סיטי בנק הפכה את אחד הפיתוחים במעבדת החדשנות שלה בישראל לחברה עצמאית, שמנסה לשנות את הקשר בין חברות לבעלי המניות שלהן. החברה העצמאית גייסה 20 מיליון דולר משורה של בנקי השקעות ותאגידים פיננסים מהמרכזיים והגדולים בעולם. בין המשקיעים דויטשה בנק, HSBC, ג'יי. פי. מורגן, BNY Mello, קומפיוטרשר, סטייט סטריט וסיטי בנק עצמה.
מטה החברה החדשה, ששמה פרוקסימיטי, ימוקם בלונדון, בשל הצורך בקרבה ללקוחות במרכז הפיננסי. פרוקסימיטי מעסיקה 20 עובדים, מחציתם במרכז הפיתוח בתל אביב.
פרוקסימיטי פועלת בתחום שנקרא "קשרי משקיעים" (IR) ובאופן ספציפי נותנת מענה לנושא של הצבעה באמצעות נציג (Proxy voting). גופים פיננסיים שמחזיקים בניירות ערך, הן עבור עצמם או עבור לקוחותיהם, נדרשים לעיתים לבצע פעולות הקשורות בפעילות של החברות בהן הם משקיעים - פעולות כמו הצבעה על דיבידנדים, איוש משרות וכו'. תהליך זה מבוצע בחלקו באמצעים טכנולוגיים ובחלקו באמצעים ידניים, באמצעות גופי צד שלישי.
פרוקסימיטי היא בעצם מערכת תקשורת המחברת את בעלי המניות עם החברות בהן הם משקיעים, ומאפשרת להם לבצע באופן ישיר פעולות שעד כה מבוצעות באמצעות גורמים מתווכים. פרוקסימיטי פיתחה מערכת טכנולוגית שנועדה להחליף את כל אותם מתווכים ולאפשר לבעלי המניות להצביע באמצעותה.
בשיחה עם "גלובס" הסביר מנהל מרכז החדשנות של סיטי בישראל, עמית ברוך, כי קיימים בממוצע שבעה שלבי תיווך בין חברות לבעלי מניות. באמצעות מעבר לרשת תקשורת אחת, שואפת פרוקסימיטי לקצר את משך הזמן הכולל של התקשורת בין מחזיקי ניירות הערך לחברות, ולהפחית את שיעור הטעויות הנובעות מריבוי המתווכים.
עמית ברוך, מנהל המעבדה / צילום: מעבדת החדשנות של סיטי
בהודעת החברה נאמר כי המערכת מאפשרת "תיקון מיידי של הוראות ואישור הצבעות אשר תועדו במהלך אסיפות של בעלי מניות ומבטלת את הצורך בהזנה ידנית ופרשנות של נתונים, מסייעת במניעת השחתת נתונים ובכך מצמצמת את הסיכון לכל המשתתפים.
"הטכנולוגיה מגדילה את חלון זמן ההצבעה בעד 50% ומבטיחה את אמינות תהליך, לרבות הנפקת אישור למשקיעים שהצבעתם נספרה. כמו כן, המערכת מאפשרת הזדהות בעלי מניות כפי שדורשת רגולציה חדשה שנכנסת בימים אלה לתוקף באירופה".
על פי הודעת סיטי, היעד העיקרי של החברה הוא "להגיע לשוקי האיחוד האירופי לפני יישום הדירקטיבה השנייה לזכויות בעלי המניות (SRDII) המתוכננת להיכנס לתוקף בספטמבר השנה". על פי ההודעה, הדבר יסייע "למנפיקים מתווכים ומשקיעים באיחוד האירופי לעמוד ברגולציה בכך שתהפוך את תהליך גילויי בעלי המניות לאוטומטי".
מערכת דומה בבורסה בת"א
מערכת בעלת פונקציה דומה פועלת כיום בבורסה בתל אביב, אך היא משרתת את השוק המקומי בלבד. ברוך הסביר כי ההבדל העיקרי בין המערכות הוא שפרוקסימיטי היא מערכת עולמית - "השווקים בעולם הם לאו דווקא מתקדמים כמו בתל אביב. כאן פועלת מערכת מתקדמת יחסית, שמאפשרת נגישות אלקטרונית בין המשקיע למחזיקים". עוד הוסיף ברוך כי "פרוקסימיטי נועדה להחליף שוק עולמי קיים של תיווך ותפעול בהיקף המוערך ב-3 מיליארד דולר בשנה, ומטפל בניירות ערך בהיקף של כ-300 מיליארד דולר בשנה".
הסיבה, לדבריו, שסיטי איגדה "קונסורציום משקיעים" היא משום ש"סיטי לא מחזיקה את כל מניות העולם, ועל מנת שמוצר של סיטי יהפוך למוצר של כולם, יעשה שיבוש אמיתי לשוק ויעלים את המתווכים, היא צריכה שכולם יתאגדו ביחד וישברו את המונופול שלהם. רק אם כל הבנקים והמוסדות הפיננסים יחברו יחד ויחזיקו נתחים בגישה למניות יוכל להיווצר עומק מספיק רחב של דאטה בייס".
פרוקסימיטי החלה את דרכה כיוזמה פנימית בסיטי בנק, בתמיכת קרן ההשקעות של החברה. הקרן תומכת ביוזמות פנימיות של עובדי הבנק, שהנבחרות שבהן ממשיכות ומפותחות באחת ממעבדות סיטי בעולם. מעבדת המחקר של סיטי בנק בישראל מעסיקה כ-220 עובדים.
את החברה החדשה ינהלו דין ליטל (dean little) וג'ונתן סמולי (Johnathan Smalley). לדברי ניל קורני, מנכ"ל סיטי ישראל ומי שיזם את הקמת המעבדה מדובר בפרויקט הראשון שסיטי מוציאה לחברה עצמאית. עם הקמת החברה תהפוך סיטי למשקיעה ולקוח של פרוקסימיטי בדומה ליתר הגופים שהשקיעו בחברה החדשה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.