האבטלה בקרב נשים בתקופת הקורונה תביא לירידה של כטריליון דולר בתוצר הכלכלי העולמי השנה

בארה"ב נשים איבדו את מקום עבודתן בשיעור גבוה יותר מהגברים במהלך חודשי המגפה • נשים הן הרוב במגזר השירותים שספג מכה קשה בגלל כללי הריחוק החברתי והסגרים

 

מספרה בדאלאס, טקסס. מגזר השירותים נפגע מאד מהסגר החברתי / צילום: LM Otero, Associated Press
מספרה בדאלאס, טקסס. מגזר השירותים נפגע מאד מהסגר החברתי / צילום: LM Otero, Associated Press

נשים בארה"ב איבדו מקומות עבודה בשיעור גבוה יותר מגברים במגפת הקורונה, וזהו גורם שצפוי לעכב את ההבראה הכלכלית על פי מומחים בארה"ב. עד שהמגפה היכתה בכלכלה האמריקאית, סיכויי תעסוקה גבוהים משכו יותר נשים לכוח העבודה. עתה, לאחר כמו חודשי סגר וריחוק חברתי, חלה נסיגה בתעסוקת נשים.

נשים עובדות הן הרוב במגזר השירותים, כולל שירותי מזון וטיפוח אישי, שפגיעים יותר לכללי הריחוק החברתי, והן ספגו את רוב אובדן מקומות העבודה במשבר הכלכלי הנוכחי באמריקה. נשים נשואות, שבתקופות מיתון קודמות לקחו עבודות כדי לקזז אובדן הכנסות של הגברים, מוגבלות כעת בסיכויהן למצוא עבודה, לפי אחד המחקרים.

הדינמיקה הזו מהווה מכשול בפני צמיחה כלכלית רחבה יותר: אם שיעור השתתפות נשים בכוח העבודה יישאר חלש, פירוש הדבר הוא פחות עובדות בתחומים "נשיים" כמו אחיות רפואיות או טיפולי יופי. כלכלנים אומרים שהירידה בהיצע המשרות והמשך הטיפול בילדים ובהורים מבוגרים יעיבו על העסקת נשים ועל השתתפותן בכוח העבודה כאשר עסקים יתחילו להיפתח בחודשים הקרובים.

לא דומה משברים קודמים

השבריריות של מקומות עבודה שמאוכלסים באופן דומיננטי על ידי נשים שונה ביחס לתקופות מיתון קודמות, כשמגזרים יצרניים כמו בניה וייצור - שהם גבריים בעיקרם ־‏ סבלו מיותר אובדן תעסוקה.

ההלם למשרות בדומיננטיות של נשים, יחד עם גורמים כמו יותר אחריות לטיפול בילדים במהלך המגפה, הובילו לירידה בחלקן של הנשים בגילאי 25־54 בכוח העבודה. שיעור ההשתתפות של הנשים בגיל העבודה העיקרי ירד במאי ל־74.3% מ־77% בפברואר, החודש לפני שהקורונה הובילה לאובדן רחב של מקומות עבודה.

העובדות נדחקו מחוץ למעגל העבודה
 העובדות נדחקו מחוץ למעגל העבודה

גם שיעור ההשתתפות של גברים בכוח העבודה ירד, אך בפחות. השיעור לגברים היה 87.2% במאי מול 89.3% בפברואר.

דנה פיטרסון, כלכלנית עולמית בסיטי ריסרץ', מעריכה שהאבטלה בקרב נשים עלולה לגרום לירידה של עד טריליון דולר בתוצר הכלכלי העולמי השנה, כשליש מהירידה הכלכלית העולמית של 3.6% שכלכלני סיטי צופים כעת. הניתוח של פיטרסון כולל כלכלות גדולות כמו ארה"ב, חלק גדול מאירופה והודו, אך לא כולל את סין.

במדינות רבות העסקים נמצאים כעת בשלב של היפתחות מחדש, במקרים רבים עם הגבלות כושר עבודה, וחלק מהן עשוי לתפקד עם פחות עובדים לאורך תקופה ארוכה. מגזרים שמעסיקים נשים רבות, כולל חינוך, קמעונאות ומסעדות, עשויים לא לשכור מחדש עובדים או לאייש מחדש את כל מקומות העבודה בהם עד סוף השנה הבאה, לפי דו"ח של סיטיבנק.

"זה יעיק על הכלכלה הרחבה כי לא תהיה להן הכנסה להוציא, ולכן לא תהיה צריכה רגילה", אמרה פיטרסון.

פגיעה במקצועות שמשכו נשים

במצבי מיתון כלכלי בעבר, נשים נשואות נכנסו לכוח העבודה כדי לקזז את אובדן ההכנסות של הבעל או בן הזוג. כלכלני עבודה מתייחסים לתופעה הזו כ"אפקט העובד המוסף". ממצאים של קריסטין סמית מאוניברסיטת ניו המפשייר מראים שנשים נשואות היו צפויות יותר להצטרף לכוח העבודה במיתונים של שנות ה־‏80, שנות ה־‏90 ושנות ה־‏2000, ובייחוד במיתון של 2007־‏2009.

הגידול בהשתתפות נשים נשואות בכוח העבודה ממלא תפקיד גדול יותר בהגנה מפני אובדן הכנסות של הבעל מאשר חסכונות וסיוע ממשלתי, לפי מחקר מ־‏2016 של ריצ'רד בלנדל, כלכלן ביוניברסיטי קולג' בלונדון, ועוד חוקרים.

אבל המיתון הנוכחי לא ירגיש את ההשפעה החיובית של עלייה בהשתתפות נשים נשואות בכוח העבודה, מפני שאובדן המשרות היה רחב בעיקר במקצועות שמושכים נשים, לפי סטפניה אלבנסי, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת פיטסברג.