בחברת הביומד פלוריסטם יודעים דבר או שניים על יחסי ציבור, ולכן אך טבעי היה כי לאחר שהחברה התחברה ל"הייפ" הנוכחי סביב פיתוח טיפול למחלת הקורונה, היא שיתפה בכך גם הציבור הרחב. בסוף השבוע האחרון חזו צופי חדשות 12 בכתבה מפרגנת שבה נחגגה תחת מטר קונפטי חתימה של ראשי פלוריסטם על הסכם לקבלת מימון של 50 מיליון אירו מהבנק האירופי. גם בבורסה עושה החברה חיל, והיא נסחרת כיום בשווי של 600 מיליון שקל, לאחר זינוק של 185% במניה בחודש האחרון, על רקע הפיתוח המבטיח.
פלוריסטם היא רק אחת מכמה חברות ישראליות ציבוריות שהודיעו על פיתוח בתחום הטיפול לקורונה זמן קצר לאחר שהמגפה פרצה. אנלייבקס , כן פייט , רדהיל , קמהדע , כולן טענו כי יש להן תרופה פוטנציאלית, ואחרות הציעו בדיקות, מנשמים ומוצרים נלווים. עם זאת, פלוריסטם היא היחידה מביניהן שמינפה את הפעילות הבוסרית בתחום למימון בכזה סדר גודל, והיא היחידה שקיבלה כתבה במהדורה המרכזית.
מה ידוע עד כה על הפעילות של פלוריסטם בתחום הקורונה? כפי שציין מנכ"ל החברה יקי ינאי בכתבה, פלוריסטם מפתחת טיפולים מבוססי תאי גזע, שמקורם בשליות שנתרמו על-ידי נשים לאחר ניתוח קיסרי, ש"יודעים להניע את הגוף לכיוון של שיקום וריפוי" באמצעות "קוקטייל שלם של חלבונים רפואיים". על בסיס זה מפתחת פלוריסטם טיפולים לעידוד צמיחת כלי דם ושיקום שריר.
מה לזה ולקורונה? פלוריסטם הסבירה כי בדרך-כלל, המחלה לא הורגת את החולים ישירות. זוהי פעילות יתר של מערכת החיסון, שיוצאת משליטה בעקבות מלחמתה בווירוס, שהורגת בסופו של דבר את החולה (תיאוריה מקובלת בחקר המחלה, אם כי יש גם דרכים נוספות שבהן המחלה הורגת). "כשהתאים ייכנסו לגוף, אנחנו מצפים שהם יידעו להרגיע את מערכת החיסון", אומרים בחברה.
על מה מבוססת הציפייה הזו? פלוריסטם אמנם מפתחת מוצרים לשיקום השריר ומערכת הדם, אבל יש לה גם מוצר נוסף, שאכן פותח לשם בקרה של מערכת החיסון. זה לא היה מוצר מרכזי עבור החברה עד כה, והוא נבדק רק בניסוי קטן שנערך וממומן על-ידי חוקרים באוניברסיטת ת"א. הניסוי טרם הניב תוצאות, כלומר לפלוריסטם אין תוצאות מניסוי בבני אדם לגבי השפעת המוצר שלה על מערכת החיסון.
על בסיס הניסויים שערכה עד כה בבעלי חיים, הציעה החברה את המוצרים שלה כטיפולי חמלה בקורונה. טיפול חמלה הוא לא ניסוי קליני. זהו טיפול שניתן כמוצא אחרון לחולים שאין להם שום אפשרות טיפול אחרת. לדברי החברה, גם מוצריה לתחום מערכת הדם פועלים במקביל על מערכת החיסון.
לדברי ינאי, "אנחנו הוצאנו חלק מהחולים מהנשמה". לעומת זאת, בהודעה לבורסה נאמר כי ארבעה חולים השתפרו, אחד נותר ללא שינוי ומצבו של השישי דווקא החמיר. בכל מקרה, בניסוי לא מבוקר, שהוא לא באמת ניסוי, קשה לדעת מה בדיוק היה מצבם של החולים ומה הסיכוי שהיו מבריאים ממילא.
המימון האירופי: לאו דווקא לתרופה לקורונה
חשוב לומר כי הגישה של פלוריסטם היא כנראה בעלת בסיס מדעי כלשהו, אחרת בתי החולים לא היו מאפשרים לנסות אותה בחולים אפילו כטיפול חמלה (כך אנחנו רוצים להאמין לפחות). אבל רמזי היעילות מטיפול החמלה הם עדיין מעטים ביותר.
באשר למימון של האיחוד האירופי, בשיחת המשקיעים החברה ציינה כי הוא ניתן לפיתוח כלל הפורטפוליו שלה, ולאו דווקא התרופה לקורונה. למעשה, ההשקעה במוצרים לקורונה תוגבל ל-10 מיליון אירו, עד שהחברה תשיג תוצאות ברורות יותר ליעילותם.
פלוריסטם כבר נמצאת בשוק ההון שנים רבות, מ-2004, והיא נסחרת היום בת"א ובנאסד"ק. בשנים האלה היא גייסה 200 מיליון דולר, לא כולל ההלוואה הנוכחית. החברה מעסיקה עשרות עובדים במפעלה בחיפה, המייצר מוצרים לניסויים קליניים וטיפול חמלה זה שנים, אבל עדיין אין לה הכנסות.
בכל תקופת קיומה, החברה לא הביאה מוצר לשוק ואף לא השלימה אף ניסוי רב-מרכזי גדול ומבוקר במוצריה שבו הוכחה יעילות מול קבוצת ביקורת. המוצרים הללו מבוססים על גישה חדשנית לרפואה, וכרגע אין מידע משמעותי לגבי יעילותם.
בשנים הקרובות מצב זה עשוי להשתנות לראשונה, והחברה מצפה לתוצאות משני ניסויים מרכזיים במוצרים המתקדמים שלה, אולם היא ציינה כי הניסויים התעכבו בגלל הקורונה (כפי שקרה בכל השוק). היא מעריכה כי תראה תוצאות ביניים מניסוי שלב III בחסימות כלי דם בגפיים בסוף 2020, ותעדכן בהמשך לגבי ניסוי שלב III בשיקום שריר בהמשך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.