בצל העלייה בימים האחרונים במספר המאובחנים כחולים בנגיף הקורונה, שהגיע היום לתוספת של 101 מקרים חדשים, משרד הבריאות קיים הערב (ו') מסיבת עיתונאים מיוחדת עם פרטים אודות ההתפתחויות. באירוע השתתפו מנכ״ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב, ראש שירותי בריאות הציבור פרופ׳ סיגל סדצקי והמשנה למנכ״ל הפרופ׳ איתמר גרוטו.
"כינסנו את מסיבת העיתונאים בחג בצעד חריג, אבל אנחנו מרגישים שהמציאות משתנה באופן שמחייב אותנו להעביר את המסר לציבור", אמר הערב מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב. "הגעתי אחרי כמה שיחות עם שר הבריאות. סיימנו הערכת מצב עם ראש הממשלה נתניהו, ראש הממשלה החלופי, שרי החינוך והאוצר וראש המל"ל. אנו רואים בימים האחרונים עלייה משמעותית בתחלואה. היא מובהקת ומשמעותית, לאורך זמן ומפושטת בחלקי הארץ השונים". לפי בר סימן טוב, עדיין לא ברור האם מדובר באירועים ספציפיים או בשינוי מגמה - אך הבדיקות מצביעות על 1.5% מאובחנים מכלל הנבדקים.
"אנחנו רוצים לשמור על השגרה הכלכלית שעבדנו כל כך קשה כדי להשיג אותה. המחלה עדיין כאן; לא החום ולא הלחות הישראלים גרמו לזה שהיא תיעלם. הצעדים עליהם אנחנו נדרשים להקפיד, עדיין בתוקף. ההתרופפות בציבור - איננה במקומה. קיבלנו צפירת אזהרה לחזור ולשמור על הכללים, אחרת המציאות תאלץ אותנו לנקוט בצעדים קשים. יש חשיבות להתנהגות שלנו גם הערב, גם מחר. לא לצאת למקומות בהם יש התקהלויות גדולות, ללכת עם מסכה. עד עכשיו, רק היום, יש לנו כ-85 חולים חדשים. אתמול היו לנו 79. מכאן הדרך ל-100 חולים או ל-200 ו-300 חולים ביום היא קצרה, ומשם ל-1000 חולים ומעלה. ראינו את זה קורה בסינגפור".
"אנחנו משוכנעים שקיימת בעיה בבתי הספר"
לאחר שבימים האחרונים התגלו מקרים רבים בבתי ספר ברחבי ישראל, הדגיש המנכ"ל כי נשקלת האפשרות להפסיק את הלימודים בחטיבות הביניים ובתיכונים, וכי הצעדים הבאים ישקלו בממשלה, בהתאם להתפתחות התחלואה; "מרחב תמרון, שבו נהיה בניסוי וטעייה. נראה איך התחלואה מתנהגת, ולפי זה נתאים את עצמנו. אנחנו בהחלט שוקלים סגירה סלקטיבית, אך ההתפשטות היא על פני אזורים רבים וההתמודדות הסלקטיבית מוטעית".
פרופ' סיגל סדצקי הוסיפה כי "אנחנו משוכנעים שקיימת בעיה בבתי הספר. מוקדים ב-31 בתי ספר, אם פחות או יותר הדבקה. הם מפוזרים בכל הארץ, ואין לנו מקום גיאוגרפי אחד. ברור לנו שהתנאים בבתי הספר, פלוס שכבות הגיל הגבוהות, לא מאפשרים שמירה על אי הדבקה בקורונה".
בר סימן טוב הוסיף כי "'גל שני' הוא לא גזירת גורל. הוא תלוי אך ורק בהתנהגות שלנו. הנגיף מחפש כל חרך וסדק, ויש אמצעים להתגונן מפניו. זה תלוי בהתנהגות שלנו. אנחנו נערכים לכך בכל האמצעים. כמו שישראל נמנעה עד כה מהתפרצות בלתי נשלטת, היא תימנע גם בעתיד".
באשר לשאלה מהי עמדתו המקצועית של משרד הבריאות בעת הזו באשר לחזרה לצעדי סגר, אמר בר סימן טוב כי "לא היינו מחזירים את ישראל לסגר אילו זה היה תלוי בנו. לא המלצנו לשר הבריאות ולדרגי מקבלי ההחלטות לחזור אחורה למצב שבו היינו".
