בצל המחאות על אלימות המשטרה באמריקה, נרשמה בשבוע החולף נרשמה הסלמה במאבק שעשוי לשנות את עולם הטכנולוגיה, את הרשתות החברותית ואולי גם את הפוליטיקה בארצות הברית. זה מאבק משולש, בין הנשיא דונלד טראמפ, מנכ"ל טוויטר ג'ק דורסי, ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג. אות הפתיחה היה ההחלטה של טוויטר לסמן ציוצים של הנשיא שמכילים מידע שקרי, אבל ברקע מונחות סוגיות כבדות משקל של חופש ביטוי, מאזן הכוחות בין עמק הסיליקון לוושינגטון, ובעיקר, הרבה מאוד כסף.
איך הגענו לרגע הזה, ואיך הוא ישנה את פני האינטרנט? השבוע פודקאסט הצוללת מארח את עמרי זרחוביץ', עורך ההייטק של "גלובס", שינסה לענות על השאלות האלה, יחד עם מומחים לתחום.
פרופ' קרין נהון, מומחית לפוליטקה של המידע במרכז הבינתחומי הרצליה, מסבירה בראיון ל"צוללת" שהסיפור האמיתי הוא מאבק בין פייסבוק לטוויטר, שכל אחת מהן רוצה להיות כיכר העיר המקוונת. "טוויטר עם השנים קיבלה עדיפות על פייסבוק מסיבה מאוד פשוטה: טוויטר עושה פחות תיווך של הנתונים לקקהל שלה. כשאתה נכנס לטוויטר אתה רואה פיד שמתחיל לרוץ. זה לא כמו פייסבוק שלקחה גישה אחרת לחלוטין, ואמרה אני אלגה לך המשתמש מה מעניין אותך ומי מהחברים שלך אתה צריך לראות או לא לראות, לפי אלגוריתם שהוא קופסה שחורה".
הבדלי הגישות האלה, אומרת נהון, "שינו את השיח בכל פלטפורמה. כתוצאה, בטוויטר משתמשים לדיווחים בזמן אמת, הברנז'ה התקשורתית והפוליטית משתמשות בה, וגם המון אקטיבסטים. המחאה בארה"ב לא תהיה בפייסבוק אלא בטוויטר. פייסבוק לא מזינה דיונים בזמן אמת. אבל פייסבוק כן נלחמת על הדיונים בזמן הבחירות, ושמה, היא אומרת, 'יש לי יתרון מול המתחרות שלי'. שם המלחמה בעצם: זה המון כסף".
ואילו מיכאל בירנהק, סגן דיקאן הפולטה למשפטים באוניבריסטת תל אביב, מסביר למה לא כדאי להתרשם יותר מדי מהצו הנשיאותי 'למניעת צנזורה מקוונת' שהוציא הנשיא טראמפ בתגובה לסימון הציוץ שלו על ידי טוויטר.
"קראתי את הצו הנשיאות, ושוחחתי גם עם חברי המשפטנים האמריקאים", אומר בירנהק. "זה צו ריק מתוכן, רעש רוח וצלצולים. יש פה יותר פוליטיקה ממשפט".
אבל איזה השפעה בכל זאת תהיה למתקפה של טראמפ על הרשתות החברתיות? והאם העובדים של פייסבוק, שפתחו השבוע במחאה גוברת והולכת נגד המדיניות של מייסד החברה, מרק צוקרברג, יצליחו לשנות את הכיוון שלה? והאם כל ההתכתשות הזאת היא רק ניסיון של טראמפ להסיט את תשומת הלב מהמגיפה המשתוללת והכלכלה המרוסקת?
מוזמנים להאזין ולעקוב אחר הפודקאסט בספוטיפיי, באפל פודקאסטס, בגוגל פודקאסטס או באפליקציה האהובה עליכם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.