חברת "ויירקארד" הגרמנית הודיעה בחמישי בצהריים על פשיטת רגל, במה שמסתמן כאחת השערוריות הפיננסיות הגדולות בהיסטוריה של גרמניה המודרנית. החברה הגישה את הבקשה לבית משפט במינכן, והמסחר במניה שלה הושעה באופן אוטומטי לשעה. בכך הגיעה לשיאה פרשת המרמה במאזני החברה, שבה חשודים בכירים בה לשעבר, כולל המנכ"ל מרקוס בראון שהתפטר ביום שישי האחרון. "וויירקארד" היא אחת משלושים החברות המובילות בגרמניה וממוקמת במדד ה-DAX היוקרתי. היא החברה הראשונה במדד שמודיעה על פשיטת רגל אי פעם.
בימים האחרונים דווח כי הבנקים, שהעניקו הלוואות לחברה, ממשיכים לממן אותה, אך בחמישי בצהריים החברה הודיעה על חדלון פירקעון. "הרקע לבקשה הם חובות-יתר וחוסר סיכוי לפרוע אותם", מסרה החברה.
מוקדם יותר דווח כי הרשויות הגרמניות והפיליפיניות מחפשות אחרי יאן מרסלק, סמנכ"ל החברה ומי שהיה אחראי על התפעול וכן על הפעילות באסיה. ככל הנראה מרסלק (40) נמצא בפיליפינים ומחכה להסגיר את עצמו לרשויות הגרמניות. כלי התקשורת אמרו כי הוא "נמצא בקשר" כלשהו עם התביעה במינכן המובילה את החקירה נגד החברה והעריכו, כי חיכה לראות אם מנכ"ל החברה, מרקוס בראון, ישוחרר בערבות. לפי דיווח ב"הנדסלבלאט", כבר הוצא נגדו צו מעצר.
המנכ"ל מכר את רוב מניותיו
בראון, שנעצר עצמו ביום שני שעבר בחשד להונאה ולזיוף מאזני החברה, אכן שוחרר בערבות של חמישה מיליון אירו ביום שלישי. המיליארדר־לשעבר האוסטרי, שהוביל את חברת התשלומים הגרמנית מ־2002 ועד השבוע שעבר, מכר בשני ימי המסחר בהם צללה המניה את רוב המניות שברשותו, וירד מלהיות בעל האחזקות הגדול ביותר בה (עם קרוב ל־8%) אל מתחת לרף ה־3% המחייב דיווח. הרווח שרשם הוא ככל הנראה מאות מיליוני אירו.
המסחר במניות של החברה התנהל בימים האחרונים בתנודתיות רבה. ביום שלישי עלתה המנייה ב־20%, ברביעי היא ירדה בכ־30% וביום חמישי היא רשמה ירידות חזקות על רקע ההודעה.
מי שמנהל אותה כעת ויוביל את הליך פשיטת הרגל הוא הדמות שנועדה "לעשות סדר" בחברה מבעוד מועד, ג'יימס פרייס, שהיה אמור להתמנות לסמנכ"ל רק בחודש הבא. פרייס האמריקאי היה בעבר ראש הרשות לפיקוח על המסחר. באופן אבסורדי הוא היה אמור להוביל בארגון את תחום הציות לחוק.
ועדת בדיקה של הפרלמנט הגרמני
בפיליפינים, אחד ממוקדי הפרשה, דיווח אחד משני הבנקים שבהם היו אמורים להיות חשבונות בסך 1.9 מיליארד אירו של החברה כי הוא פיטר מיידית עובד שחשוד בזיוף מסמכים. לפי תמונת החשדות עד כה, המסמכים המזויפים שימשו כדי להציג כאילו לחברה יש את סכום זה בחשבון ערבות, והם הונפקו כדי לאפשר לחברה לסחור באסיה. סינגפור במיוחד נחשבת למדינה שבה ל"וויירקארד" יש עסקים נרחבים, ולמדינה שאימצה את חזון ה"חברה ללא כסף" שקידם באדיקות המנכ"ל בראון.
בגרמניה מתמקדת הביקורת כעת ברגולטור הפיננסי (BaFin), לאחר שהתגלה כי אותו מקור עלום־שם בתוך החברה, שהיה הבסיס לתחקיר של ה"פייננשייל טיימס" הבריטי על אי־סדרים כספיים בה, העביר מסמכים פנימיים גם ל-BaFin.
אלא שבמקום להתייחס למסמכים ברצינות, הודיע הרגולטור הגרמני אחרי הפרסום בעיתון הבריטי כי הוא פותח בחקירה נגד הכתב שפירסם את הדברים, ונגד בתי השקעות, שלפי החשדות שלו היו מתואמים כדי להרוויח מהירידה בשווי המניה אחרי הפרסום. בשבוע הבא אמור ראש הסוכנות להעיד בפני ועדת בדיקה של הפרלמנט הגרמני בנושא.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.