היום הוא יום חשוב לדמוקרטיה הישראלית שבו עומד למשפט ראש ממשלה מכהן, בנימין נתניהו, שחרף עוצמתו הפוליטית והתמיכה הציבורית הגדולה וחרף ניסיונותיו להימנע ממנו, לא הצליח בכך. זה מוכיח כי אכן יש שופטים בירושלים. זהו ההבדל בין מדינה דמוקרטית לבין מדינה טוטליטרית, שבה המנהיג יכול בהינף יד למחוק כל פעולה נגדו.
המלחמה שמנהלים תומכיו, חסידיו ומלחכי פינכתו של נתניהו נגד בית המשפט, היועץ המשפטי לממשלה, הפרקליטות והתובעים, היא חציית קו אדום בהתנהגות לגיטימית, ובעיקר כאשר היא נעשית על-ידי שרים שנשבעו אמונים למדינת ישראל ולחוקיה, ואינם מקיימים את השבועה. הם עושים "שירות דב" לראש הממשלה על-ידי התנהגות זו, שיכולה להזיק לו במהלך המשפט.
האם באמת מישהו מאמין כי ההשמצות והפגיעות באנשי החוק, שליחי המדינה, יועילו למנוע את המשפט או להפחיד את השופטים? טועה מאוד מי שחושב כך. עדיף לראש הממשלה להשתיק את הקולות הללו לאלתר ולשמור על כבודם של אנשי החוק. דווקא הוא, שעומד למשפט, חייב לדאוג לשקט סביב המשפט ולניהול הדיון באופן ענייני ושקט.
ראש הממשלה כפוף לחוק כמו כל אזרח, אין בדמוקרטיה אנשים מעל החוק. זהו הבסיס העיקרי לדמוקרטיה, זכויות שוות לכולם, וכל מי שפועל נגד החוק - למדינה יש סמכות לאכוף עליו את הדין.
צריך לזכור כמובן שלראש הממשלה יש את חזקת החפות כמו לכל אזרח, וניתנת לו ההזדמנות להוכיח את חפותו בבית המשפט. אם אומנם אין כלום ולא היה כלום, זה המקום להוכיח זאת. איש אינו שש לראות ראש ממשלה על ספסל הנאשמים. הלוואי שהוא אכן יוכיח זאת.
אנשי מערכת המשפט ממלאים את חובתם על-פי תפקידם, ואין מקום לתקוף אותם או לפגוע בהם. המצב שבו המדינה נאלצת להצמיד הגנה ליועץ המשפטי לממשלה ולתובעת במשפט, מזכיר את מה שקורה במדינות אחרות שאנו לא רוצים להימנות עימן.
זו לא הפעם הראשונה שראש ממשלה נחקר בפלילים. זה קרה לאריאל שרון, לאהוד ברק ולאהוד אולמרט. והם לא התנפלו על אנשי החוק בגלל זה, אלא פעלו כמצופה מכל אזרח שומר חוק במדינה. אם ראש הממשלה אינו נותן דוגמה אישית של התנהגות מכבדת חוק, מה יגידו האזרחים הפשוטים. על כן התנהלותו של ראש הממשלה נתניהו במשפט זה היא בעלת השלכות מאוד רחבות על החברה הישראלית. מכאן הציפייה מראשי הציבור לתת דוגמה אישית בהתנהגותם - אחרת אין להם זכות לתבוע מהציבור לנהוג אחרת.
משפטו של נתניהו אמור להימשך זמן רב. כדי להגיע לחקר האמת, שום דיבורי סרק בחוץ לא יועילו, אלא העובדות בלבד. אני בטוח כי סנגוריו של ראש הממשלה, אנשים מוכשרים לכל הדעות, יעשו את כל הדרוש כדי להוכיח את חפותו. וממול, אין ספק כי התביעה תציג את כל העובדות בפני בית המשפט.
האמונה הבסיסית שלנו היא שהשופטים שוקלים רק לגופו של עניין את העובדות המונחות לפניהם, ואין ספק כי בבואם לדון במשפט שבו ראש הממשלה נאשם בפלילים, הם יבחנו בשבע עיניים כל ראייה וכל טינת הגנה. הבה ניתן להם לעשות זאת באווירה מכובדת, לא משמיצה ולא מאיימת, ותוך אמונה מלאה בכך שהם שופטים בצדק וביושר.
החובה הזאת מוטלת בראש ובראשונה על ראש הממשלה, העומד למשפט. הוא צריך להיות הראשון לומר כי הוא מכבד את בית המשפט ומאמין בשופטים שלו ובמערכת החוק. אני מאחל לו שיצליח להוכיח את חפותו. רבים ישמחו אם אומנם יוכח כי הוא לא עבר על החוק.
זו הדרך - אין אחרת, ואין בלתה.
הכותב כיהן בעבר כשר בממשלות ישראל - בין השאר כיהן כשר האוצר וכשר המשפטים. כיום הוא עומד בראש ההתמחות במנהיגות אסטרטגיה וניהול בכיר בתוכנית ה-MBA במרכז האקדמי רופין.
*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.