ההחלטה של מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג שלא ללכת בדרכה של טוויטר ולפרסם אזהרה בצמוד לפוסטים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קוממה עליו את עובדי החברה, מהזוטרים ועד כמה בכירים. בין הבכירים הללו, מנהל עיצוב המוצר של פיד החדשות (ניוז פיד) של פייסבוק - אחד ממוצרי הדגל של החברה, שכתב שהוא לא מסכים עם מארק צוקרברג ו"יעשה הכל כדי לגרום לו לשנות את עמדתו".
אותו הבכיר המשיך וצייץ כי הוא מארגן קבוצה של עשרות עובדים נוספים בפייסבוק שמתנגדים גם הם לעמדתו של צוקרברג, במטרה להניע שינוי פנימי בחברה. גם בכירים ועובדים אחרים הצטרפו אליו: דייגו מנדס, מנהל מוצר בתחום המציאות הוירטואלית בפייסבוק, צייץ: "אי-פעולה אינה הפתרון. הנהלת פייסבוק טועה. הבעתי את דאגתי בתוך החברה ואמשיך לעשות זאת. אני מאמין במשימה שלנו ובחבריי לצוות". מפייסבוק לא נמסרה תגובה.
הפוסטים של טראמפ שבמחלוקת, מגנים את ההתפרעויות בעקבות רצח אזרח ותושב מיניאפוליס, ג'ורג' פלויד, בידי שוטר. הרצח של פלויד, אזרח אפרו אמריקאי, עורר מחאות ברחבי ארה"ב וטראמפ התבטא נגדן ברשתות החברתיות. הוא כתב כי "הבריונים (THUGS) האלה מכפישים את זכרו של ג'ורג' פלויד... דיברתי עם המושל טים וואלס ואמרתי לו שהצבא איתו לאורך כל הדרך. בכל קושי שיהיה אנחנו נשיג שליטה, אך כאשר הביזה מתחילה הירי מתחיל. תודה!". מאוחר יותר פרסם טראמפ הבהרה לפיה הוא לא אמר את הדברים כ"הצהרת כוונות" אלא כ"עובדה".
בחברת טוויטר החליטו לסמן את הציוץ של הנשיא כ"מאדיר אלימות" והוא נחסם לשיתוף, אך פייסבוק בחרה שלא לעשות דבר עם פרסום זהה שהופיע אצלה, והשאירה את הפוסט באוויר ללא סימון.
מחאת עובדי החברה גברה בין השאר בשל עמדתו של צוקרברג שלא ליישר קו עם טוויטר. בפוסט שפרסם בלילה שבין שישי לשבת הבהיר כי "בניגוד לטוויטר, המדיניות שלנו היא לא להתריע על פוסטים שמעודדים אלימות, משום שאם אנו מאמינים שפוסט מעודד אלימות - אזי יש להסירו, וזאת בלי קשר בכלל לשאלה האם הוא ראוי לפרסום מבחינה חדשותית, אפילו אם הוא מגיע מפוליטיקאי" . אמירה זו מתכתבת עם המדיניות הנוכחית של פייסבוק שלא להחיל את תהליכי בדיקת העובדות וסימון התכנים שלה על תוכן של פוליטיקאים וזאת על מנת שלא להתערב בתהליך הדמוקרטי. צוקרברג ציין כי בחברה היו "בקשר עם הבית הלבן כדי להסביר את המדיניות שלה".
בהבהרת "מדיניות זו" נראה שהכוונה היא לכך שפייסבוק הבהירה לבית הלבן שקריאה לאלימות לא תחסה תחת ההחרגה של הפוליטיקאים מסינון התכנים של פייסבוק. בהמשך הפוסט, צוקרברג כתב כי הוא "יודע שאנשים רבים לא היו מרוצים מכך שהשארנו את הפוסטים של הנשיא באוויר, אך העמדה שלנו היא שעלינו לתת כמה שיותר חופש ביטוי, אלא אם הדבר מהווה סיכון מיידי לגרימת נזק או סכנה ספציפיים, כפי שמפורטים במדיניות שלנו".
"לא מתקבל על הדעת לא לעשות דבר"
העובדים, מצדם, לא הססו מלהפגין את חוסר ההסכמה שלהם עם המדיניות ה"רכה" של צוקרברג. "אני לא יודע מה לעשות, אבל אני יודע שזה לא מתקבל על הדעת לא לעשות דבר. אני עובד פייסבוק שלחלוטין לא מסכים עם ההחלטה של מארק לא לעשות דבר בנוגע לפוסטים האחרונים של טראמפ, שמציתים אלימות באופן ברור. אני לא לבד בתוך פייסבוק. אין עמדה נייטרלית בנוגע לגזענות", צייץ עובד מחקר ופיתוח בפייסבוק.
מנהל עיצוב בפייסבוק, אנדרו קרו, צייץ כי "לצנזר מידע שעשוי לסייע לאנשים לראות את התמונה המלאה זו שגיאה. אבל אין מתקבל על הדעת לספק פלטפורמה שתצית אלימות ותפיץ מידע שגוי, בלי קשר למי אתה והאם זה ראוי לכותרת בחדשות. אני לא מסכים עם העמדה של מארק ואעבוד כדי לגרום לשינוי".
