זה קורה פעם ב-4 שנים: לקראת חציית הביטקוין הלילה - מה צפוי לקרות למחיר המטבע הדיגיטלי? הצטרפו לשידור החי »
כל הביטקוינים באים לעולם בדרך אחת, תשלום לכורים. הביטקוין הוא רשת מבוזרת של מחשבים, המכונים כורים, המתחזקים יומן רישום (מבוזר) המכונה בלוקציין, ובו נרשמות הטרנזאקציות שבין המשתתפים ברשת. בערך אחת לעשר דקות אחד הכורים "מנחש-מחשב" נכון קומבינציה מסובכת וחד פעמית, ואז ניתנת לו הזכות לעדכן את היומן המבוזר.
הזוכה גם מקבל באותה העת "פיצוי" עבור עבודתו (עבודת המחשבים, המחשבים-מנחשים את הקומבינציה). סכום הפיצוי הזה המכונה גם "בלוק רוורד", והוא נחתך לשניים לערך כל 4 שנים, או ליתר דיוק כל 210 אלף עדכונים כאלו המכונים "בלוקים". היום, 11 למאי 2020 יקרה אירוע החיתוך-החצייה השלישי בתולדות הביטקוין.
עד מתי ייצור הביטקוינים יימשכו, וכמה כבר יוצרו?
על פי פרוטוקול הביטקוין ייצור הביטקוינים יימשך עד אזור 2140, אך כאמור קצב ייצורם ילך וירד כל 4 שנים. על פי הפרוטוקול ייצורו בסופו של התהליך 21 מיליון ביטקוינים. אך מהם כ-18.4 מיליון כבר יוצרו, ועוד 2.6 מיליון ייוצרו ב-120 השנים הבאות. כאשר הביטקוין בא לעולם בשנת 2009 סך ה"בלוק ריוורד", הפיצוי, עמד על 50 ביטקוין, בנובמבר 2012 אירעה החציה הראשונה וסכום הפיצוי ירד ל 25 ביטקוין. מחיר הביטקוין באותו מועד עמד על 2.01 דולר. ביולי 2016 החציה השנייה התרחשה והפיצוי ירד ל-12.5 ביטקוין. מחיר הביטקוין עמד אז על 664 דולר.
היום, כאמור, תתבצע החציה השלישית, וסך הפיצוי ירד ל 6.25 ביטקוין לעדכון. מחיר הביטקוין צפוי לעמוד על לערך 8,500 דולר. לא רק המחיר עלה עם השנים אלא גם המותג. במהלך 2020 החיפושים בגוגל למונח ביטקוין השתוו כמעט לחיפושים ל"איפון 11" או למילה "יהלום". בהתחשב בעובדה כי רשת הביטקוין מעולם לא הוציאה אפילו דולר אחד על שווק, זו הצלחה יוצאת דופן.
מה תעשה החציה למחיר הביטקוין?
החציה תקטין באופן משמעותי את היצע הביטקוינים החדשים הנוצרים. מצד שני היא תאלץ את הכורים למכור יותר ויותר מהביטקוינים שהם מייצרים, זאת משום שיהיה עליהם לכסות את עלות הייצור שעה שהם מקבלים עבורה רק מחצית התמורה עובר לחציה. אף כי עלות הייצור הממוצעת עשויה ליפול שעה שכורים בלתי יעילים יפסיקו לכרות עד שהמחיר יעלה באופן משמעותי, וכך תקטן התחרות בייצור, עדיין יפתח פער פתאומי בין עלות הכריה ובין ההכנסות ממנה. מה שנראה אפוא בחודשים הקרובים יהיו שני כוחות מנוגדים. מחד פחות ביטקוינים חדשים נוצרים על ידי הפרוטוקול , אך מאידך יותר מהביטקוינים המיוצרים נמכרים לשוק על ידי הכורים שאינם יכולים להרשות לעצמם לשמור לעצמם כבעבר עודפי ביטקוין מול עלות הכריה.
מה תהיה התוצאה לאורך זמן?
לאורך זמן מה שישפיע על המחיר יהיה הביקוש של קונים חדשים. אם הביטקוין יתפס על ידי עוד ועוד שחקנים פרטיים, כמו גם מוסדיים , כ"זהב דיגיטלי", היכול לספק הגנה מול ההדפסה המסיבית של כל הבנקים המרכזיים בעולם, הדפסה שנראה כי רק תגבר בחודשים ובשנים הבאות, הרי שכל היצע יתגמד מול הביקוש החדש.
בשנת 2019 היו בעולם כמעט 47 מיליון מיליונרים סך כל הביטקוינים הזמינים בפועל פחות משליש ממספר זה. יתר על כן, עד לחציה הכורים היו הספקים הגדולים ביותר של ביטקוינים אותם מכרו כדי לכסות את הוצאותיהם. לאחר החציה הכורים לא יוכלו עוד לספק את הביקושים הגואים לביטקוין. ואם אלו יבואו השפעתם על המחיר תהיה דרמטית.
מה קרה למחיר הביטקוין לאחר החציות הקודמות, ומה צפוי עכשיו?
בחציה הקודמת הביטקוין צנח בחודשים לאחר החציה בכ-30% אך לאחר מכן התהפכה המגמה והביקושים מצד אחד, וההיצע הנמוך מצד שני הביא את המחיר לעלות, בתוך 8 חודשים מהחצייה, לכפי שלוש מהמחיר ביום החצייה, ובתוך 18 חודש לכפי שלושים מהמחיר ביום החצייה.
מה יקרה בעתיד כמובן אף אחד אינו יודע ומשום כך אין בכתבה זו המלצת השקעה משום סוג ואופן. אך רבים בקהילת הביטקוין מצפים כי תבנית זו תחזור על עצמה. יתר על כן הזעזועים הקשים שמשבר הקורונה רק החל לייצר והדפסות הכספים על ידי הבנקים המרכזיים בכל העולם, שאין לה שום תקדים היסטורי, עשויים לגרום למשקיעים רבים לחפש אלטרנטיבות והגנות משווקי ההון ומכשירי ההשקעה הקלסיים.
לאחר החצייה תהיה נדירותו של הביטקוין, עד לחציה הבאה עוד כ-4 שנים, שווה לערך לזו של הזהב (יחס יצור למלאי הקיים - 60 בזהב ו-50 בביטקוין או גידול שנתי בהספקה של 1.65% לזהב ו-2% לביטקוין) . בנסיבות אלו מה שהתרחש בין יולי 2016 ודצמבר 2017, גידול של פי שלושים במחירו הדולרי, אינו בלתי אפשרי.
רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.