החוב לפירעון מיידי הוא מנוף לחץ על החברה (שבינתיים עבד) אך לא בטוח שמימוש האיום באופן מיידי יביא לתוצאות המיטביות על אחת כמה וכמה כשכעת לגופים המממנים יש מסמך חתום ע"י רואה החשבון של החברה שמטיל ספק בהמשך קיומה כ'עסק חי' ומימוש הבטוחות שבידיהם יכולה לצמצם משמעותית את מקורות הפירעון של אגרות החוב.

"קשה לייצר תחזית לכל חברה בתקופה שכזו אך מה שניתן לומר באופן די ברור הוא שלמי שמאמינים ביכולת הפרעון המלאה של ההתחייבויות של דלק עדיפה החשיפה דרך אגרות החוב מאשר דרך המניה", מסר לובלין.

16:10

יום המסחר השני לשבוע זה בבורסת תל אביב מתנהל במגמה שלילית, בהמשך לירידות השערים שנרשמו בתחילת השבוע. החוזים העתידיים בארה"ב מצביעים על מגמה שלילית לקראת פתיחת המסחר בוול סטריט, וגם בבורסות המרכזיות באירופה כיוון המסחר שלילי. זאת, כשברקע למסחר עומדים המתחים הגוברים בין ארה"ב לסין בקשר להתמודדות עם מגפת הקורונה.

מנתוני בורסת ת"א לאפריל עולה כי מחזור המסחר הממוצע היומי במניות בחודש שעבר (כולל קרנות סל) עמד על כ-2.2 מיליארד שקל - דומה לממוצע היומי בשליש הראשון של 2020 וגבוה כמעט ב-70% מהממוצע היומי בשנת 2019. עוד עולה מהנתונים כי גיוסי ההון באפריל נבלמו בצורה משמעותית, בדומה למגמה שאפיינה פעילות זו גם במרץ, והן הסתכמו בחודש שעבר בפחות מ-100 מיליון שקל. למרות זאת, בשל פעילות אינטנסיבית בחודשיים הראשונים של 2020, היקף הגיוסים בשוק המניות בארבעת החודשים הראשונים של השנה הגיע לכ-3.7 מיליארד שקל - גבוה בכ-11% מהיקף הגיוסים בין ינואר לאפריל 2019.

עוד עולה מנתוני הבורסה כי גיוסי האג"ח הקונצרניים באפריל הסתכמו בכ-6.1 מיליארד שקל - כ-1.9 מיליארד מהסכום באמצעות הקצאות של אג"ח סחיר למשקיעים מוסדיים. כמעט מלוא סכום הגיוס החודשי (5.9 מיליארד שקל) בוצע באג"ח בעלות דירוג גבוה, מקבוצת A. בסיכום ארבעת החודשים הראשונים של 2020, היקף גיוסי האג"ח הגיע ל-18.3 מיליארד שקל - נמוך בכ-13% מהיקף הגיוסים בין ינואר לאפריל 2019.

בצד השלילי של מדד ת"א-35, שוב בולטת היום מניית קבוצת דלק , בעוד יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים  שבשליטתה מאבדות כ-5%. ברקע למסחר, בתחילת השבוע פרסמה קבוצת דלק את דוחותיה הכספיים ל-2019, שבהם הופיעה לראשונה הערת "עסק חי" מצד רואי החשבון. מדד הנפט והגז בולט בצד השלילי, עם צניחה של כ-3%, ובין ניירות הערך במדד, יחידות ההשתתפות של רציו   ושל נאוויטס פטרוליום  נחלשות ב-5%-6%. מנגד, יחידות ההשתתפות של רציו פטרוליום  מטפסות בכ-7%, בהמשך לזינוק של כ-23% בתחילת השבוע, על רקע הודעת השותפות לגבי החלטה על ביצוע קידוח ניסיון בנכס בגינאה שבו היא שותפה.

עוד בצד השלילי במדד המוביל, מניות חברות הנדל"ן מליסרון , אמות , עזריאלי  ומבנה  נחלשות ב-3%-4%, ומדד הנדל"ן מאבד כ-2%. עוד במסחר היום, מניית נייר חדרה  מגיבה בצלילה של כ-10% לפרסום דוחותיה הכספיים של החברה לרבעון הראשון של השנה.

חברת איתמר מדיקל  דיווחה על קבלת אישור באירופה למכשיר חד-פעמי לאבחון דום נשימה בשינה בבית שהיא מפתחת, ומנייתה הגיבה בעלייה של כ-6%. חברת מיט טק עדכנה על השלמת "ניסוי מוצלח בתהליך מיון תאי הגזע שהופקו על ידי החברה לתאי שומן". מניית אקסל  מזנקת בכ-18%, אחרי שהחברה הודיעה על הקצאת מניות, שיהוו כ-10% מהונה, לכמה משקיעים מוסדיים, תמורת כ-8 מיליון שקל.

