קבוצת דלק, שנמצאת בשליטת יצחק תשובה, השלימה השבוע את העסקה למכירת זכויותיה בתמלוגי-העל שישלמו מאגרי הגז "כריש" ו"תנין". הזכויות לתמלוגי-העל נמכרו לקרן התשתיות נוי, ששילמה תמורתן סכום של 318 מיליון שקל במזומן לקבוצת דלק.
השלמת העסקה מצטרפת לעסקה נוספת שהושלמה השבוע, שבמסגרתה מכרה דלק ישראל, חברה בת בבעלות מלאה של קבוצת דלק, את שותפות פי גלילות והקרקעות שבעלותה לידי הקבלן יחיאל אבו, בתמורה לסכום של 720 מיליון שקל במזומן. בתקופה הקרובה אמורה דלק ישראל להשלים גם את מכירת שתי תחנות הכוח שלה לחברת רפק אנרגיה, בתמורה ל-367.5 מיליון שקל במזומן.
בעקבות השלמת שתי עסקות המכירה, וכן גיוס הון בסך 137 מיליון שקל שאותו ביצעה קבוצת דלק במאי, דיווחה החברה כי תבצע בימים הקרובים פירעון מוקדם של כ-450 מיליון שקל לבנקים הנושים. מדובר בפירעון של יותר ממחצית מכלל החובות של קבוצת דלק לבנקים המובטחים.
פירעון החוב יתבצע בהתאם לכתב ההסכמה, שעליו חתמה דלק מול הבנקים, ובהתאם להסכם עם מחזיקי האג"ח, שבמסגרתו תוקנו שטרי הנאמנות של שבע סדרות האג"ח השונות של החברה. על פי ההסכמות מול הבנקים ומחזיקי האג"ח, נדרשת קבוצת דלק להשלים את פירעון התחייבויותיה לבנקים, באופן שישחרר את יחידות ההשתתפות של שותפות דלק קידוחים, המשועבדות לטובתם.
לאחר מכן, אמורה קבוצת דלק להשלים עד לסוף אוקטובר שיעבוד של 40% מיחידות ההשתתפות של דלק קידוחים לטובת מחזיקי האג"ח. עם זאת, עוד קודם לכן נדרשת החברה להשלים עד 15 ביולי גיוס הון נוסף בהיקף של 163 מיליון שקל, וזאת כשהאופציות שהנפיקה במאי (במקביל להנפקת המניות) נמצאות הרחק "מחוץ לכסף".
יש לציין כי כישלון בהשלמת הגיוס יהווה עילה למחזיקי האג"ח להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי. קבוצת דלק נסחרה אתמול בבורסה לפי שווי של כ-900 מיליון שקל, לאחר שמנייתה איבדה כ-85% מערכה מתחילת השנה בעקבות ירידת מחירי האנרגיה בעולם והחשש כי החברה תתקשה לשרת את חובותיה העצומים.
לקבוצת דלק חוב של כ-6 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח משבע הסדרות שלה. סדרה ל"א, שמהווה יותר ממחצית החוב למחזיקים, נסחרה אתמול במחיר של 31 אגורות ולפי תשואה שנתית לפדיון של 78%, המלמדת על החשש הכבד של המשקיעים מפני יכולתה של החברה לשרת את חובותיה במועדם.
הפסד רבעוני של 2.7 מיליארד שקל
קבוצת דלק חתמה את הרבעון הראשון של 2020 עם הפסד עתק של 2.77 מיליארד שקל לבעלי המניות, בעקבות קריסת מחירי האנרגיה בעולם והצורך להפחית בשיעור חד את שווי נכסיה בתחום הגז והנפט בים הצפוני. ההפסד הכבד הוביל לירידה של 45% בהון העצמי של החברה בתוך שלושה חודשים, ל-2.26 מיליארד שקל בסוף מרץ, ולנפילה חזקה עוד יותר 54% ביחס לסוף מרץ 2019.
לעיקר ההפסד העצום של דלק ברבעון הראשון גרמה הפרשה של 2.38 מיליארד שקל (667 מיליון דולר) נטו ממס, בגין ירידת ערך של נכסי גז ונפט, מוניטין ואחרים, בתחום הגז והנפט. מדובר בעיקר בשדות קידוחי הנפט והגז שרכשה קבוצת דלק (באמצעות החברה הבת איתקה) בים הצפוני מידיה של חברת שברון האמריקאית. הנכסים נרכשו בנובמבר 2019 תמורת כ-1.7 מיליארד דולר, ובתוך חודשים בודדים ספגה איתקה הפחתות שווי של 787 מיליון דולר לאחר מס על כלל נכסי הנפט והגז שלה. עניין זה לבדו מדגיש את המחיר המופקע ששילמה איתקה על נכסי שברון (שמהווים כעת את עיקר נכסיה), ואת האסון הפיננסי שהביאה עסקה זו לקבוצת דלק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.