משבר הקורונה דחף את עסקי חדרי הכושר לקצה גבול היכולת. שבוע אחרי שהמדינה אפשרה לחדרי כושר וחדרי סטודיו לחזור לפעילות תחת הקלות נוקשות, עסקים נותרו סגורים, לעיתים ללא מתן מענה ברור לעובדים וללקוחות. לידי "גלובס" הגיעו טענות של לקוחות ועובדים בחדרי כושר שונים, ביניהם מכון הכושר התל אביבי פיור, סטודיו האימונים סווטשופ בתל אביב, ומכון הכושר דה-רוק בגן יבנה, על כך שאלה לא חזרו לפעילות, והם לא היחידים. גורמים בענף הכושר מעריכים כי יש למעלה מעשרה עסקי כושר משמעותיים שלא יפתחו יותר את שעריהם. לפי שעה, מסתמן כי העסקים בתחום לא כלולים בקבוצות שזכאיות למענקים ולהטבות מצד המדינה, מה שלדברי בעלי העסקים, צפוי לחרוץ את גורלם.
כך, רשת סווטשופ התל אביבית שהפעילה שני סניפים - ברחוב פרישמן, וברמת אביב, בשטח של כ-350 מ"ר, ומעסיקה כ-40 עובדים, לא פתחה את שעריה עם החזרה לפעילות בשבוע שעברה, ולא ברור אם תוכל לחזור לכך. הרשת שבבעלות ג'ורדן גרובר ובניהול חנן סבר, פעלה על בסיס אימונים בקבוצות עם מספר מתאמנים קבוע, שקרוב לכפול מזה שמאפשרות המגבלות של משרד הבריאות.
בסווטשופ אומרים היום (ו') כי "לפי הוראות משרד הבריאות והתקנות לשעת חירום להפעלת חדרי סטודיו וכושר, חזרה לפעילות במתכונת זהה לא אפשרית כרגע, לאור גודלם של חדרי הסטודיו". הם מסבירים כי "לא ניתן לשוב לפעילות מבלי להקטין את מספר המתאמנות בשיעור, נושא שיחייב העלאת מחירים חדה ושינוי באופי המקום", ומציינים כי בשלב זה "אנחנו פועלים בכל דרך למציאת המתכונת הנכונה לחזרה לפעילות מבלי לפגוע בלקוחותינו".
במהלך חודש מרץ החברה סגרה את הסניף שלה ברמת אביב. בסווטשופ מציינים כי סגירתו של הסניף ברמת אביב בסוף מרץ הייתה מתוכננת שכן חוזה השכירות הסתיים שם, ו"לאור אי הוודאות והעדר יכולת בתקופת הקורונה לשפצו כראוי". וירוס הקורונה הקדים סגירתו במספר ימים.
בנוגע לחיובים כלפי הלקוחות מציינים בסווטשופ כי "החיובים של למעלה מ-90% מהלקוחות ממילא מתבצעים בחברה על בסיס חודשי, והחברה נתנה שירות מלא ברוב חודש מרץ - החודש האחרון שבו חוייבו הלקוחות". באפריל הפעילה הרשת שירות אונליין מלא של שלושה שיעורי אימון ביום, "במחיר מופחת למנויות להשלמת הימים בתקופת הסגירה הכפויה של חודש מרץ".
בסווטשופ מדגישים כי לחברה אין חובות לעובדיה או התחייבויות לא משולמות והיא אינה רוצה להיגרר למצב כזה, ולכן טרם החזירה לפעילות את הסניף ברחוב פרוג.
סווטשופ, כאמור, אינה היחידה. גם רשת חדרי הכושר התל אביבית הוותיקה פיור (PURE) שבבעלות גרי לוי שעוסק בתחום הנדל"ן, מתמודדת עם מציאות דומה. הרשת מפעילה שני סניפים, ברחוב בן יהודה בשטח של 1,000 מ"ר, וברחוב ברנר בשטח של כ-500 מ"ר, ומעסיקה כ-80 עובדים, מחציתם שכירים ומחציתם פרילנסרים. מדובר באחת מרשתות חדרי הכושר הוותיקות בתל-אביב, אשר קיימת 15 שנה.
ההודעה בכניסה לחדר הכושר PURE / צילום: הילה שיאון, גלובס
הרשת, בדומה לשאר הענף, סגרה את שעריה ב-15 במרץ והפסיקה את האימונים. "אם לא תהיה תמיכה של המדינה לא נפתח מחדש", מסר ל"גלובס" הבעלים. "ב-15 למרץ בלמנו את הגבייה מצידנו - מי ששילם עד מרץ לא יקבל את הכסף חזרה", הוא אומר.
לא תחזירו כסף לא המחצית השנייה של מרץ ללקוחות?
"לא. זה נבלע בהוצאות. יש הוצאות קבועות כך שאם פותחים 15 יום או 30 יום, ההוצאות לא נעצרות כמו ביטוחים ושכירות. אולי אם נצליח לחזור ניתן איזו הטבה למי שנפגע. בלמנו את גבייה ב-15 במרץ, ועשינו החלטה שלא גובים יותר".
אתה מאמין שתצליחו לחזור?
"כרגע לענף שלנו אין מתווה ייחודי. פנינו ושלחנו בקשות לאוצר כמו כולם. לפתוח את הדלתות עם מינוס של חצי מיליון שקל? אנחנו לא בנויים לזה. אם לא, לא נפתח פשוט. אי אפשר להביא יותר כסף מהבית".
