ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין מסרו הערב הודעה לתקשורת בנוגע למצב התחלואה, זאת לאחר ישיבת קבינט הקורונה שהתקיימה אחר הצהריים, ושהתפתחה לוויכוח פנים ממשלתי כאשר שר הבטחון בני גנץ דרש שהסמכויות לטיפול במשבר יועברו לפיקוד העורף.
"הנגיף עדיין פה", פתח ראש הממשלה נתניהו את הצהרתו. "בשבועות האחרונים נקטנו בצעדים שונים לפתיחת הכלכלה. אני מייחס לזה חשיבות עצומה. עם זאת הדגשתי פעם אחר פעם שפתיחת הכלכלה מותנית בהקשבה לכללים.
״בימים האחרונים, כדי להבטיח את הפרנסה, הארכנו את תקופת הזכאות לדמי אבטלה. הוספנו 2 מיליארד שקל לעסקים, בדגש על עסקים קטנים. ומעבר לקצבאות, הלוואות ומענקים - אני מתכוון להציע תכנית סיוע כלכלית לחצי השנה הקרובה. אני קורא לה 'ערכת קורונה כלכלית'. היא תספק יותר ודאות ותעסוקה. התכנית תתן מרווח זמן של רשת בטחון כלכלית סוציאלית לתקופת ההתמודדות עם הקורונה. אני מאמין שביחד נוכל להחזיר את הכלכלה הישראלית למסלול המצוין שהיא היתה בו. ויותר מזה, נביא את הכלכלה לשיאים חדשים. זה בידיים שלנו - אם נקפיד על מסיכה, מרחב, ידיים - נתגבר על המשבר. השילוב הוא של אחריות אישית וערבות הדדית".
נתניהו המשיך ואמר כי "באשר לנושא הבריאותי, בראשית השבוע היינו עם 450 נדבקים והיום אנחנו עם כמעט 1,000 נדבקים. בגל הקודם הגענו לשיא של 700 נדבקים. מספר החולים הקשים עולה גם הוא. בתחילה יש פחות חולים קשים, אבל גם זה מגיע. יתכן שזה פחות מהיר כי זה התחיל אצל צעירים.
"אנחנו חייבים לחזור למגבלות כדי לשטח את העקומה. אנחנו משתדלים לא לעשות סגר. הכי קל זה להשאיר את המצב כמו שהוא. אם ננהג כך נגיע מהר מאוד לאובדן שליטה.
"מה שנראה לכם סביר עכשיו, מחר הופך לעשרות אלפים של נדבקים. אסור להגיע לשם. בעוד שבוע נגיע לחולים קשים ואני לא רוצה סגר הרמטי. מנהיגות היא לומר את הדברים כהווייתם. אנחנו חייבים לשנות כיוון. הנגיף לא מתחשב בנו. הוא תוקף כמו בשדה הקרב, חייבים לשנות את התכנית ולהתאים את המצב לאויב.
"פוטנציאל ההדבקה הגדול ביותר נובע מהתקהלויות במקומות סגורים ולכן החלטנו על הגבלות בבארים, מועדונים - עד 50 איש. זה כולל בבתים. אנחנו יודעים כאשר אנשים מתקבצים מה קורה, רוקדים שרים. והם מדביקים את המבוגרים".
נתניהו רמז שיש התפתחות בנושא החיסון לנגיף. ״אני לא רוצה להגיד כי מוקדם, אבל יש התפתחות טכנולוגית מעניינת. אבל הקורונה היא קרב קשה שייקח עוד זמן".
נתניהו נשאל לגבי העובדה שההנהגה לא נותנת דוגמה אישית. בתגובה, אמר נתניהו כי המצב דומה לקרב. ״לא יתכן שהמח"ט יגיד משהו אחד, והמג״דים יובילו לכיוונים אחרים. תכנית הקרב לא מושלמת. אבל צריך ללכת איתה. ממשלת אחדות שומרת על מקומות העבודה. ככה זה צריך לעבוד. אני הצבתי את אחת המטרות, שאני רוצה לצמצם את הזמן מאיתור הבעיה, שמישהו חושב שיש לו תסמינים ועד לבדיקה, יעד של 6 שעות. והיעד הנוסף הוא הזמן מביצוע הבדיקה, ועד תשובה תוך 24 שעות. במצב זה נוכל להגיע להישגים טובים. היעד הראשון שלי היה להגדיל את מספר הבדיקות. קבעתי 20 אלף ואנחנו שם. לגבי היעד של זמן הבדיקות, קיבלתי עדכונים על השיפורים. אני לא ארפה מזה".
