לאחר שבוע בדיוק שבו נשמרה דממה תקשורתית בכל הנוגע למשא-ומתן בין הנהלת רשת 13 והנהלת חדשות 13 עם עובדי חברת החדשות, אתמול (ב') החלו לזלוג החוצה סימנים תקשורתיים ראשונים שהמשא-ומתן תקוע.
תחילה היה זה ועד העובדים שעדכן את אנשי חברת החדשות ואת התקשורת כי גם לאחר שבוע לא הוצגה להם תוכנית הקיצוצים המלאה שההנהלה מתכננת, והובע החשש כי ההנהלה "מורחת" אותם; ואז שחרר מנכ"ל חברת החדשות ישראל טוויטו הודעה משלו, בה טען כי במשא-ומתן דווקא הושגה התקדמות, וכי הסבת נזקים רק תפגע בהישגים שכבר הושגו.
זמן קצר לאחר מכן יצאה הודעה מהוועד על כך שעורכי הווידאו יסיימו את המשמרת שלהם שעתיים לפני הזמן - מהלך ששיבש את הכנת הכתבות למהדורה; ולאחר מכן הגיעה תגובה נזעמת של הנהלת רשת, שהודיעה כי הוועד חצה קו אדום, וכי התוצאה של זה עלולה להיות נזק מסחרי שבעטיו יוגדל הקיצוץ.
במהלך הערב היו גם מיני-דרמות מאחורי הקלעים: למעט שני עורכי וידאו של רשת מהתוכנית "המרוץ למיליון", סירבו הקולגות להיכנס לנעליים של העובדים שנוקטים עיצומים, וכפועל יוצא מכך לא הושלמו כל הכתבות שנועדו למהדורה, ובשידור הופיעה כתבה בשידור חוזר.
ההנהלה מצידה חששה שהעובדים ינסו להשתמש במסך לצורך המאבק שלהם, ולכן שומר הכניסה הונחה שלא לאפשר כניסה של עובדי חברה שאינם אמורים להיות באולפן. הדממה של השבוע לפני הופרה, ואת מקומה תפסו קולות מלחמה, שבשלב הזה נראה כי הולכת ומסלימה מרגע לרגע.
יעד ההנהלה - פיטורי 130 עובדים
למעשה גם כעת - שלושה שבועות לפני התאריך בו ההנהלה יכולה לפטר ללא ההגבלות של ההסכם הקיבוצי - מעטים יודעים באמת מה מתוכנן ביום שאחרי, למעט הקיצוץ המאסיבי. עד עתה דובר על קיצוץ מכלל התקציב - 35% מכלל ההיקף הכספי של תקציב החברה, אולם אי-אפשר היה לפרוט זאת למספר מפוטרים, כי את הקטנת ההוצאה הכספית אפשר להשיג ממקורות נוספים - למשל, המעבר של חברת החדשות מבית הוורד לאולפני רשת אמור לחסוך כמה מיליוני שקלים בשנה מתוך כלל התקציב.
אולם ככל שמתקרב 5 ליולי - המועד בו הנהלת רשת 13 תוכל להתחיל ליישם בפועל את תוכנית הקיצוצים שלה - הולכים ומתבהרים המספרים שמאחורי התוכנית, לפחות במה שקשור לצמצום כוח-האדם. ל"גלובס" נודע כי ברשת מבקשים לפטר כ-130 עובדים - לא ברור עדיין סופית כמה מתוכם עיתונאים. יש להניח כי מדובר במספר לצורך משא-ומתן, אך כך או כך, ברור שבחברה עומדים לחטוף מכה כואבת שלא תאפשר להם להתמודד כיריב שווה מול המתחרים הוותיקים בחדשות 12.
אולם ייתכן כי הנחת העבודה של חדשות 13 בנושא התחרות שגויה, ובהנהלת רשת כלל לא מתכוונים להמשיך להילחם מול קשת - לפחות לא בכל מה שקשור לשידור החדשות. ברשת, כך נראה, מאמינים שהקרב על החדשות הוכרע מזמן, שחדשות 12 הם מדורת השבט, ולכן כל שקל שיושקע שם מיותר.
על-פי הערכות של גורמים בתעשייה, רשת צמצמה למינימום את משקל החדשות, לרבות קיצור המהדורה באופן משמעותי, ובמקום זאת תעשה ניסיון לייצר תכנים אלטרנטיביים לאלה של קשת כדי לקחת ממנה קהלים שמחפשים אלטרנטיבה לחדשות. ייצור תכנים אלטרנטיביים זולים לצד קטרי הרייטינג הקיימים כמו "הישרדות" ו"האח הגדול" במטרה לייצר לוח שידורים שאיננו מבוסס חדשות.
