תם ונשלם סכסוך העבודה שבגינו הושבתה לאחרונה הבורסה ליום שלם, שבמהלכו לא היה מסחר. היום חתמו חברי ועד עובדי הבורסה, הנהלת הבורסה וראשי ההסתדרות על הסכם קיבוצי שמסדיר את סוגיית הבונוסים בגין השנים 2017-2019, כשבמקביל הבורסה והוועד מסדירים גם את הליך איוש המשמרות של מפעילי המחשב.
למעשה, הפתרון בשני ההיבטים הללו התאפשר לאחר פרישתו של חבר הוועד הוותיק והלוחמני אורן לרנאו, שפרש לאחרונה מהארגון בתום עימות חריף וארוך עם הנהלת הבורסה, ושהיה מפעיל מחשב עד אשר הבורסה ביקשה להדיחו בעקבות ממצאי ביקורת שנערכה לגביו.
על פי ההבנות בין הנהלת הבורסה, בהובלת המנכ"ל איתי בן זאב, שגם הוביל בהצלחה את הנפקתה בקיץ שעבר, לבין הוועד וההסתדרות, ישולם לעובדי הבורסה "מענק שנתי חד-פעמי עבור השנים 2017-2019, בגובה של משכורת אחת לכל שנה", כאשר בהסתדרות ציינו עוד כי "לבקשת הוועד, ישולמו המענקים לשנים 2017 ו-2018, באופן אחיד ולא דיפרנציאלי".
לפי שעה ישנו עוד נושא שעל הצדדים למצוא לו פיתרון. מדובר בסכסוך העבודה בעניין תגמול נוסף לעובדים בגין הנפקת הבורסה ושינוי מבנה הבעלות בה תוך קביעת תנאים קיבוציים לעתיד, כחברה למטרות רווח שמניותיה נסחרות בבורסה. גם בהקשר זה נראה שהצדדים התקרבו ואינם בעימות חריף כפי שהיה בשנים האחרונות. יו"ר ההסתדרות במרחב ת"א-יפו, גרשון גלמן, שתיווך בין הוועד להנהלת הבורסה בדרך להבנות, מסר הערב בהקשר זה כי "קיימת הבנה ביני לבין מנכ"ל הבורסה, להתחיל במו"מ על הסכם קיבוצי לעשור קדימה, עם רשת ביטחון לעובדי הבורסה - ועל נכונות ההנהלה לפעול כך, אני מברך". נציין כי לעובדים בבורסה יש הסכם קיבוצי תקף עד 2022.
בכל מקרה, נראה כי גם ההסתדרות אינה חוסכת ביקורת גם ביחס להתנהלות הוועד בבורסה במהלך המו"מ הארוך והבעייתי שהגיע עד לפיצוץ במסגרתו בוטל יום מסחר שלם, ושקדמו לו עיצומים נוספים. כך, גלמן הוסיף כי "הרבה גורמים בחשו בסכסוך הארוך והמיותר שארך למעלה משנתיים, כולל יועצים למיניהם. אך רק משא ומתן ישיר, מקצועי וענייני בין הנהלת הבורסה, ועד העובדים וההסתדרות, הביא לחתימתו של הסכם זה", כשיו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, מסר אף הוא כי "הדרך לחתימה על הסכם זה הייתה רצופת מהמורות".
עוד מסר היום יו"ר ועד עובדי הבורסה, לארי שיפמן, כי "כידוע לכולם, סביב הסכסוך היו בין הצדדים מחלוקות רבות והן הגיעו לפתרונן. אנחנו מאמינים כי הדרך היחידה לפתור מחלוקות היא באמצעות שיח כן, פתוח ומכבד, ואכן בסופו של דבר בדרך הזאת נפתרו הדברים", ובכך סימן כי יחסי העבודה בבורסה עברו שינוי מהותי. בוועד הבורסה חברים גם רבקה שדה ויוסי בן-סימון.
במו"מ היו שותפים גם עו"ד גיא רוטנברג מהאגף לאיגוד מקצועי במרחב תל אביב-יפו, מנהלת משאבי אנוש בבורסה, זהר סלע, ועו"ד גלית קופרשמידט ממשרד עדי קפלן עורכי דין, כאשר מטעם נציגות העובדים נלוו לחברי הוועד עורכי הדין בני כהן וקרן קוטס אמיתי ממשרד בני כהן עורכי דין.
בשנים האחרונות הבורסה עברה שינוי מהותי באופייה, כשהפכה לחברה "רגילה" הפועלת למטרות רווח, ולאחר מכן אף הונפקה למסחר והפכה לחברה ציבורית. בד בבד עברה הבורסה משליטה של המערכת הבנקאית להחזקה על ידי קרנות השקעה זרות, ובראשן קרן מניקיי האוסטרלית-אמריקאית. הבורסה, שהונפקה בקיץ 2019 לפי שווי חברה של 710 מיליון שקל, שווה היום כ-1.56 מיליארד שקל. נזכיר כי עובדי הבורסה כבר מחזיקים יחדיו ב-6% ממניות הבורסה, שניתנו להם בגין הסכמתם לשינוי מבנה הבעלות בבורסה והפיכתה לחברה למטרות רווח שהונפקה. לאור הזינוק בשווי הבורסה, השווי המצרפי של חבילת המניות שניתנו לעובדי החברה עומד כיום על יותר מ-99 מיליון שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.