חברת התרופות טבע תפרסם מחר (ד') את דוחות הרבעון השני, ולקראת הדוחות אומר היום ירון פרידמן, מנהל דסק המניות ביחידת המחקר של בנק הפועלים, כי "בניגוד למרבית המגזרים, אשר סבלו מאוד מהמגפה, חברות הפארמה יחסית נהנות מהמשבר, שכן לצד גידול בביקושים לתרופות, המשבר מפחית מהלחץ הציבורי השלילי על חברות אלו בארה"ב".
לדבריו, "טבע עצמה צפויה, לפי ההערכות שלנו, להציג תוצאות טובות יחסית בהשוואה לרבעון המקביל. ההכנסות צפויות להציג יציבות עד צמיחה מינורית של כאחוז, בעוד שברווח הנקי המתואם צפויה שחיקה קלה של עד כ-3%".
נזכיר, שברבעון הראשון תוצאות טבע היו חזקות על רקע השפעות מגפת הקורונה, והחברה העריכה שהרבעון השני יהיה מתון בהרבה.
פרידמן מציין כי עיקר הפעילות של טבע הינה בשוק הגנרי, שסבל בשנים האחרונות משחיקת מחירים חריפה על רקע תחרות עזה, התאגדות של הקניינים בארה"ב וסביבה רגולטורית לא אוהדת. "כאן דווקא ניתן להבחין בסימנים מעודדים מבחינת טבע ברבעונים האחרונים", הוא אומר. "טבע אומנם לא מפרסמת את קצב שחיקת מחירי הגנריקה מאז כניסתו של שולץ לתפקיד, אולם לפי ההערכות בשוק ולפי הדוחות של נוברטיס קצב שחיקת המחירים התמתן. ברבעון השני סנדוז (החברה הבת דרכה פועלת נוברטיס בשוק הגנרי) הציגה שחיקה של 2% בלבד. מדובר בקצב המתון ביותר שזכור לנו זה שנים, אולם להערכתנו הוא לא מייצג. על כל פנים, גם בהתחשב בכך שמדובר בנתון חריג כלפי מטה, נראה כי השחיקה החריפה שאפיינה את התעשייה הגנרית בשנים האחרונות התמתנה משמעותית ברבעונים האחרונים. אנו מעריכים כי טבע הצליחה להשיג צמיחה מתונה של 2%-3% במכירות הגנריקה ברבעון, וזה בעיקר בזכות מוצרי הביוסימילר שהשיקה (גרסאות להרצפטין ולריטוקסן) ועוד מספר מוצרים נוספים".
מי שעוד תמשוך את תשומת הלב, לדבריו, היא Ajovy, התרופה למניעת מיגרנה, שטבע השיקה לפני כשנה וחצי, ובינתיים מציגה תוצאות מאכזבות למדי. ברבעון השני טבע השיקה את המזרק האוטומטי, שמבטל את החסרון המשמעותי של המוצר למול המתחרים, אולם מאחר והפער למול המתחרים גדול. "אנו מעריכים כי סגירת הפער מול המתחרים תארך מספר רבעונים, ואג'ובי תסתפק במכירות של כ-30-35 מיליון דולר ברבעון השני, לעומת 98 מיליון דולר ל-Aimovig של אמג'ן ו-87 מיליון דולר ל-Emgality של אליי לילי. אנחנו מעריכים שאג'ובי תציג צמיחה משמעותית יותר ברבעונים הבאים, אולם סגירת הפער מול המתחרות תארך זמן, משום שמטופל שכבר החל עם מוצר מסוים בדרך כלל לא עובר למתחרה בהעדר סיבה מספיק משמעותית", מציין פרידמן.
בשאר התיק האינובטיבי של טבע צופים בבנק הפועלים המשך שחיקה טבעית, עם צפי לירידה של 16% בקופקסון, שמציג לדברי פרידמן איתנות יחסית לתחרות, ושחיקה חדה של 15%-20% ב-ProAir, שפריגו השיקה לה מוצר מתחרה בחודשים האחרונים. מנגד אוסטדו תמשיך לצמוח להערכתו למכירות של 135 מיליון דולר.