לעובדים תוכלו לשלם?
"אני לא יודע כרגע. אנחנו מתמודדים עם בעיות. אולי בסוף השבוע הבא תהיה תשובה".
ומה אתם אומרים להם היום?
"אם אודיע היום על סגירה, העובדים גם יפסיקו לקבל חל"ת. אנו מקווים שבסוף השבוע נדע אם נקבל מענקים או לא. כרגע יש לי 400 אלף שקל לשלם ולכבות שריפות של ערבויות אישיות שאני מביא מהבית".
גם מכון הכושר דה רוק הפסיק את פעילותו ולא יפתח מחדש את שעריו. "חדר הכושר והחוגים נסגר גם בגלל משבר הקורונה. אין כוונה לפתוח שוב" אמר ל"גלובס" הבעלים דודי לוי. לדבריו, "במהלך המשבר לא חייבנו את המנויים כלל, החיוב הפסיק בתחילת חודש מרץ. שיטת החיוב שלנו היא חיוב חודשית, כך שאנחנו לא נדרשים להחזיר כסף ללקוחות. בתקופה שחדר הכושר היה סגור, לא בוצעו חיובים".
בשבוע האחרון גם דליה מנטבר, הבעלים של סטודיו לפילאטיס שנקרא על שמה הודיעה על סגירת העסק אחרי 44 שנה, עם 400 תלמידים, ו-22 עובדים. בראיון ל"גלובס" סיפרה השבוע: "כשאתה מגלגל עסק שאתה מרוויח ממנו בקטנה ופתאום בבת אחת ההכנסות השוטפות נעצרות, נוצר גרעון מיידי".
דה רוק, מנטבר, פיור וסווטשופ הן כנראה הראשונים, אך לא האחרונים. "המגבלות הקיימות מקשות עלינו כלכלית ופוגעות בחוויה של הצרכן" אומר ל"גלובס" מנכ"ל ובעלי רשת חדרי הכושר ספייס שמונה 20 חדרי כושר ו-70 אלף לקוחות, שדווקא חזרה לפעילות. הוא מתכוון לדרישות כמו איסור על שימוש במלתחות, מה שלטענתו פוגע בחזרה של לקוחות לשגרת אימונים.
לדבריו "כרגע 50% מהלקוחות חזרו להתאמן, ועדיין ממשיכים לטפל בנותרים במטרה להחזיר אותם. חלקם מבקשים הקפאה, וחלקם מבקשים ביטול. נוצר אבסורד שכדי להפעיל את חדרי הכושר לפי הדרישות והמגבלות נדרשנו לעבות את כוח האדם, אבל כמות הלקוחות הצטמצמה לחצי. הלקוחות גם מבולבלים ורוצים מידע, קיבלנו 27 אלף שיחות מלקוחות".
לדברי פרנקל, הענף כולו נואש לתמיכה מהמדינה. "עד לפתיחה כולם היו באפס הכנסה ואפס הוצאה. כעת ההוצאות חזרו, אבל עם סך הכנסות יותר קטן. זה ענף שמתח הרווחים עומד על 5%-15%. כרגע הירידה מתבטאת ב-50%, ואתה חוזר להפסדים גדולים. ברגע שעסקים פתחו שלא קיבלו שום סיוע - לא מענקי מדינה - וגם בגלל שהבנקים הגדירו את הענף כמסוכן, אף אחד לא קיבל מענקים מהקרן בערבות המדינה, ונכנסו לגירעון. יש כ-10 מועדוני כושר גדולים ברחבי הארץ עם מאות לקוחות שסגרו דלתות".
חנן סבר מנכ"ל סווטשופ מסר ל"גלובס" בתגובה: "סווטשופ פעלה שנים רבות במתכונת ייחודית, על בסיס אימונים בקבוצות, שמספר המשתתפים בהן כמעט קבוע, כחלק משיטת אימון מתודית ייחודית שפותחה בחברה. על החברה נכפתה סגירת פעילות קיצונית ואלימה של חודשיים בגין נגיף הקורונה.
"לפי הוראות משרד הבריאות והתקנות שעת חירום להפעלת חדרי סטודיו וכושר, חזרה לפעילות במתכונת זהה לא אפשרית כרגע, לאור גודלם של חדרי הסטודיו. לא ניתן לשוב לפעילות מבלי להקטין את מספר המתאמנות בשיעור, נושא שיחייב העלאת מחירים חדה ושינוי באופי המקום. בשלב זה אנחנו פועלים בכל דרך למציאת המתכונת הנכונה לחזרה לפעילות מבלי לפגוע בלקוחותינו.
"הסגירה והשינוי החד בבסיס העסקי נכפה עלינו כמו על כל מדינת ישראל. סגירתו של הסניף ברמת אביב בסוף מרץ הייתה מתוכננת שכן חוזה השכירות הסתיים שם, ולאור אי הוודאות והיעדר יכולת בתקופת הקורונה לשפצו כראוי. וירוס הקורונה הרדים את סגירתו במספר ימים.
"אם היו לקוחות בודדים שמשום מה חוייבו בהוראות קבע גם בגין חודש אפריל, הרי שהן בקשר ישיר עם מנכ"ל החברה ופרסמנו כיצד לפנות אלינו בעניין ושהנושא יטופל. לקוחותינו יעודכנו בכל התפתחות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.