"הפגנה של כולם. של כל העם. של כל העצמאים וכל השכירים. כל הגופים יחד. אין פה פוליטיקה. לא ימין ולא שמאל. יש פה קריאה להציל את המדינה". כך אמרו (שבת) ראשי מחאת העצמאים על ההפגנה שהתקיימה הערב בכיכר רבין בתל אביב.
ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: בר לביא, גלובס
העיתוי של ההפגנה סמלי, 9 שנים בדיוק לפרוץ המחאה החברתית בשנת 2011. ביום שלישי עתידה להיערך הפגנת "תשע שנים למחאה החברתית", וגם בה ישתתפו ארגוני העצמאים.
ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף
ראשי הארגונים החליטו כי באירוע לא ינאמו ראשי הארגונים אלא רק אנשים עם סיפורים אישיים.
ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף, גלובס
"הערב לא יהיו פה קריאות 'הביתה או מהפכה'. הלילה תשמעו את העם", נשמעו בתחילת הערב קולות ברחבי הכיכר ומעל הבמה. "העם שכורע תחת הנטל ומתפרק לחתיכות קטנות בחודשים האחרונות. העם שמשרת בצבא ומשלם מסים. העם שממלא את חלקו ושואל למה אתה לא? יעלו על הבמה הערב אנשים שהתפרקו להם החיים, אבל הם לא מאבדים תקווה. הם כאן כי הם לא מאבדים תקווה. אנחנו כאן כי לא איבדנו תקווה. אנשים יקרים, תחום התעופה היה אחד הראשונים שנפגעו, כמו ציפור שבבת אחת תלשו לה את הכנפיים והיא מתרסקת על האדמה. כך התרסקו עשרות אלפי אנשים שלקחו להם את הכנפיים".
נציג ענף התרבות, השחקן והמנחה רותם כהן, עלה לבמה וביקש מהקהל להקפיד על עטיית מסכות כדי שההפגנה תוכל להימשך. ״המשפט 'על במותיך חלל' קיבל משמעות מצמררת בחודשים האחרונים״, אמר. ״תעשיית התרבות, הכנסים, האירועים, המוזיקה, המחול ועוד נפלה חלל על במותייך, ממשלת ישראל.
״אין מילה אחת ואין מילה אחרת מלבד ״מוות מוחלט לתרבות״. מוות לתרבות זה מוות למדינה. אנחנו לא הולכים להחליף מקצוע, זה המקצוע שלנו. אם האומנות והיצירה לא יהיו פה, כלום לא יהיה פה״.
אבינועם, בעל עסק בתחום התיירות שהעסק שלו נפגע קשות, עלה על הבמה וסיפר כי "ב-12 במרץ הכל נמחק. כולם פוטרו, הוצאו לחלת והמשרדים נסגרו. אין תיירות ואין אופק. כל העוסקים בתחום, עשרות אלפי תושבי המדינה משלמי מסים, אנחנו זקוקים לכסף עכשיו כדי שנשרוד את הימים הקרובים ואת השנה וחצי הקרובות. אני לא רוצה שמפעלי החיים שלנו יירדו לטמיון וזה יהיה הסוף של המשפחות שלנו. ב-12 במרץ הכל נמחק״, אמר. ברקע קריאות חזקות ״ביבי הביתה״. בין הנואמים מתנגן השיר של הדג נחש ״זה הזמן להתעורר, הבית מתפורר״.
"אני בן 36 חי ומתגורר בתל אביב. המשפחה שלי לימדה אותי לאהוב את המדינה ולתת לה הכל", אמר נציג ענף חיי הלילה חיים הרשברג מעל לבמה. "כבר 15 שנה, מגיל 21, שאני פועל בתחום חיי הלילה, אני עומד כאן היום אתכם ומרגיש חסר אונים. חבר אונים מול הרשויות, מול הממשלה. יש מישהו שלא מרגיש ככה?