החוב וההליכים המשפטיים
מה לגבי סוגיית החוב של טבע, שתפסה את עיקר תשומת הלב בשנים האחרונות?
"עם כל הכבוד למכירות לפי הסגמנטים השונים, אותנו המשקיעים יעניין גם ברבעון הזה, כמו בשנים האחרונות, בעיקר נתון אחד - תזרים המזומנים של החברה", אומר פרידמן. "טבע עשתה עבודה יפה מאוד בצמצום ההוצאות, והתוצאה ניכרת בתזרים. אנחנו מצפים לתזרים חופשי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השני, ול-2 מיליארד דולר בשנה כולה. אם טבע אכן תעמוד בצפיות אלו, הדבר יוריד את לחץ המשקיעים, שמוטרדים בשנים האחרונות בעיקר מדבר אחד - חוב עצום של 26 מיליארד דולר (24.3 מיליארד דולר נטו) נכון לסוף הרבעון הקודם, שרובץ כאבן ריחיים על החברה. לא מעט מתשומת הלב של הנהלת החברה מופנה לנקודה זו, וחייבים להודות שבסך הכל נעשית פה עבודה יפה: פירעון של 2.1 מיליארד דולר שאמור היה להתבצע השנה כבר מוחזר בשנה שעברה לאמצע העשור, והמשוכה הבאה, פירעון של 4.3 מיליארד דולר ב-2023, תטופל להערכתנו גם היא בהקדם ולא בדקה ה-90".
הנקודה האחרונה שבבנק הפועלים שמים עליה דגש החזית המשפטית של טבע. באוקטובר אשתקד טבע השיגה הישג חשוב, בהגיעה להסדר בתביעת האופיואידים עם מספר תובעים, כך שהרוב המכריע של הפיצוי יינתן בתרופות בשווי כולל של 23 מיליארד דולר (מחיר מחירון), ורכיב המזומן יעמוד על 250 מיליון דולר. עם זאת, פרידמן מזכיר שהכדור עדיין נמצא במגרש של כ-2,500 התובעים השנים, שצריכים להחליט מי מצטרף לפשרה ומי לא. במקור, הצפי לסיום הפרשה היה ברבעון הראשון של השנה, אולם משבר הקורונה מעכב את התהליכים. "קשה כרגע להעריך לאן הולכים הדברים, ואנו מקווים שהנהלת טבע תוכל לשפוך מעט אור על הנושא בשיחת הועידה שתקיים", הוא אומר.
כל זאת, כשברקע איום משפטי נוסף - תביעה בגין תאום מחירי הגנריקה. חברת התרופות תרו, שגם היא נמצאה תחת חקירה דומה, התפשרה לאחרונה עם משרד המשפטים האמריקאי ותשלם קנס של 206 מיליון דולר ופיצויים אזרחיים של 213 מיליון דולר נוספים ליישוב הפרשה. "כרגע קשה לדעת היכן הדברים עומדים מבחינת טבע, אולם סביר להניח שהפיצויים שהיא תאלץ לשלם יהיו גבוהים משמעותית. בשוק מעריכים סדר גודל של מיליארד דולר, אולם בשלב זה קשה לדעת כיצד ובעיקר מתי תבוא פרשה זו אל קיצה", אומר פרידמן.
לסיכום מציין פרידמן, כי מניית טבע הכפילה את שוויה מאז אוגוסט אשתקד; מה יקרה בהמשך? "משבר הקורונה עשה טוב למניית טבע, אבל צריך לזכור שעדיין מדובר בחברה עם אתגרים לא פשוטים שילוו אותה בשנים הקרובות", הוא אומר. "אנחנו העלינו לפני מספר חודשים את המלצתנו למנייה ל'תשואת יתר', אבל בדגש שמדובר בהשקעה ברמת סיכון גבוהה מאוד, שמתאימה רק למשקיעים שיכולים לעמוד בתנודתיות ובחוסר הודאות הגבוהים יחסית המאפיינים את החברה ואת מנייתה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.