בזק | ניתוח

קוד אלפא: מה צפוי להנהלת בזק תחת היו"ר החדש גיל שרון

היו"ר החדש מקבל בירושה שלוש חברות בנות שעברו לפעול תחת הנהלה אחת ובמודל שנוי במחלוקת • לאחר שנים בחברות סלולר, הוא ימצא אתגרים כבדים גם בתחום הקווי

גיל שרון / צילום: תמר מצפי
גיל שרון / צילום: תמר מצפי

שם קוד "אלפא", כך כינו בבזק את המהלך למיזוג חלקי של החברות הבנות שהחל עוד ב-2018. מדובר במהלך חסר תקדים ושנוי במחלוקת, שבו בעיקר בגלל אילוצי רגולציה מונתה הנהלה אחת לשלוש חברות תפעוליות - בזק בינלאומי, yes ופלאפון. המודל כולו, מתחילתו ועד ליישומו, נהגה על ידי היו"ר היוצא שלמה רודב. גיל שרון, יושב הראש החדש של בזק, יידרש עתה לשאול את השאלות שרודב מעולם לא שאל. מעורבותו של שרון במשולש החברות הזה תהיה ללא ספק הרבה ביותר.

רודב, הידוע בחשיבתו ה"לא שגרתית", לטוב ולרע, האמין כי באמצעות מיזוג חלקי ניתן להשיג את רוב יעדי ההתייעלות של מיזוג מלא. הוא היה זה שיזם, דחף, והגן בחירוף נפש על פעילותה של החברה החצי ממוזגת הזו. אך רבים מאמינים כי מדובר בטעות שתביא להשמדת ערך עצומה.

ההתחלה לא נראית מבטיחה. בזק ביצעה מחיקות ענק במרבית חברות אלפא, ואפילו בזק בינלאומי, שנחשבה לאחת החברות המוצלחות בקבוצה סובלת מנסיגה חדה בביצועיה. ההקלות ברגולציה על בזק קווי גם הן מאתגרות את אלפא. ביטול העיוות ההיסטורי של פיצול החיבור לאינטרנט בין תשתית לספק מעמיד בספק את הצורך בקיומה של בזק בינלאומי לאורך זמן. בלעדיה יישארו באלפא yes ופלאפון שהקשר העסקי ביניהן רופף מאד. בינתיים yes ממשיכה לדמם ודורשת הזרמת כספים מתמשכת מבזק. במקביל מתנהל בבג"ץ הדיון על ביטול ההפרדה המבנית, ולאחרונה שומעים יותר קולות המצדדים בסיום ההפרדה במתכונתה הנוכחית.

לא אותו העסק, ולא אותו מנהל

שרון, הצפוי להיכנס לתפקידו בשבועות הקרובים, פועל בשוק התקשורת בישראל כבר למעלה משני עשורים. אך הצגת המינוי בתקשורת כ"חזרה הביתה" לא מדויקת. שרון אמנם שימש כמנכ"ל פלאפון במשך למעלה מעשור, אבל תחת ההפרדה המבנית הנוקשה כל מנכ"ל בקבוצת בזק עסק בענייני חברתו עם מעט מאד ממשקים, אם בכלל, לחברות האחרות. שרון יידרש ללמוד ולהכיר גם את התחום הקווי על מורכבותו ואתגריו, וגם את תחומי הפעילות של החברות הבנות. אפילו פלאפון, אותה הוא מכיר היטב, אינה אותה חברה חזקה ורוווחית שהייתה במרבית שנותיו כמנכ"ל.

גידול רק בסלולר
 גידול רק בסלולר

גם שרון עצמו אינו אותו מנהל שעזב את הקבוצה לפני מספר שנים. שרון, שבתקופתו בפלאפון נחשב על ידי העובדים יהיר ומנותק, ישב בגולן טלקום כיו"ר ומנכ"ל במרחב פתוח ומשותף יחד עם יתר עובדי המטה. למי שמכיר אותו היה זה חזון אחרית הימים. עם זאת, צריך לזכור שבגולן הוא היה גם בעלים ולכן ההשוואה לא לגמרי מדויקת. בכל זאת, הוא למד שמטה קטן וצפוף שבו אפשר להריח את הכריך של העובד שאוכל לידך, הוא אתגר נסבל בדרך אל האקזיט. בגולן הוא גם למד שאפשר להפעיל חברה סלולרית קטנה יעילה, ובעיקר רווחית גם בתקופה קשה לשוק הסלולרי כמו זו הנוכחית.

לשרון יש תכונה נדירה שצריך להעריך: הוא יודע לזהות כשהגבינה זזה והוא אסטרטג מעולה. שרון נהג להזכיר מודלים שמבטאים שינוי כמו אייר בי אנד בי. אם נתרגם זאת לעולם הסלולר אז מבחינתו לא בטוח שהתשתית הסלולרית היא נכס, כשאפשר לחלוק רשתות.

שרון נכנס לנעלי היו"ר היוצא רודב, שתקופתו בבזק שנויה במחלוקת. הוא עסק רבות בשיקום הממשל התאגידי, מהלך שהושלם באופן מהיר וחד. אולם כדרכו בקודש, רודב עשה זאת באופן קיצוני שהפך את בזק לחברה הרבה יותר ביורוקרטית וכבדה. רודב ושרון נחשבים לידידים אישיים, אך מדובר בטיפוסים שונים לחלוטין. שרון לא צפוי להתמקד בצדדים הביורוקרטיים של העסק ובחיזוק הממשל התאגידי, אלא בתחומי מומחיותו - הצדדים השיווקיים והעסקיים. הנושאים הכבדים שעל הפרק בבזק נמצאים בשלבים אחרונים של הסדרה, כך שבעניין זה מקבל היו"ר הנכנס שולחן נקי, או כמעט נקי. 