במסחר באג"ח הקונצרניות נרשמת היום מגמה שלילית, ואילו במסחר באג"ח הממשלתיות נרשמת נטייה חיובית.

14:45

נמשכות הירידות בבורסה בתל אביב. מחזור המסחר מסתכם בכ-880 מיליון שקל. מניית אקסל  בולטת בעלייה חדה לאחר שהחברה עדכנה בבוקר כי דירקטוריון החברה אישר גיוס פרטי של כ-8 מיליון שקל במניות ואופציות. בגיוס, בהובלת חברת החיתום אוריון, משתתפים גופים מוסדיים. הגיוס כלל חבילה של מנייה במחיר של 93.1 אגורות וכתב אופציה לא סחיר ללא תמורה, במחיר מימוש של 100 אג' לתקופת מימוש של 5 שנים. בין המשקיעים בגיוס - פסגות, מור ותכלית.

מנתוני בורסת ת"א לאפריל עולה כי מחזור המסחר הממוצע היומי במניות בחודש שעבר (כולל קרנות סל) עמד על כ-2.2 מיליארד שקל - דומה לממוצע היומי בשליש הראשון של 2020 וגבוה כמעט ב-70% מהממוצע היומי בשנת 2019. עוד עולה מהנתונים כי גיוסי ההון באפריל נבלמו בצורה משמעותית, בדומה למגמה שאפיינה פעילות זו גם במרץ, והן הסתכמו בחודש שעבר בפחות מ-100 מיליון שקל. למרות זאת, בשל פעילות אינטנסיבית בחודשיים הראשונים של 2020, היקף הגיוסים בשוק המניות בארבעת החודשים הראשונים של השנה הגיע לכ-3.7 מיליארד שקל - גבוה בכ-11% מהיקף הגיוסים בין ינואר לאפריל 2019.

עוד עולה מנתוני הבורסה כי גיוסי האג"ח הקונצרניים באפריל הסתכמו בכ-6.1 מיליארד שקל - כ-1.9 מיליארד מהסכום באמצעות הקצאות של אג"ח סחיר למשקיעים מוסדיים. כמעט מלוא סכום הגיוס החודשי (5.9 מיליארד שקל) בוצע באג"ח בעלות דירוג גבוה, מקבוצת A. בסיכום ארבעת החודשים הראשונים של 2020, היקף גיוסי האג"ח הגיע ל-18.3 מיליארד שקל - נמוך בכ-13% מהיקף הגיוסים בין ינואר לאפריל 2019.

בצד השלילי של מדד ת"א-35, שוב בולטת היום מניית קבוצת דלק, ולצידה יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים. ברקע למסחר, בתחילת השבוע פרסמה קבוצת דלק את דוחותיה הכספיים ל-2019, שבהם הופיעה לראשונה הערת "עסק חי" מצד רואי החשבון.

מדד הנפט והגז בולט בצד השלילי, עם צניחה של כ-3%, ובין ניירות הערך במדד, יחידות ההשתתפות של רציו ושל נאוויטס פטרוליום נחלשו ב-5%-6%. מנגד, יחידות ההשתתפות של רציו פטרוליום  טיפסו בכ-7%, בהמשך לזינוק של כ-23% בתחילת השבוע, על רקע הודעת השותפות לגבי החלטה על ביצוע קידוח ניסיון בנכס בגינאה שבו היא שותפה.

עוד בצד השלילי במדד המוביל, מניות חברות הנדל"ן מליסרון , אמות, עזריאלי ומבנה נחלשות ב-3%-4%, ומדד הנדל"ן איבד כ-2%. 

12:30

מתחזקות הירידות בבורסה בתל אביב. מניית קבוצת דלק  צונחת. לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות IBI, מציין בסקירה שפרסם היום כי "אנו סבורים כי במצב העולם הנוכחי קבוצת דלק תתקשה לעמוד בכל התחייבויותיה ללא פריסה מחודשת/תספורת של החוב, אך הזמן הוא מרכיב קריטי במשוואה. העמדת החוב לפירעון מיידי הוא מנוף לחץ על החברה (שבינתיים עבד) אך לא בטוח שמימוש האיום באופן מיידי יביא לתוצאות המיטביות על אחת כמה וכמה כשכעת לגופים המממנים יש מסמך חתום ע"י רואה החשבון של החברה שמטיל ספק בהמשך קיומה כעסק חי ומימוש הבטוחות שבידיהם יכולה לצמצם משמעותית את מקורות הפירעון של אגרות החוב".

"קשה לייצר תחזית לכל חברה בתקופה שכזו אך מה שניתן לומר באופן די ברור הוא שלמי שמאמינים ביכולת הפרעון המלאה של ההתחייבויות של דלק עדיפה החשיפה דרך אגרות החוב מאשר דרך המניה", אומר לובלין. 

