תוכנית הסיוע הממשלתית בהיקף 6 מיליארד שקל תובא מחר (ה') לאישור. מפרטי התוכנית שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי מעסיקים יקבלו מענק של 7,000 שקל על כל עובד שיחזירו מחל"ת, ובלבד ששכרו עולה על 4,000 שקל. המתווה הזה עשוי לפגוע במוטיבציה להחזיר עובדים חלשים, והוא גם לא ממש מה שהקמעונאים הגדולים קיוו לו.
כך, לפי המתווה המסתמן, אין אפשרות להתאים את גובה המענק להיקף העבודה של העובד, ועל כן עלול להיווצר מצב אבסורדי שעבור עובד שהשתכר 5,000 שקל, יקבל המעסיק סכום שגבוה באופן ניכר ממשכורתו בפער של 40% ממשכורתו של העובד - 7,000 שקל, בעוד שעבור עובד שמשתכר 3500, המעסיק לא יקבל כלום.
בענף הקמעונאות מעריכים כי 40% מעובדי הרשתות "נופלים" בקריטריון הזה, כך שעבורם לא יוכלו הרשתות לקבל מענק. לפי אותן הערכות, מדובר בעיקר בחיילים משוחררים או סטודנטים שעובדים 2-3 משמרות בשבוע, ועל כן מגיעים למשכורות הנמוכות מ-4,000 שקל.
על-פי נתוני הלמ"ס, נכון למרץ 2020, כ-930 אלף עובדים הועסקו במשרה חלקית. מדובר בסטודנטים, חיילים משוחררים, אימהות חד-הוריות ועובדים נוספים העובדים בחלקיות משרה, ואשר אם יעבור המתווה המוצע החזרתם לעבודה לא תזכה את מעסיקיהם במענק עבורם.
ב-26 לאפריל החליטו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון, בתמיכת נגיד בנק ישראל להקצות תקציב מיוחד נוסף של עד 6 מיליארד שקל לשימור והחזרת עובדים למעגל התעסוקה במשק.
קבוצת בעלי רשתות הקמעונאות הגדולות, המעסיקים בין 50 ל-100 אלף עובדים, לחצה על משרדי הממשלה לאשר תוכנית שתתבסס על מענק לכל מעסיק שיקלוט בחזרה עובדים שנשלחו לחופשה ללא תשלום. התאגדות רשתות האופנה והמסחר הצהירה כי הדרישה היא למענק בגובה 10,000 שקל עבור כל עובד שייקלט מחדש. מאוחר יותר הנמיכו הקמעונאים את דרישתם למענק של 7,000 שקל לכל יוצא חל"ת שיוחזר לעבודה.
רשתות האופנה בונות על המענקים הממשלתיים כדי לפצות על הפגיעה שלטענתן נגמרה להן בשל הנחיות הממשלה לסגור את החנויות במשך כחודש וחצי בשל הניסיון למנוע את התפשטות וירוס הקורונה בישראל. כך למשל, המשביר לצרכן דיווחה לבורסה כי היא מתבססת על הסכומים הללו לצורך תיאור מצבה הפיננסי: "ההוצאות התפעוליות והתזרימיות של החברה וחברת הבת בתקופת ההשהיה אינן מהותיות, וזאת על בסיס הוצאת העובדים לחל"ת, ההקלות שניתנו או עתידות להינתן מאת משכירי הסניפים, או הפרסומים בדבר הקלות צפויות בתשלומי ארנונה והתשלום מהמדינה בגין תקופת ההשהיה".
ארגוני העצמאים, המנהלים מזה חודשיים מאבק לקבלת סיוע מהמדינה לעסקים קטנים ובינוניים התנגדו למתווים שהוצעו, וביקשו כי המענק יינתן מהעובד הראשון.
כעת קיבלו לכאורה ארגוני העצמאים את מבוקשם, כאשר ירדה מהשולחן הדרישה להחזיר 70% מהעובדים או כל אחוז אחר, אך מנגד הוכנסה "עז" אחרת למתווה: המעסיקים יקבלו מענק רק על עובדים המשתכרים מעל 70% מהשכר הממוצע במשק.
שוב חוסכים על חשבון החלשים?
בארגוני העצמאים זועמים על הדרישה, ומאמינים כי שר האוצר החדש ישראל כ"ץ לא יאשר את התנאי.
לדברי רועי כהן, נשיא להב, וממובילי מאבק העצמאים, "המתווה שמתגבש לעידוד החזרת עובדים למשק שוב פוגע בעסקים הקטנים והעובדים החלשים המתווה נותן מענק רק לעובדים המשתכרים יותר מ70 אחוז משכר מינימום, זה יפגע אנושות בסקטור הסטודנטים והחיילים המשוחררים שעובדים בחלקיות משרה כי הם בלימודים ו/או לא מצאו משרה מלאה, מדוע מדינת ישראל מוותרת עליהם? מדובר בעובדים שבקושי מתפרנסים אז למה לפגוע בהם ובעסקים שמעסיקים אותם ומבקשים להחזירם לעבודה, הצגנו לאוצר מתווה שנותן לפי השכר הממוצע של העובדים ושוב מייצרים מודל לא נכון ככה שלא יהיה כדאי להחזיר את העובדים החלשים לעבודה, אני קורא לשר האוצר הנכנס ישראל כ"ץ לעצור את ההחלטה הזו ולאשר מתווה עידוד להחזרת העובדים מהעובד הראשון ועל-פי השכר הממוצע של העובדים בעסק.