"ניצבים כאן עשרות אלפי אנשים שנותנים, מקדמים ומפרישים ומקיימים כל חיינו. אנחנו מסכנים את עצמנו ואת הקרובים לנו יום יום. כעת אנחנו חסרי אונים. לפני שנתיים פתחתי עסק שמטרתו לייצר מקומות עבודה לעשרות אנשים ולתת במה לאומנות מקומית. אחד מתוך אלפי עסקים שגורמים לתיירים לחזור לפה בכל שנה ולהגיד - אין על חיי הלילה של ישראל. עכשיו אני ושותפיי עומדים בפני דילמה אם לוותר על החלום שלנו. בחרתי לקיים את החלום הפשוט והציוני, לייצר טוב. אסקפיזם שהוא כל כך חשוב במקום הזה.
"בחודשים האחרונים, בתקופה הארורה הזו, נגזר עלינו ציבור העצמאים לעצור ולדומם מנוע. לא צריך להיות דוקטור כדי להבין שמשהו פה חולה מהיסוד. דווקא היום, במשבר הכלכלי הגדול ביותר, אנחנו רואים את הממשלה המנופחת אי פעם. אתם משקרים לנו במצח נחושה. השארתם אותנו לדמם לבד. אנחנו קוראים לראש הממשלה ולכל מי שקיבל את הזכות להוביל את המדינה הזו - זה הכסף שלנו, אל תתנו לנו לקרוס. זו הכרזת מלחמה, אנחנו נהיה פה כל שבוע עד שיימצא פתרון אמיתי".
ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף
מורן ויסברג מענף התיירות סיפרה כי "אני בת 39, נשואה לדודו, עם שני ילדים. בדיוק כמו כולם הייתי יוצאת כל בוקר לעבודתי כמורת דרך. הפכתי את האהבה הגדולה שלי לארץ למקצוע. הלכתי ולמדתי, והוצאתי תעודה. עבדתי ממש קשה כדי להוכיח את עצמי. עד לפני חצי שנה הייתי יוצאת כל בוקר עם תיק על הגב והרגשתי חיונית ומשמעותית. אין לי מושג מה אני עושה פה. אין לי תוכניות גדולות ליציאה מהמשבר. בשביל זה יש את הגדולים שנבחרו על ידינו והרכיבו ממשלה. תגידו לי מה לעשות, מה האופק. ואם כבר אמרתם משהו אל תשברו את המילים של עצמכם. אל תוסיפו אותיות קטנות ומוזיקת מעליות שלא נגמרת".
ההפגנה נולדה על רקע תחושת העצמאים כי כלו כל הקיצין, והממשלה "לא רואה אותם" ולא מסייעת להם לצאת מהמשבר הקשה אליו הם נקלעו, אשר יוביל בהמשך למשבר עמוק עוד יותר במשק. לתחושתם, כאשר הם מפגינים בנפרד - הפגנות נפרדות לעצמאים מתחום התרבות, אחרות לעסקים מתחום הכושר וכדומה - הממשלה לא שומעת אותם. לכן, הם החליטו לאחד כוחות. כל ראשי הארגונים שוחחו ביניהם וקראו לכלל העצמאים להצטרף להפגנה, אך לא רק. ההפגנה מיועדת עבור "העם" - בעלי עסקים, עצמאים, שכירים, מובטלים ונפגעים אחרים, שחלקם קיבלו סיוע ואחרים לא קיבלו סיוע. הסיסמא של ההפגנה היום היא "סולידריות".
ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף
היוזמה לערוך הפגנת ענק החלה כיוזמה של ועד הצלת עולם התרבות והמופעים, שקבע את מועד ההפגנה טרם פרסום התוכנית הכלכלית החדשה של הממשלה ביום חמישי. עם פרסום התוכנית החדשה, תהו בוועד הצלת עולם התרבות והמופעים האם לא צריך להמתין ליישום התכנית, ואז לנעליהם נכנס ארגון "מסעדנים חזקים יחד", בראשות תומר מור, ש"חתם" על ההפגנה.
ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף
בהמשך, התרוממה היוזמה בקבוצת ווטסאפ שפתחה תיקי אדיסון, מראשי ארגון "שכירים בעלי שליטה". אדיסון, שהפכה למעין "מוקד תלונות" של עצמאים על מצבם הקשה, נחשפה למציאות הקשה של העצמאים שאינה תואמת את הנתונים המתפרסמים על כך שרוב העצמאים בארץ כבר קיבלו את הסיוע המגיע להם. אדיסון: "אני מקבלת ביום עשרות פניות של אנשים שלא קיבלו את הפעימה השנייה והשלישית, ואני שולחת להם את התשובות של רשות המסים שאומרת שרוב העסקים קיבלו. זה בולשיט. עובדים עלינו בעיניים.
ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף
"אני רואה כמה אנשים לא קיבלו מענקים ואני מזדעזעת. רבים לא קיבלו, חלק קיבלו 20% וחלק קיבלו שליש או שמינית ממה שמגיע להם. כלו כל הקיצין. פתחתי קבוצת ווטסאפ הכנסתי את כל הארגונים לשם, את לה"ב, חדרי כושר, אולמות וגני אירועים, עולם התרבות, ארגון מסעדנים חזקים יחד, שכירים בעלי שליטה, איגוד המזגנים, כולם כולם - וכולם הסכימו כי צריך לעשות מעשה".
"המעשה" הוא ההפגנה שעתידה להציג את הכאב והסבל של האנשים בשטח. כל הארגונים החליטו כי באירוע לא ינאמו ראשי הארגונים אלא רק אנשים עם סיפורים אישיים. אדיסון: "הרעיון של ההפגנה היא 'בלי לוגו ובלי אגו'. אנשים הגיעו לפת לחם. אנחנו רוצים שהם ידברו, ולא ראשי המאבק. אז ביקשנו מכולם להגיע בלי שלטים של ארגונים ובלי חולצות עם לוגו. זו הפגנה של העם, של האנשים שקרסו".
תיקי אדיסון, מראשי ארגון "שכירים בעלי שליטה" / צילום: תמונה פרטית
מוועד הפעולה של תעשיית התרבות והאירועים נמסר כי "מחאת העצמאים הערב היא תולדה של ארבעה חודשים של תסכול וכאב ציבורי אמיתי אשר נבע מתחושה קשה של חוסר מענה אמיתי למצוקה הכלכלית של הציבור הישראלי מצד ממשלת ישראל.
"אתמול בשעות הצהריים קרא לנו ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לפגישת חירום שהתנהלה בצורה טובה, עניינית ובעיקר אופרטיבית, תוך מתן לוחות זמנים ברורים לתיקון המתווה שהוצג ויישומו.
"ההפגנה הערב הינה הפגנה שמטרתה מתן במה לרבים מהאזרחים הכואבים להציג את סיפורם. לצערנו ביממה האחרונה אנו עדים לגורמים פוליטיים המבקשים לנצל את האירוע הערב לצרכיהם, מאבקינו מעולם לא היה פוליטי וגם לא יהיה בעתיד, ואנו דוחים וסולדים מכלל נסיונות מסוג זה".
ההפגנה החלה בשעה 20:30, ובמשטרת ישראל נערכו לעומס, והודיעו על שינויים בהסדרי התנועה באזור. רחובות מרכזיים סביב הכיכר נחסמו כבר משעות הערב המוקדמות, בהם רחוב אבן גבירול, מלכי ישראל ושדרות בן גוריון. בנוסף, במשטרה הציבה מאות שוטרים באזור הכיכר וברחובות הסמוכים, בין היתר על מנת לאכוף את הגבלות הקורונה, שמירה על הסדר הציבורי והסדרת התנועה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.