עובדי חדשות 13 רואים כמובן תמונה שונה לחלוטין, לשיטתם, החדשות הן התוכן הזול ביותר להפקה, אנשי חברת החדשות הם המיומנים ביותר ליצירת חדשות, ולכן הדרך לחיסכון וייעול הערוץ עוברת דווקא דרכם, לרבות רצועות הפרה-פריים שחלקן מופק היום ברשת.
בשורה התחתונה: לשולחן המשא-ומתן מגיעים הצדדים משני נקודות הסתכלות הפוכות: רשת רואה בחדשות מעמסה; ואנשי חברות החדשות רואים בחדשות את אבן-הבסיס של הערוץ - האמצעי הכמעט יחידי שיאפשר לו לשרוד.
כרוניקה של הסלמה
משני הצדדים מתייצבים כעת כוחות מנוסים במלחמות, וכל צד משוכנע שאין לו מה להפסיד. הוועד של עובדי החדשות - שמותן עד עתה על-ידי קולות שביקשו הזדמנות לבנות אמון עם הצד השני ולמצות משא-ומתן רגוע - חזר עם תחושה שמשכו אותו, שברשת נחושים לבצע קיצוץ משמעותי שישנה את חברת החדשות לחלוטין, והשבוע שחלף נועד להרוויח זמן, ליצור מראית-עין. בוועד מאמינים שזמן הדיבורים חלף, ושעתה הגיע זמן המעשים שיבהיר להנהלה כי היא אינה יכולה לעשות ככל העולה על רוחה מבלי להתחשב בעיתונאים.
בהנהלה משדרים שגם להם אין ממש מה להפסיד, שכן ללא קיצוץ משמעותי הסיכוי של הערוץ לשרוד אפסי. בגלל שהחדשות הן לא לגמרי נכס מבחינתם, הם מוכנים להסתכן בימים של מהדורות משובשות או בשידורי תוכן שיחליף את החדשות - במקרה שההסלמה תביא לפגיעה משמעותית במסך מעבר להכרח לשדר כתבה בשידור חוזר.
נראה כי בהנהלה מניחים ששעון החול במשא-ומתן אוזל, וכי סביר שמרגע שרשימות המפוטרים יתחילו לצאת, מה שיקרה הרבה לפני סיום התקופה שמגינה מפיטורים, אז, גם אם לא כולם יאמרו זאת בריש-גלי, יהיה הבדל בין המוטיבציה להילחם בין מי שאמור להישאר לבין מי שאמור ללכת.
בינתיים עסקו ברשת בסגירת חזית אחרת - מול ועד עובדי רשת. נזכיר כי לעובדי רשת יש ועד נפרד מזה של חברת החדשות. בעוד חברת אנשי חברת החדשות מאוגדים בארגון העיתונאים (שנפרד לפני כחצי שנה מההסתדרות), אנשי הערוץ עצמו מאוגדים בהסתדרות, והיא זו שליוותה את הוועד במשא-ומתן מול ההנהלה.
אומנם המאבק של חברת החדשות הוא זה שעושה כותרות, אבל גם בערוץ עצמו נערכו ליישום תוכנית התייעלות אגרסיבית. כבר בתקופת הקורונה קוצץ שכרם של עובדי רשת, וחלקם גם נשלח לחל"ת. במקביל החל להתנהל משא-ומתן מול הוועד על תוכנית ההתייעלות שנמשך לאורך כל תקופת הקורונה.
הסכמות בין רשת 13 לוועד עובדי הערוץ; 47 עובדים יעזבו
בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי הנהלת הערוץ הגיעה להסכם עם ועד עובדי רשת, ולפיו יעזבו את הערוץ 47 עובדים מתוך 260 העובדים של רשת. לעובדים תוצע תוכנית של פרישה מרצון, ורק לאחר שיתברר כמה מוכנים להצטרף אליה יתברר סופית מספר המפוטרים, אולם גם העובדים שיפוטרו יהיו תחת המתווה של פרישה מרצון.
נציין כי פרט לקיצוצים בחברת רשת אמורים להתרחש פיטורים גם בחברות ההפקה שמפיקות לערוץ את שעות הבוקר - חברות אלו יושבות בבניין רשת אך הן חברות עצמאיות.
חזית אחת כאמור נסגרה להנהלת רשת, אך הקרב האמיתי שלה מול חברת החדשות עדיין מחכה מעבר לפינה. אלה קרבות דומים לכאורה, אך הם שונים משמעותית: ברשת העבודה תלויה בכמות ההפקות שמתבצעת, ולכן השינוי בכוח-האדם הוא לא נעים אך לא משנה את ה-DNA של החברה.
בחברת החדשות המצב שונה לחלוטין: העובדים נלחמים על דמותה של החברה כפי שהם מאמינים שצריכה להתקיים וכפי שההנהלות הקודמות אפשרו לה להתקיים. ממולם מתמודד יריב בלי סנטימנטים, ולכן לא ברור כיצד ייגמר הסיפור.
דבר אחד בטוח - הימים הקרובים צופנים בחובם עוד הרבה דרמות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.