11:10

ירידות קלות נרשמות בבורסה בתל אביב כעת, במקביל למגמה שלילית באירופה. בשוק האג"ח המגמה מעורבת. 

בשוק המטבעות רושם הדולר עלייה של כ-1.3% לרמה של 3.53 שקלים לדולר. האירו מתחזק בכ-0.8% ונסחר סביב 3.86 שקלים לאירו. 

10:00

יום המסחר בבורסה נפתח במגמה מעורבת, כשמדד ת"א 35 רושם עלייה קלה ומנגד מדד ת"א 90 נסחר בירידה קלה.

ירידות בולטות במניות קבוצת דלק, ארקו החזקות , גילת, דלק רכב ושפיר.  עליות בולטות נרשמות במניות ויקטורי  ופתאל החזקות 

בשוק המטבעות רושם הדולר עלייה של כ-0.8% לרמה של 3.518 שקלים לדולר. האירו מתחזק בכ-0.5% ונסחר סביב 3.848 שקלים לאירו. 

08:20

חברת נייר חדרה  דיווחה הבוקר על רווח של כ-1.1 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה, לעומת רווח של כ-13 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בשורה העליונה הציגה החברה ירידה של 6.8% בהכנסות ברבעון, לרמה של כ-425 מיליון שקל. 

06:40

יום המסחר השני לשבוע זה בבורסה של תל אביב ייפתח הבוקר כשברקע נרשמות ירידות חדות בבורסות אסיה וגם במסחר בחוזים על מדדי בורסות ארה"ב נרשמות ירידות של 0.8%-0.7%. 

אתמול (א') הסתיים המסחר בבורסה המקומית בירידות חדות. ירידות השערים עם פתיחתו של חודש מאי מגיעות אחרי חודש חיובי שסיכמו הבורסות בעולם וגם בישראל באפריל, בשנה שמסתמנת כתנודתית במיוחד. כל זאת, בהשפעתה של התפשטות וירוס הקורונה וחששות המשקיעים בעקבות כך לגבי ההשלכות על עתיד הכלכלה העולמית. 

בצד השלילי של מדד ת"א-35, המניות הדואליות של לייבפרסון  וטבע  בלטו בירידות חדות. עוד בלטו בירידות מניות אנרג'יאן  , החברה לישראל וטאואר, ואילו מניית קבוצת דלק איבדה כ-4%, כשכעת ברקע למסחר בה עומדים דוחותיה הכספיים השנתיים ל-2019, שבהם הציגה החברה הערת "עסק חי".

כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית כי הסגר בישראל החל בשלב מוקדם יחסית למדינות אחרות בעולם, וניתן לצפות לכן שהפגיעה בצמיחה ברבעון הראשון תהיה בסדרי גודל דומים לאלו של מדינות אירופה, כלומר התכווצות של התוצר במונחים שנתיים של כ- 15% ואולי אף יותר. התכווצות התוצר ברבעון השני צפויה להיות חדה יותר.

"הפעילות הכלכלית צפויה לעלות החודש, בעקבות ההקלות במדיניות הסגר, אך אם מתבססים על הדוגמה של סין, בה הסגר הוסר כבר לפני חודשיים, אין לצפות לחזרה לשגרה. הנפגעים העיקריים הם תחומי השירותים: עדיין יש איסורים על התקהלויות, והציבור עצמו חושש משימוש בתחבורה הציבורית, או משהייה במלונות. בשבועון האקונומיסט מעריכים שעשרה אחוזים מהכלכלה הסינית עדיין לא מתפקדים. בישראל משקל ענפי השירותים גבוה יותר מזה שבסין, ולכן הפגיעה עשויה להיות חמורה יותר. סביר שגם לאחר שיוסרו רוב המגבלות, ייקח הרבה זמן עד שהתוצר ישוב לרמה של טרם המשבר, אלא אם כן ימצא חיסון אפקטיבי".

עוד מציינים שם כי בעוד האינפלציה לטווח הזמן הקצר צפויה להיות אפסית, אי-הוודאות לגבי הטווח הארוך יותר גברה. אנו רואים בכל העולם, שהשפעת המשבר על תמחור האינפלציה ארוכת הטווח היא פחותה. בישראל לדוגמה, האינפלציה הגלומה לעשר שנים היא 1.2%, כלומר בתוך יעד האינפלציה. "זה נובע להערכתנו מהחשש שהדפסות הכסף בעולם יצליחו לייצר בשלב מסוים אינפלציה. לבנקים המרכזיים יש עתה אינטרס מובהק לפעול להעלאת האינפלציה, בכדי לסייע למדינות לשחוק מעט את נטל החובות. כיוון שהאינפלציה לא צפויה לעלות כה מהר לרמה של 2%, הריביות צפויות להיוותר ברמה אפסית תקופה ארוכה מאוד".