גם יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, אף הוא מראשי מאבק העצמאים, יוצא נגד התוכנית, אשר לדבריו פוגעת - שוב - באוכלוסיות הכי חלשות במשק. "אני לא מאמין ששר האוצר ישראל כ"ץ ייפול במלכודת הזאת ויפגע בקטנים ובחלשים ויביא למצב שלבעלי העסקים לא יהיה כדאי להחזיר אותם לעבודה. המשק הישראלי לא יכול לוותר על הסטודנטים והחיילים המשוחררים והאימהות שעובדות בחלקיות משרה והאבות שעובדים בעוד משרה חלקית. זאת תהיה טעות מקצועית שנראה לי שהמטרה שלה לחסוך כסף בלבד. שוב חוסכים על חשבון החלשים?
"לא נראה לי שזה יקרה במשמרת של שר האוצר החדש. ואם כן, זה יביא לכך שהרבה עסקים לא יוכלו להחזיר עובדים ולהיות שוב מנוע צמיחה בכלכלה שלנו".
ארגוני העצמאים כבר פנו אל שר האוצר בבקשה ליישם את המתווה שהם בעצמם (נשיאות המגזר העסקי) הציגו בפני ראש הממשלה ושר האוצר היוצא, משה כחלון, לפיו כ-700 אלף עובדים יוכלו לחזור לשוק העבודה בשנה הקרובה אם ייושם מודל הכולל שלושה חלקים: פיצוי כספי, התאמת כוח העבודה לצורכי המעסיקים ויצירת כלים לעידוד ביקושים וסיוע בתזרים.
על-פי המודל, פיצוי יוענק לכל עסק שנפגע 25% ומעלה; המענק לעובד המוחזר מחל"ת יהיה בהתאם לשכר הממוצע בכל עסק, בהתאם לנתוני השכר ומספר העובדים בשנת 2019 (השכר הממוצע); גובה הפיצוי עבור כל עובד שיוחזר מחל"ת יהיה השכר הממוצע בכל עסק; אך גם עסק שלא הוציא עובדים לחל"ת ונפגע במחזורים יקבל מענק; מתן המענקים יהיה תלוי בשיעור הפגיעה במחזורים בחודשים 3-4/2020 או 3-6/2020 לעומת התקופות המקבילות בשנה הקודמת לפי בחירת העסק ועוד.
לדברי גינדי, "המתווה שאנחנו הגשנו לאוצר ולמשרד ראש הממשלה מביא בחשבון שגובה המענק שתקבל יהיה לפי ממוצע השכר בעסק שלך, וכך זה מאפשר לעסקים להחזיר את כל סוגי העובדים לעבודה ואפילו מעודד להחזיר דווקא את החלשים".
ממשרד האוצר נמסר כי "הנושא נמצא בדיונים, וטרם התקבלה החלטה".
מנשיאות המעסיקים והעסקים בישראל נמסר: "עמדת המעסיקים ברורה והוצגה בכל דרך אפשרית - כל תוכנית שלא תתמוך בהמשך העסקת העובדים בכל ענפי המשק אשר נפגעו מהמשבר, ותסייע להחזרה אפקטיבית של מחוסרי עבודה למעגל התעסוקה למרות הפגיעה בפעילות העסקית, היא בזבוז כספי מסים בגובה של 6 מיליארד שקל. אנו בטוחים ששר האוצר יגלה אחריות ומקצועיות ולא יסתכן במאות אלפי מובטלים חדשים, אשר עלולים להיפלט מעסקים שספגו פגיעה כבר בתקופה הקרובה".
שלומי יחיאב, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, מסר בתגובה: "אם לא הספיקה העובדה שציבור הסטודנטים, אשר רובו מועסק בענפי המזון, היה הראשון שנפלט משוק התעסוקה, מתגבש ברגעים אלו מתווה שהולך למנוע את חזרתו אליו.
"המתווה המסתמן יוצר אפליה עמוקה שפוגעת יותר מכל דווקא בצעירים ובסטודנטים בפרט, שיכולים לשלב את לימודיהם רק עם משרה חלקית. משמעות הדבר היא הקטנת סיכוייהם של עשרות אלפי סטודנטים להמשיך בלימודיהם האקדמיים ויצירת פגיעה אנושה בעתידם המקצועי.
"ביום ראשון הקרוב נעלה לירושלים ונפגין מול ישיבת הממשלה הראשונה, כדי להבטיח שמאות אלפי הצעירים בישראל לא יישארו מאחור, ושגם עבורם הממשלה תעמיד פתרון שוויוני והוגן".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.