יינות ביתן נמצאת במשא-ומתן להחלפת חוזה השכירות שלה במרכז הלוגיסטי בקיבוץ אייל - כך נודע ל"גלובס". רשת הקמעונאות השנייה בגודלה בישראל מנהלת מגעים עם חברת דיפלומט לשכירת המרכז הלוגיסטי שהיא מפעילה בשטח של 25 אלף מ"ר בדרום השרון. מדובר במרכז הלוגיסטי המשמש אותה לאחסון של מוצרי מכולת, פירות וירקות.
הצעד הזה מתבצע במסגרת תוכנית ההתייעלות של הרשת שבבעלות נחום ביתן, וזאת בין היתר בניסיון להגיע להבנות עם בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות בנוגע למימון בהיקף כולל של 150 מיליון שקל.
כבר תקופה ארוכה שבחברה בחנו את הכדאיות העסקית בהפעלה של המרכז הלוגיסטי, שכן הועלו טענות שהוא גדול מדי עבור צרכיה ואינו מנוצל כיאות, בעוד שדמי השכירות שלו גבוהים. ייתכן כי כעת, כדי לייצב את מצבה הפיננסי של הרשת, ההנהלה החדשה, בראשות המנכ"ל מיכאל לובושיץ וסמנכ"ל הכספים אמיר קפלן, מבקשת להאיץ מהלך כזה. ספקי המזון והטואלטיקה השונים כבר עודכנו במהלך ונערכים לחלופות להפצת הסחורה.
חברת ההפצה והשיווק דיפלומט, הפועלת כיום מאיירפורט סיטי, היא אחת מספקיות מוצרי הטואלטיקה והמזון הגדולות בשוק, והיא אוחזת בנתח של 4% ממכירות מוצרי הצריכה בישראל. בין מותגיה הבולטים נמנים טונה סטארקיסט, קפה ג'ייקובס ומגוון רחב של מותגי התאגיד הבינלאומי פרוקטר אנד גמבל, בהם אבקת הכביסה אריאל ושמפו הד אנד שולדרס.
מדובר במרכז לוגיסטי שבבעלות חברת הנדל"ן המניב רבוע כחול נדל"ן וקיבוץ אייל, אותו שוכרת יינות ביתן מאז השלמת העסקה לרכישת מגה. מדוחות רבוע כחול נדל"ן עולה כי הכנסות החברה ב-2019 משכירות המרכז הלוגיסטי עמדו על 6.2 מיליון שקל בשנה, וכי הן מהוות 2% מכלל ההכנסות השנתיות של רבוע כחול נדל"ן. עוד מפורט בדוחות כי הביטחונות לשכירות זו הם שטח חוב בסך של כמיליון שקל, וכי תקופת השכירות שנותרה לקבוצת יינות ביתן עומדת על 9 שנים, עם אופציה להארכה של 3 שנים בכל פעם, עד לתקופה מקסימלית של 9 שנים נוספות.
ההסכם להפעלת המרכז הלוגיסטי של קבוצת יינות ביתן בקיבוץ אייל הגיע אליה בירושה עם רכישת רשת מגה מידי הנאמנים לאחר שקרסה. עד לפני כשנה המרכז הלוגיסטי של הקבוצה כלל גם את פעילות הפירות והירקות שלה, אלא שזו הועברה לאחרונה לחברת ביכורי שדה דרום, והוא תועל בין היתר עבור אחסנה של מוצרים מזון יבשים (כמו שימורים ופסטה).
עד כה המהלך של עזיבת המרכז הלוגיסטי התעכב, בין היתר בשל התנגדות ועד העובדים של רשת מגה שבבעלות קבוצת יינות ביתן. מאז הפרסום ב"גלובס" כי יינות ביתן שוקלת לעזוב את המרכז הלוגיסטי, החמירו המתחים עם הוועד, וכעת נודע ל"גלובס" כי היום (ד') הגיש הוועד שבראשות אייל אלי בקשה להסתדרות לפתוח בסכסוך עבודה, וזאת בין היתר על רקע מחלוקות בנוגע להסכם הקיבוצי של עובדי מגה. במכתב ששלח היום יו"ר הוועד למנכ"ל הקבוצה נטען כי ישנה "גרירת רגליים בחתימה על הסכם קיבוצי" וניהול משא-ומתן בחוסר תום-לב.
לפני כשבועיים דווח ב"גלובס" כי אחרי ניתוק המגעים עם קרן כלירמרק על עסקה למימון בהיקף של כחצי מיליארד שקל, מסתמן כי קבוצת יינות ביתן בדרך לקבל אשראי מהבנקים. בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות הגיעו להסכמות עקרוניות עם קמעונאית המזון השנייה בגודל בישראל בנוגע למימון בהיקף כולל של כ-150 מיליון שקל. ככל הידוע, טרם הושגה חתימה רשמית על ההסכמות, אולם הקבוצה כבר הגישה לבנקים את תוכנית ההתייעלות שהיא מתכננת.
נראה כי הנכונות של הבנקים להעניק מימון לקבוצה שבבעלות נחום ביתן השתנתה נוכח תוכנית ההתייעלות שהציג המנכ"ל הטרי מיכאל לובושיץ. התוכנית כוללת בין היתר, כפי שנחשף ב"גלובס", את פינוי המרכז הלוגיסטי של החברה בקיבוץ אייל. בנוסף, תוכנית ההתייעלות המדוברת כוללת צמצום של מטה קבוצת יינות ביתן בצורה דרסטית לחצי מהמטה הקיים היום.
מיכאל לובושיץ, מנכ"ל קבוצת יינות ביתן, מסר בתגובה: "ביני לבין יו"ר ועד העובדים ישנה הסכמה אחת מובהקת, והיא דאגה להצלחת החברה, לרווחת 6,200 עובדי החברה. אנו נמצאים במשא-ומתן עם הוועד ועובדים יחד על-מנת להגיע להסכמה על התנאים והדרך להתייעלות. אני מעריך מאוד את אלי אייל ורוצה להודות לו על שיתוף-הפעולה בינינו בתקופת הקורונה ובכלל החל מיומי הראשון בחברה לפני כחודשיים. רק נזכיר כי קבוצת יינות ביתן כוללת בתוכה 3 רשתות: יינות ביתן, מגה בעיר ושוק מהדרין, ורק מגה היא תחת ועד ולא שאר רשתות הקבוצה".
בדיפלומט סירבו להגיב לדברים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.