כבר יותר מעשור שהעולם נמצא בתהליך של מהפכה טכנולוגית - מהפכה לא פחות משמעותית ואולי אף יותר מהמהפכות התעשייתיות. אם המהפכה התעשייתית הראשונה נשענה על מנוע הקיטור, אז המהפכה הנוכחית נשענת על האינטרנט.
גם ללא הקורונה, העולם נמצא בתהליך מתמיד של מעבר מכלכלה מסורתית לאינטרנטית. הדבר בא לידי ביטוי, לדוגמה, ברכישות דרך האינטרנט על חשבון מרכזי קניות, פרסום ברשת על חשבון ערוצי טלוויזיה ועיתונות מודפסת, תשלומים דרך אפליקציות על חשבון כרטיסי אשראי ומזומן, משחקי אונליין על חשבון משחקים פרונטליים ועוד.
העובדה שמגפת הקורונה הכריחה את העולם להיות "נעול בבית" במשך תקופה ממושכת, האיצה את התהליכים האלה, וכנראה קיצרה בכמה שנים את מה שגם כך היה קורה.
שוק ההון משקף בצורה טובה מאוד את המהפכה הטכנולוגית ואת ההאצה שהובילה הקורונה. זה נכון שגם בשנים האחרונות הסקטור המוביל מבחינת התשואות הוא הטכנולוגיה, אבל הפערים לא היו קיצוניים כמו עכשיו. הסקטור הטכנולוגי ורוב ענפיו נסחרים כיום ברמות שיא של כל הזמנים, וגל הירידות בשווקים בעקבות הקורונה נראה כמו היסטוריה, בזמן שחלק ניכר מענפי התעשייה המסורתיים, כמו פיננסים, תשתיות, אנרגיה ועוד, נסחרים עדיין ברמות מחיר הנמוכות באחוזים ניכרים מרמות השיא.
המרוויחות הברורות הן כל אותן החברות העוסקות בתחומים שעיקר ההכנסות שלהם נשענות על השימוש באינטרנט, כמו ענן, סייבר, e-commerce, גיימינג וכדומה, אבל צריך לשים לב גם לסקטור השבבים.
בניגוד לתחומים האחרים שציינתי, סקטור השבבים הוא לא מתחום השירותים, וההכנסות שלו אינן קשורות באופן ישיר לאינטרנט, אבל להערכתי, הקורונה צפויה להטיב גם עמו, בעיקר בטווחים הארוכים יותר.
חשוב להבין שכמעט בכל מכשיר חשמלי יש שבבים, גם במוצרים עתירי טכנולוגיה כמו מחשבים וסמארטפונים, אבל גם במכשירים המבוססים על טכנולוגיה ישנה יותר, כמו טלוויזיות, כלי רכב (חשמליים ורגילים) ואפילו מחשבוני עזר לתלמידים.
פריסת ה-5G הואצה בתקופת הקורונה
משכך, הביקושים בתקופת הקורונה לשבבים היו במגמות מנוגדות - כלומר, בחלק מהתחומים עלה הביקוש, כמו למשל, בשבבים לחוות שרתים שנזקקו לגידול משמעותי בהיקף הפעילות שלהן, בגלל העלייה בשימוש בענן ובגיימינג; ומנגד, נרשמה ירידה בביקושים בתחומים שנפגעו מהמשבר, כמו רכב או רובוטיקה תעשייתית. ואולם, בשורה התחתונה, חברת המחקר גרטנר צופה יציבות יחסית בהכנסות של חברות השבבים בשנת 2020.
הקורונה צפויה, להערכתי, להיטיב עם סקטור השבבים בטווחים הארוכים יותר, וזה נובע בעיקר בגלל פריסת תשתיות ה-5G (דור חמישי של רשתות תקשורת), שהואצה בתקופת הקורונה בכל העולם.
10 מניות השבבים האמריקאיות הגדולות מבחינת שווי שוק
סקטור השבבים מרוויח פעמיים מפריסת תשתיות ה-5G: בפעם הראשונה מכך שגם תשתיות התקשורת החדשות מכילות שבבים, ולכן גידול בפריסה שווה לגידול בביקוש לשבבים בתחום; אבל הרווח המשמעותי הוא מהגידול הצפוי בביקוש לשבבים מכל אותן תעשיות טכנולוגיות שצפויות לקום בעקבות פריסת הרשתות, כמו הבית החכם, העיר החכמה, אינטרנט של הדברים, מחשוב לביש, מציאות מדומה ורבודה ועוד.
כמובן שכל התחומים האלה זקוקים לשבבים במוצריהם, ולדעתי, בעקבות פריסת התשתיות קצב הצמיחה שלהם צפוי לעלות.
מלבד הסיבות הכלכליות, סקטור השבבים נמצא במוקד השיח הפוליטי בארה"ב, בעקבות הרצון של הממשל האמריקאי להעניק תמיכה של עשרות מיליארדי דולרים לחברות בתחום. צריך לזכור שללא קשר לקורונה, סקטור השבבים היה בין גורמי העימות המרכזיים במלחמת הסחר בין סין לארה"ב, והרצון הסיני לייצר בתוך עשור תעשיית שבבים משלו, שתחליף את השימוש בחברות האמריקאיות. מטרת המענק של הממשל האמריקאי היא לעזור לחברות השבבים האמריקאיות לבסס את עליונותן בתחום, ולא לאפשר לסינים לצמצם פערים.
לסיכום, מגפת הקורונה האיצה את המעבר לעולם הטכנולוגי על חשבון המסורתי, בעיקר בכל הקשור לאינטרנט, וסקטור השבבים נהנה מכך בצורה עקיפה. הפריסה שהואצה לתשתיות ה-5G בזמן הסגר, היא דבר שלהערכתי צפוי להגדיל את הביקושים לשבבים בעתיד, ואם חברות הסקטור אכן יקבלו מענקים מהממשל בארה"ב, מצבן אפילו יהיה טוב יותר.
הכותב הוא אנליסט מאקרו בקבוצת מיטב דש. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים המיוחדים של כל אדם. הכותב או החברה או חברות קשורות אליה או מי מטעמן מחזיקים או עשויים להחזיק בנכסים פיננסים הנסקרים, ומשום כך עשוי להיות להם עניין אישי בנכסים כאמור. אין בתשואות העבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.