חברת התרופות טבע מסכמת את הרבעון השני עם הכנסות נמוכות מעט מתחזיות האנליסטים, אך עם רווח נקי (Non-GAAP) למניה גבוה יותר מהתחזיות. החברה גם חוזרת על התחזית השנתית שלה, וממשיכה לצפות להכנסות של 16.6-17 מיליארד דולר, EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 4.5-4.9 מיליארד דולר, רווח נקי Non-GAAP למניה של 2.3-2.55 דולרים ותזרים חופשי בגובה 1.8-2.2 מיליארד דולר.
הרבעון השני היה כצפוי חלש, יחסית לרבעון הראשון שבו טבע נהנתה ממגמות חיוביות על רקע מגפת הקורונה, שהתמתנו בהמשך. ההכנסות ברבעון הסתכמו בכ-3.9 מיליארד דולר, לעומת כ-4.4 מיליארד דולר ברבעון הקודם וכ-4.2 מיליארד דולר ברבעון המקביל.
לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), טבע עברה מהפסד תפעולי ברבעון המקביל לרווח תפעולי ברבעון השני, בגובה 173 מיליון דולר. בשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 140 מיליון דולר, לעומת הפסד נקי של 689 מיליון דולר ברבעון המקביל. על בסיס Non-GAAP, בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים, הרווח הנקי ברבעון השני הסתכם ב-605 מיליון דולר, ירידה של 7.4% מהרבעון המקביל. הרווח הנקי למניה היה 55 סנט, גבוה ב-2 סנטים מתחזיות האנליסטים.
הפער בין התוצאות על פי כללי GAAP לתוצאות Non-GAAP גבוה כתמיד אצל טבע, וברבעון הזה הוא כלל בין היתר הפרשה בסך 261 מיליון דולר בגין הפעילות ביפן (טבע הודיעה לפני מספר ימים על שינוי המיקוד ביפן פעם נוספת, מאחר שהפעילות שם מתקשה להתרומם); עוד מחיקה בגובה 108 מיליון דולר בגין הרכישה הכושלת של אקטביס מ-2016; הוצאות בסך 33 מיליון דולר בגין רה-ארגון ועוד.
תוצאות הרבעון של טבע במיליוני דולרים
מעבר לרווח נקי GAAP במחצית
במחצית הראשונה ההכנסות הסתכמו ב-8.2 מיליארד דולר, ירידה של 1.2% לעומת התקופה המקבילה ב-2019; טבע עברה לרווח נקי חשבונאי (GAAP) המיוחס לבעלי המניות בסך של 209 מיליון דולר, לעומת הפסד בסך 794 מיליון דולר במחצית הראשונה אשתקד; ועל בסיס Non-GAAP הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות היה כ-1.4 מיליארד דולר, עלייה של 10.3%.
תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הגיע ברבעון השני ל-273 מיליון דולר, לעומת תזרים שלילי של 227 מיליון דולר ברבעון המקביל, בעיקר בזכות גבייה חזקה מלקוחות ברבעון. התזרים החופשי - הנתון המשמעותי לצורך המשך הפחתת החוב - עמד ברבעון על 582 מיליון דולר, עלייה חדה מהרבעון המקביל.
למרות זאת, החוב של טבע דווקא גדל במהלך הרבעון ב-163 מיליון דולר ל-26.3 מיליארד דולר (החוב נטו הסתכם ב-23.9 מיליארד דולר), והדבר מוסבר בתנודות שערי חליפין. מתוך החוב, 6% מוגדר כחוב לטווח קצר, והמח"מ הממוצע הוא 6.1 שנים. לאחר סיום הרבעון, בחודש יולי, טבע פרעה חוב בסך כ-1 מיליארד אירו.
בבחינת הפעילות על בסיס גיאוגרפי, ההכנסות בצפון אמריקה ירדו אך הרווחיות באזור זה גדלה. ההכנסות הסתכמו במעל 2 מיליארד דולר, ירידה של 1.2%, אך הרווחיות הגולמית עלתה מ-51.5% ל-53.3%, והרווחיות באזור זה הייתה 573 מיליון דולר, עלייה של 13.7%.