מעצב מוצר בפייסבוק, נייט באטלר, צייץ כי "פייסבוק נמצאת בצד הלא נכון של זה ואני לא יכול לתמוך בעמדה שלהם. רבים מאיתנו מרגישים ככה". מעצב אחר בפייסבוק צייץ "כל הכבוד לצוות היושרה של טוויטר על קבלת ההחלטה לאכוף".
רבים מעובדי פייסבוק שמחו על יישום מדיניות חופש הביטוי עליה הצהיר המנכ"ל, שיתפו קטע וידאו מהשימוע של צוקרברג בבית הנבחרים בשנה שעברה, ובו מבטיח צוקרברג לסנאטורית אלכסנדרה אוקאסיו קורטז כי "אם כל אחד, כולל פוליטיקאי, אומר דברים שעשויים לגרום, שקוראים לאלימות, או שעשויים לגרום לסיכון לפגיעה פיזית …אנו נוריד את התוכן הזה מהפלטפורמה".
העובדים דרשו תשובות ממנהלת המדיניות
עוד לפני סדרת ההתבטאויות של טראמפ בנוגע לאלימות המשטרתית ולמחאות שהיא עוררה, ההחלטה של פייסבוק שלא להוריד את הפוסט של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנוגע להצבעה בדואר, עוררה גם היא מחלוקות פנימיות בחברה. בשבוע שעבר טראמפ צייץ כי הצבעה דרך הדואר היא "הונאה", בעקבות הודעה של מדינת קליפורניה כי בכוונתה לאפשר הצבעה דרך הדואר כדי להרחיב את הנגישות של תושבי המדינה להצבעה בבחירות.
מנהלת המדיניות הגלובלית של פייסבוק, מוניקה ביקרט, פרסמה פוסט במערכת הפנימית לעובדי פייסבוק, בו הסבירה את הרציונל שמאחורי ההחלטה. "בחנו את הטענות והחלטנו שזה לא מפר את החוקים שלנו נגד הפרעה לבחורים, כיוון שזה לא מטעה אנשים לגבי האופן בו הם יכולים להירשם להצביע או לגבי אופני ההצבעה השונים", נכתב בפוסט שדלף ופורסם ב-The Verge. "אנו לא מאמינים שחברת טכנולוגיה פרטית כמו פייסבוק צריכה לבדוק מה פוליטיקאים אומרים בקונטקסט של דיון פוליטי… אנו מאמינים שצריך להרשות לאנשים לשמוע מה יש לפוליטיקאים להגיד, לגבש את דעתם ולדרוש מהם לקחת אחריות".
עוד דווח, כי למחרת, כאשר החברה נמנעה מהסרת הפוסט שטוויטר סימנה כמסית לאלימות, עובדי החברה החלו לדרוש הסברים להחלטה במערכת ההודעות הפנימית של החברה. אחד העובדים שצוטט ב-The Verge כתב: "האם יהיה אפשרי להסביר ביותר פרטים את הפרשנות של כללי הקהילה שלנו? האם הפוסט הזה מפר אותם אבל מוחרג או לא מפר אותם בכלל?".
מחאות עובדים - מגמה בעמק הסיליקון
המחאות של עובדי פייסבוק מצטרפות למחאות רבות של עובדים אחרים בעמק הסיליקון. בשנתיים האחרונות, עובדים בגוגל דרשו ממנה לא לשתף פעולה עם הפנטגון בתחום הבינה המלאכותית; עובדי אמזון פעלו לבלום שיתוף פעולה עם גופי שיטור, שלדבריהם נעזרים בטכנולוגיה כדי "לסמן" אקטיביסטים אפרו אמריקאים; ואילו עובדי מיקרוסופט קראו לחברהה לא לעבוד עם רשויות ההגירה, על רקע משבר הפרדת הילדים בגבול עם מקסיקו. "אנו דורשים שתהיה לנו השפעה על הדרך שבה ישתמשו בכלים שבנינו", נאמר באחד מהמכתבים שכתבו עובדי אמזון המוחים.
במקום הגישה שלפיה למפתח הטכנולוגיה אין אחריות על השימוש בה, בעמק הסיליקון יותר ויותר עובדים אומרים את ההיפך: לא מספיק להתכוון שפיתוח מסוים ישמש לעשיית טוב - הם דורשים לוודא שזה אכן יהיה המצב. לרוב מדובר בטכנולוגיות בינה מלאכותית שמשמשות גופי שיטור ואכיפה, אך כעת מדובר בטכנולוגיה שמשמשת לשיח ציבורי. כמו עובדי גוגל, אמזון ומיקרוסופט לפניהם, כעת גם עובדי פייסבוק מבקשים לקחת אחריות על הטכנולוגיה שהם מפתחים ועל ההשלכות שלה על החברה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.