חברת האנרגיה המתחדשת דוראל מבקשת להנפיק לפי שווי של כחצי מיליארד שקל

לפי הערכות, בכוונת חברת האנרגיה המתחדשת לגייס עד 150 מיליון שקל • הכנסות דוראל צנחו כמעט ב-50% ב-2019 והסתכמו ב-8 מיליון שקל

מתקן של קבוצת דוראל משאבי אנרגיה מתחדשת / צילום: Adit-movies
מתקן של קבוצת דוראל משאבי אנרגיה מתחדשת / צילום: Adit-movies

מי שמנסה לנצל את המומנטום החיובי במניות חברות האנרגיה הירוקה בת"א היא חברת האנרגיה הסולארית דוראל, שפרסמה בשבוע שעבר טיוטת תשקיף לקראת הנפקת מניות ראשונית (IPO) שהיא מעוניינת לבצע בקרוב. דבר ההנפקה המתוכננת נחשף ב"גלובס" בפברואר השנה.

ככל הידוע, דוראל מעוניינת לבצע את ההנפקה לפי שווי חברה של 500-550 מיליון שקל "לפני הכסף", ובכוונתה לגייס עד 150 מיליון שקל. את הגיוס מובילה לידר הנפקות.

דוראל עוסקת בייזום, פיתוח, תכנון, רישוי, מימון, הקמה, החזקה, ניהול והפעלת מערכות לייצור חשמל באמצעות מתקני אנרגיה מתחדשת בישראל ובארה"ב. עיקר פעילותה היום מתרכזת במערכות סולאריות (פוטו-וולטאיות). 

החברה פועלת בעיקר "במגזר הכפרי", הכולל קיבוצים, מושבים ויישובים נוספים, שבשטחם היא מקימה את הפרויקטים, ובשנה שעברה הקימה עם שותף את פעילותה בארה"ב.

את דוראל משאבי אנרגיה מתחדשת, שאשתקד בחנה מהלך הנפקה שלא יצא לפועל, הקימו אלון קסל והיו"ר דורי דודוביץ בשנת 2007, ובמהלך השנים צירפו לחברה כמה שותפים, שהשקיעו בה לפי שווי הולך וגדל לחברה. 

עם אלה נמנים הקיבוצים יטבתה ויקום, וכן חברת אוצר התיישבות היהודים (אוה"ה), שקיבלה אופציה לרכישת 3% נוספים מדוראל לפי שווי חברה של 385 מיליון שקל. טיוטת התשקיף חושפת בין היתר, כי חלק מתמורת ההנפקה מייעדת דוראל לתשלום לאוה"ה, שהייתה בעבר בעלת עניין בבנק לאומי, וכי יתרת הסכום "תשמש למימון פעילותה העסקית".

תיקון להסכם בין אוה"ה לדוראל לקראת ההנפקה קובע, כי במקרה שבו עד סוף שנת 2023 דוראל תשלים הנפקת מניות ראשונית לפי שווי חברה הגבוה מ-385 מיליון שקל "לפני הכסף", היא תשלם לאוה"ה "תשלום בשווי התמורה אשר אוצר התיישבות היהודים הייתה זכאית לקבל במקרה של מימוש האופציה ומכירת מניות האופציה". תשלום זה יחושב על בסיס שווייה של דוראל.

בסיכום 2019, הכנסותיה של דוראל צנחו כמעט ב-50% והסתכמו בקצת יותר מ-8 מיליון שקל - בעיקר בעקבות "ירידה בהיקפי מתן שירותים ואספקת ציוד" אחרי השלמת פרויקטים. את אותה שנה סיכמה דוראל בהפסד תפעולי, ובשורה התחתונה הפסדיה התקרבו ל-3 מיליון שקל, אחרי רווח של כ-2 מיליון שקל ב-2018. הונה העצמי של דוראל גדל ב-31% והגיע ל-53 מיליון שקל.

כיום פעילותה כוללת מערכות בהספק כולל של כ-69 מגוואט - וחלקה בהן עומד על כמחצית (כ-34 מגוואט), נוסף על פרויקטים בשלבי הקמה, לקראת הקמה, פיתוח וייזום בהספק כולל של כ-2,750 מגוואט - שחלקה בהם כמחצית מכך (כ-1,380 מגוואט).

כחלק מהרחבת פעילותה, החברה חתמה על הסכם שיתוף פעלה להקמת מערכות אנרגיה מתחדשת באיטליה, בהספק של כ-300 מגוואט, וכן היא עוסקת בייזום, פיתוח והקמת פרויקטים לייצור חשמל באמצעות מערכות ביו-גז (מתקני תשתיות סביבתיות וטיפול בשפכים), טורבינות רוח ומתקני גז טבעי.

כפי שעושות בדרך כלל חברות לקראת הנפקתן, גם בדוראל מתכננים שדרוג בתגמולי מנהליה, ובהם היו"ר דודוביץ, שדמי הניהול החודשיים שלו הוקפצו ל-60 אלף שקל, במקום 25 אלף שקל עד כה, והמנכ"ל יקי נוימן, ששכרו עלה מ-35 ל-45 אלף שקל. עלות העסקת המנכ"ל ב-2019 עמדה על 1.3 מיליון שקל, בעוד שדודוביץ הסתפק בדמי ניהול של 300 אלף שקל.

יקי נוימן, מנכ"ל קבוצת דוראל  / צילום: דניאל שיטרית
 יקי נוימן, מנכ"ל קבוצת דוראל / צילום: דניאל שיטרית

לגבי השפעות משבר הקורונה מציינת דוראל, כי עד כה לא הייתה לו "השפעה מהותית על הפעילות", אולם הימשכותו האפשרית עלולה לגרור עיכובים באספקת ציוד וחומרי גלם, קושי באיתור מקורות מימון, עלייה בהוצאות מימון ועוד.

במקרה שהנפקת מניותיה של דוראל תצא לפועל כמתוכנן, היא צפויה להיות הנפקת המניות הראשונית (IPO) השלישית בבורסה בשנת 2020. זו נפתחה עם שתי הנפקות שהושלמו כמתוכנן, של קרן ההשקעות בנדל"ן אזורים ריט ושל חברת הנדל"ן אלמוגים, אז הגיע משבר הקורונה וקטע תוכניות לגיוס הון של כמה חברות נוספות שעמדו על הפרק.

לצידה של דוראל, גם הנפקת חברת הטכנולוגיה סייברוואן (SaverOne) עומדת על הפרק, וגם היא פרסמה בימים האחרונים טיוטת תשקיף לקראת גיוס מתוכנן של כ-20 מיליון שקל, המיועד בעיקרו להמשך פיתוח המערכת שלה, המספקת פתרון לבעיית היסח דעת בנהיגה כתוצאה משימוש בטלפון סלולרי.

דוראל

תחום פעילות: ייזום, ניהול והפעלת מערכות לייצור חשמל באמצעות מתקני אנרגיה מתחדשת, בעיקר סולארית, בעיקר במגזר הכפרי ● שוקי פעילות : ישראל וארה"ב ● בעלי מניות עיקריים: דורי דודוביץ', אלון קסל, קיבוץ יטבתה, קיבוץ יקום, חברת אוצר התיישבות היהודים • מנכ"ל: יקי נוימן ● יו"ר: דורי דודוביץ' ● הכנסות 2019: כ-8 מיליון שקל ● הפסד 2019: כ-3 מיליון שקל