פתיחת נתב"ג לא מתוכננת לחודש יוני
פרופ' איתמר גרוטו הדגיש כי פתיחת נתב"ג, נכון לשעה זו, לא צפויה להתרחש בקרוב; "אנחנו עדיין בשלב של היערכות לפתיחת נתב"ג. לא תכננו לפתוח בתחילת יוני. יש לנו עוד היערכות מול 'המדינות הירוקות'. זה לא עומד על הפרק נכון לחודש יוני. יש טיסות, אבל מי שיגיע לכאן יאלץ לשהות בבידוד".
לאחר שאותרו קלסטרים של הדבקה בקהילת העובדים הזרים בישראל, אומרת פרופ' סדצקי כי "ישנו מוקד של התפרצות בקרב עובדים זרים. היום ומחר נערוך בדיקות. לא מדובר באנשים רק מאזור גיאוגרפי מסויים. מדובר, ככל הנראה, בתוצאות של פתיחת הסגר".
קצב העלייה במספר החולים היום גבוה, כאשר בשעה האחרונה דווח על כעשרה מקרים נוספים. לאור החלטת הממשלה כי עלייה של 100 חולים ביום, אומר בר סימן טוב "נורת ההזהרה של ה-100 כבר נדלקה. אנחנו לא מחכים להגיע לסף הזה. אנחנו ממליצים על צעדים, מסתכלים על התקהלויות. אנחנו לא רוצים לפגוע בפעילות הכלכלית במשק אבל מבינים שאנחנו נמצאים באיזשהו שינוי פאזה".
לגבי העול הכלכלי המוטל על כתפי העסקים בשל ההתמודדות עם משבר הקורונה ובאשר לשאלה איך יכול כעת אדם שניצל את ימי המחלה שלו להתמודד עם חובת בידוד, אמר בר סימן טוב "אנחנו בעד שהתמריצים הכלכליים יאפשרו לאנשים לממש את ההנחיות של משרד הבריאות. אנחנו מדברים איתם על זה, זה ברמת הממשלה".
לאור העלייה במקרים בקרב בני נוער ומוקדי התחלואה בבתי הספר, נשאל בר סימן טוב האם לא כדאי להפסיק את המפגשים עם סבא וסבתא, וענה: "בהחלט כן. צריך לחזור לפגוש את סבא וסבתא בזום, זו המלצה מאוד חשובה לציבור".
לאור העליה בתחלואה, הגיב הערב לדברים איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית ואומר כי "העליה במספר מקרי התחלואה בקורונה עם חזרה לפעילות היא צפויה. נדרשים אורך נשימה, קור רוח והתנהגות אחראית ושקולה הן של ראשי משרד הבריאות והן של הציבור. זיהוי מוקדם של מוקדי תחלואה על ידי מערך בריאות הציבור - הן ברמת הפרט (איתור מקרים ומגעים) והן ברמת האיזור (ניטור) הוא כלי חיוני לקבלת החלטות דיפרנציאלית, בהתאם לסיכון הספציפי. בצד הדריכות והזהירות המתחייבת, ההחלטות, כדוגמת סגירת בית ספר, חייבות להיות נקודתיות ולא גורפות, על בסיס אפידמיולוגי ולא על בסיס גחמות ופחדים".
מוקדם יותר התייחס פרופ׳ חגי לוין, יו"ר ארגון האפידימיולוגיים, בשיחה עם "גלובס" לעלייה במקרי הקורונה וטען שהפתרון צריך להיות טיפול נקודתי במוקדי תחלואה: ״כל הזמן מתעסקים במספרים הספציפיים, אבל 'מרוב עצים לא רואים את היער. צריך להכין את המערכת, לזהות מוקדי תחלואה ולהכילם, להבין טוב יותר את דרכי ההעברה באמצעות חקירות אפידמיולוגיות. החזרה לשגרה מחייבת יצירת מערך תומך משמעותי, שידע לאתר ולבודד מקרים במהירות, על פני הטלת מלוא האחריות על האזרחים והתניית חיי השגרה בעלייה בתחלואה לבדה״.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.