יחסי עבודה: מתח ומעט הערכה הדדית

מבחינת יחסי עבודה קבוצת בזק נמצאת בימים אלה במצב עדין. בקבוצת אלפא אמנם נחתם הסכם עבודה אחרי מו"מ ארוך, אבל לאחרונה פרצו סכסוכים נוספים, והיחסים בין המנכ"ל וההנהלה לוועד העובדים, מתוחים מאד ועם מעט מאד הערכה הדדית. גם בבזק קווי מתנהל משא ומתן קשה על הסכם עבודה חדש. למרות שבבזק קווי קיימת מערכת יחסים טובה בין ההנהלה לוועד, במשך למעלה משנה לא מצליחים הצדדים להגיע להסכם, והדבר עלול לסכן את השקת הסיבים האופטיים הצפויה של החברה. ועדי העובדים בקבוצת בזק קיבלו בקרירות ובחשדנות את הידיעה על מינויו של שרון. סכסוכי העבודה בפלאפון וההתנהלות הכוחנית של ההנהלה באותה עת, עשו את שלהם. לשרון ייקח זמן רב לרכוש את אמונם, ויש להניח שהוא ימעט ככל הניתן לעסוק בנושאים הקשורים ביחסי עבודה, וישאיר זאת למנכ"לים, באופן די דומה לאופן בו התנהל בעניין זה רודב.

רגולציה: מערכת היחסים השתנה לחלוטין

אין נושא המשפיע על קבוצת בזק, ובעיקר על בזק קווי כמו הרגולציה. על בזק קווי חלים כללי רגולציה מהנוקשים ביותר בעולם. בשנתיים האחרונות פעלו המנכ"ל דודו מזרחי, וסמנכ"ל הרגולציה ארז חסדאי, רבות על מנות ליישר את ההדורים עם גורמי הרגולציה, ובהצלחה רבה. מערכת היחסים הנוכחית של בזק עם הרגולציה שונה לחלוטין מכפי שהייתה לפני שנתיים, והשינוי העמוק באופן ההסדרה של פרויקט הסיבים קשור קשר הדוק להשבת האמון בין הצדדים. שרון אינו מומחה לרגולציה, והעדיף לעסוק בצדדים העסקיים. רודב עסק בתחילת כהונתו כיו"ר בנושאי רגולציה ואולם לזכותו יש לומר כי הוא הבין מיד כי עדיף להשאיר זאת לאנשי המקצוע. יש להניח ששרון ינהג באופן דומה.


פרויקט הסיבים: לייצר שקט וגיבוי להנהלה

פרויקט הסיבים הוא אולי הפרויקט הגדול ביותר של בזק בעשורים האחרונים. ציפיות הרגולציה הן שבזק תפרוס סיבים ברוב המוחלט של שטחי המדינה תוך שנים ספורות. בשנה האחרונה חלה שינוי חד בגישת הרגולטור כלפי בזק בעניין הסיבים, והדרישות הפכו להרבה יותר פרקטית והגיוניות. גם בבזק וגם במשרד התקשורת מבינים כי השקת הפרויקט צפויה כבר בתקופה הקרובה. הפרויקט זוכה לרוח גבית חזקה מצד בעלי השליטה בבזק, ומצד דירקטוריון החברה, כך שבעניין זה לא נותר ליו"ר החדש הרבה מה לעשות. משימתו של שרון תהיה בעיקר לייצר להנהלה את השקט והגיבוי להתמקד בפרויקט התפעולי העצום. 

אחרי מצנח הזהב בגולן: סגירת מעגל בלי לחזור לניהול חברות תפעוליות

מבחינת גיל שרון, לאחר שסיים את האקזיט בגולן טלקום ויגרוף כ-65 מיליון שקל, אין דבר טוב יותר מאשר לחזור לקבוצת בזק בתור יו"ר. אמנם שרון יחסית צעיר, אבל סביר להניח שהוא כבר לא ירצה לחזור ולנהל חברות תפעוליות, בטח לאחר האקזיט.

מכיוון שטלקום זו המומחיות שלו, עבור שרון בזק היא סגירת מעגל מיוחדת. את דרכו בשוק הטלקום הוא אמנם לא התחיל בבזק אלא דווקא בסלקום כשהוקמה בשנות ה-90 אבל פלאפון מקבוצת בזק הייתה החברה המרכזית והגדולה בקריירה שלו.

ב־2017 אלקטרה צריכה רכשה את גולן טלקום תמורת 350 מיליון שקל. במסגרת העסקה מונה שרון ליו"ר ומנכ"ל ורכש 10% מהמניות בסכום סמלי של 2 מיליון שקל. לאורך כל התקופה הוא בחן את הנעשה בשוק הסלולר והבין שבסופו של דבר או שאלקטרה צריכה תקנה את סלקום או שסלקום תקנה את גולן. בסופו של דבר רצה הגורל והוט ניסתה לקנות את פרטנר. זה היה איתות לסלקום שהיא חייבת לסכל את העסקה והסתערה על גולן. בימים אלה העסקה מחכה לאישור סופי ממשרד התקשורת.

בסופו של דבר שרון בא לעמוד בראש קבוצת התקשורת הגדולה בישראל עם בעלים שנחשבים לנוחים, במובן שהם לא מחפשים את הדיבידנד המיידי ומאמינים שהחזר ההשקעה שלהם יגיע מהשבחת ערך החברה. שרון באופיו גם הרבה יותר עגול וסלחני היום מאשר היה בעבר, ובוודאי ביחס לשלמה רודב, כך שהעבודה שלו עם בעלי השליטה סרצ'לייט סביר להניח תתנהל על מי מנוחות.