עוד נשאל ראש הממשלה על היערכות לחזרה ללימודים בעוד חודשיים, ומה רמת ההכנה. נתניהו השיב: ״אנחנו מכינים תוכנית ארוכת טווח״.
באשר לאי מתן סמכויות לפקחים מקומיים - נתניהו אמר ״זה פשוט לא יאומן, אנחנו חייבים להעביר כל דבר לחקיקה. בממשלת מעבר, עשינו תקנות שעת חירום אבל עכשיו כשיש ממשלה, אנחנו חייבים ללכת לפי הכללים. היועץ המשפטי אומר לי שחייבים לתת את זמן החקיקה. לא מספיק שקבינט הקורונה ידון בנושאים, אלא חייבים לכנס את כל הממשלה.
"זה נשמע כמעט קומי, וחייבו אותי לקיים דיון. יש מכשולים. אבל אנחנו מתגברים עליהם. זה כללים בירוקרטיים. אני מתכוון להעביר חוק קורונה שיאפשר לי להתגבר על כל הכללים הבירוקרטיים האלה".
"חיינו באשליה"
"קרוב ל-1,000 חולים ביממה, זו עלייה מדאיגה", כך לדברי שר הבריאות יולי אדלשטיין. "חיינו באשליה שהאוכלוסיה הנדבקת היא צעירה, אך בימים האחרונים אנחנו לומדים שאין פה ניסים. מה שלא נעשה, לא יקרה.
"יש עלייה מדאיגה בחולים חדשים. במהלך כל חודש יוני, קיבלנו 103 חולים קשים. ביום וחצי האחרון - אנחנו עם 10 חולים קשים. הנגיף מתפשט ולצערי אנחנו רואים, שגם האוכלוסיה המבוגרת וגם בעלי מחלות רקע נדבקים ונפגעים".
עוד אמר אדלשטיין שגני האירועים הפכו למקורות הדבקה. ״יש לנו ערים שלמות שמקור ההדבקה הגיע מאירוע שמח אחד. לבי כבד על זה, אבל אין לנו ברירה אלא לצמצם את המפגשים החברתיים.
״לכל אחד מאיתנו קשה עם המסכה על הפנים. גם לי קשה עם זה. לכולנו. אבל אין ברירה. יש דברים פשוטים כמו מסכה על הפנים והיגיינה. לא צריך לקרוא את כל המילים הקטנות בהחלטות, חשוב לשמור על מסכות הפנים״.
״אם זה יימשך כך זה יוביל למקום אחד״
מוקדם יותר היום הורה גנץ על גיוס מילואים והתנעת פעילות מלוניות. בהמשך, כדי לקבל תוקף להחלטות הקבינט, הממשלה התכנסה ובמהלך הדיון צייץ גנץ מחשבון הטוויטר שלו כי ״פיקוד העורף נולד לפעול באירועים כמו זה שאנחנו נמצאים בו. כל עניין האופרציה חייב לעבור אליו ולמשרד הביטחון. אנחנו נדרשים לעבור למודל הפעלה שהחלטות מדיניות מתקבלות בקבינט, משרד הבריאות מגדיר את הרגולציה ומשרד הביטחון הוא הגורם המבצע״.
זו אינה הפעם הראשונה שגנץ אומר זאת. בסטטוס שפרסם ברשתות לפני מספר ימים, גנץ חזר על הדברים. למעשה, בכל תקופת משבר הקורונה, כאשר בנט היה שר הבטחון הקודם, הוא טען כי הפיקוד על האירוע חייב לעבור לצה"ל, אולם נתניהו לא הסכים להוציא את ניהול האירוע מידי המל"ל.
כאשר נתניהו שמע שגנץ פרסם ציוץ בדבר הסמכויות במהלך הישיבה הוא אמר ״אם זה יימשך כך זה יוביל למקום אחד״, כשהוא רומז על יציאה למערכת בחירות. בסיום הישיבה הודיע שר הבריאות יולי אדלשטיין כי גנץ לא נכנס מתחת לאלונקה:
״פיקוד העורף וקציני וחיילי צה"ל שותפים יקרים שלנו. אבל כשאני רואה את ההודעות על הצורך בהעברת סמכויות ממשרד הבריאות, בלקסיקון שלי זה לא נקרא להיכנס מתחת לאלונקה. זה נקרא פוליטיקה על חשבון אזרחי ישראל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.