ירידה במכירות מוצרי הגנריקה
הסיבה המרכזית לשחיקה המתונה בהכנסות היא המשך הירידה במכירות הקופקסון, וירידה בגנריקה ובתרופות המקוריות בנדקה/טראנדה, שקוזזה חלקית בעלייה במכירות התרופות המקוריות אוסטדו ואג'ובי (שנחשבות למנועי הצמיחה של טבע). אג'ובי לטיפול במיגרנה אמנם עדיין רחוקה מהתקוות שנתלו בה אך היא צמחה ברבעון ב-50% במכירות בצפון אמריקה, ל-34 מיליון דולר, ואוסטדו להפרעות תנועה צמחה ב-67% ל-161 מיליון דולר. מנגד, הקופקסון הניבה הכנסות של 238 מיליון דולר, ירידה של 13%. מכירות מוצרי הגנריקה ירדו בכ-2% ל-923 מיליון דולר.
באירופה, המכירות ירדו ב-15.4% ל-1 מיליארד דולר, והרווחיות נשחקה ב-22.8% ל-244 מיליון דולר. זאת, על רקע ירידה בביקושים לחלק מהמוצרים בשל השפעת מגפת הקורונה על דפוסי הרכישות ביבשת. המגפה הובילה לעלייה בביקושים ברבעון הראשון, ולירידה ברבעון השני, וכן גרמה לירידה בביקורים אצל רופאים, ולפיכך לירידה במספר המרשמים שהונפקו. סיבה נוספת לשחיקה היא ירידה במחירי המוצרים האונקולוגיים והשחיקה במכירות הקופקסון. בסך הכול נרשמה ירידה של 13% במכירות הגנריקה באירופה ל-737 מיליון דולר, לצד שחיקה בכל אחד מהמוצרים המקוריים שטבע מציינת בדוחותיה (קופקסון, מוצרי נשימה, אג'ובי).
טבע
בשווקים הבינלאומיים ("שאר העולם") נרשמה ירידה של 16.2% בהכנסות ל-488 מיליון דולר ושל 28.7% ברווחיות ל-97 מיליון דולר. זאת על רקע חולשה ביפן בשל הפחתות מחירים על-ידי הרגולטור שם, וכן הפסד של מכירות שנבע ממכירת נכסים מסוימים בשוק הישראלי.
לדברי קאר שולץ, נשיא ומנכ"ל טבע, "במקביל להמשך ההשפעה של מגפת הקורונה על העולם, טבע נשארת ממוקדת במטופלים ובקהילות שאנחנו משרתים, תוך שאנו ממשיכים לשמור על ביטחונם של עובדינו. במהלך הרבעון האחרון ראינו מכירות נמוכות יותר של תרופות גנריות וללא מרשם בכל האזורים. המכירות הנמוכות באירופה ובשווקים הבינלאומיים עלו בקנה אחד עם הציפיות, וזאת לאחר הביקוש הגבוה באופן יוצא דופן ברבעון הקודם.
"עם זאת, ביצועינו במחצית הראשונה של השנה עמדו ואף עלו על התקופה המקבילה אשתקד. הרווחיות שלנו, ובעיקר תזרים המזומנים החופשי, היו חזקים, באופן שאפשר לנו להמשיך ולהפחית את החוב נטו ל-23.9 מיליארד דולר, ולאשר את התחזית השנתית ל-2020".
שולץ הוסיף כי "במהלך הרבעון התקדמנו עם מרבית מנועי הצמיחה שלנו, כולל השקה של המזרק האוטומטי של אג'ובי בארה"ב, המשך ההשקה של אג'ובי באירופה, ההשקה של תרופת הביוסימילר TRUXIMA בארה"ב לדלקת מפרקים שגרונית, וקבלת אישור עבור אוסטדו בסין". לדבריו, "במבט קדימה למחצית השנייה של 2020, אנו ממשיכים להיות מחויבים לשרת את העולם ואת מחזיקי העניין שלנו עם תרופות חיוניות ובנות השגה, ולהבטיח שטבע תעמוד ביעדיה".
במקביל לדוחות הודיעה טבע על שותפות אסטר טגית בשוק הביוסימילר (גנריקה למוצרים ביולוגיים) בשוק בארה"ב. טבע וחברת הביופארמה Alvotech התקשרו בשותפות בלעדית למסחור חמישה מוצרי ביוסימילר, כש-Alvotech תהיה אחראית על הפיתוח, הרישום והאספקה של המוצרים, וטבע תשווק אותם בלעדית בארה"ב. המוצרים המקוריים של חמשת המוצרים בפיתוח הללו נמכרים כיום ב-35 מיליארד דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.