שותפות קידוחי הגז והנפט רציו, המחזיקה ב-15% מהזכויות במאגר לוויתן, השלימה מימון מחדש של החוב הבנקאי שלה. זאת, באמצעות הלוואה דולרית חדשה ל -7 שנים בהיקף (מסגרת) של כ-650 מיליון דולר בריבית ליבור+3.5% (בדומה לגובה הריבית על הלוואה הנוכחית של רציו).
ההלוואה החדשה תועמד על-ידי קונסורציום של 8 בנקים בינלאומיים וישראלים, ביניהם נטיקסיס, סוסייטה ג'נרל HSBC ו-BNP Paribas, בנק מזרחי טפחות ובנק הפועלים.
מבנה ההלוואה כולל תקופת "גרייס" של שלוש השנים הראשונות על תשלומי קרן ההלוואה ויתרת "בלון" שלא תעלה על סך של 300-350 מיליון דולר בסוף התקופה.
ברציו מציינים כי בכוונת השותפות למשוך בשלב ראשון כ-480 מיליון דולר מסך מסגרת ההלוואה החדשה. סכום זה ישמש בעיקר לפירעון ההלוואה הקיימת, בהיקף של כ-450 מיליון דולר, אשר נלקחה לטובת מימון חלקה של רציו בפיתוח שלב 1א' של פרוייקט לוויתן ועוד כ-30 מיליון דולר לתשלום עבור תשלומי ריבית והקמת ההלוואה החדשה.
מלבד ההלוואה, לרציו יש התחייבויות בהיקף של כ-380 מיליון דולר לבעלי אגרות החוב שעתידות להיפרע עד סוף 2023 (לשותפות יש שתי סדרות אגח, ב ו-ג, הנסחרות בבורסה בתשואות של 8.7%-8.4%).
העדכון הנוכחי של רציו, אגב, הגיע לאחר שלפני כ-3 חודשים דיווחה השותפות כי הגיעה להבנות בלתי מחייבות עם מספר מממנים פוטנציאליים, לפיהן תועמד לשותפות מסגרת הלוואה בסך כולל של עד 600 - 650 מיליון דולר לצורך מימון חלקה של השותפות בעלויות הפיתוח של פרויקט לוויתן.
יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו, ציין היום כי "השלמת המימון מחדש מהווה אבן דרך חשובה לרציו. מדובר בהבעת אמון נוספת ברציו ובפרויקט לוויתן מאת הבנקים שליוו אותנו במימון מחדש וידעו להעריך את איכות המאגר, תזרים המזומנים המשמעותי שצפוי לנבוע לרציו מהשלב הראשון של הפרויקט והפוטנציאל בהרחבה עתידית של המאגר. אנו מברכים על חתימת הסכם ההלוואה, שתאפשר פריסת חוב נכונה ומאוזנת וחלוקת רווחים בעתיד".
שי לוי, מנכ"ל רציו מימון מסר: "הסכם המימון יאפשר לרציו גמישות מרבית, מסגרות אשראי נוספות לפיתוחים עתידיים בלוויתן ויכולת להוריד את רמת המינוף של השותפות בשנים הקרובות".
המימון מחדש של רציו מגיע לאחר שבשבוע שעבר השלימה שותפות דלק קידוחים, המחזיקה בכ-45% ממאגר לוויתן וב-22% ממאגר תמר, גיוס של הגיוס, שאותו הובילו ג'יי.פי מורגן ו-HSBC, כלל הנפקה של ארבע סדרות אג"ח בריבית משוקללת של 6.28%. הסדרה הראשונה, בהיקף של 500 מיליון דולר, שתיפרע ב-2023, הונפקה בריבית של 5.7%, השנייה, בהיקף של 600 מיליון דולר (לפירעון ב-2025), הונפקה בריבית של 6.125%, השלישית, בהיקף זהה של 600 מיליון דולר (לפירעון ב-2027), תישא ריבית של 6.5%, ואילו הרביעית, בהיקף של 550 מיליון דולר, הונפקה עם ריבית של 6.75%, ותיפרע ב-2030.
בסוף 2019 החלה הזרמת הגז מהמאגר לישראל, ירדן ומצרים, ובכך נפתחה בפני דלק קדוחים ורציו האפשרות למחזר את חובות הענק שמימנו את השקעתן בפיתוח המאגר.
הגיוס של דלק קידוחים הגיע לאחר שענקית האנרגיה האמריקאית שברון הודיעה ביולי כי תרכוש את נובל אנרג'י, השותפה של דלק קידוחים ורציו במאגר לוויתן (מחזיקה ב-39.66% מהמאגר), והיא גם החברה שמתפעלת את אסדת קידוח הגז מהמאגר. שברון אומנם אינה צפויה להשפיע באופן ישיר על רווחי חברות הגז והנפט הישראליות בתקופה הקרובה, אולם החלטתה לרכוש את נובל מחזקת את מעמדו של מאגר לוויתן, והמהלך שלה הקל כנראה על החברות הישראליות במיחזור החובות שנטלו על עצמן לצורך פיתוח המאגר.
את הליך המימון מחדש עבור רציו ליווה משרד עורכי הדין Freshfields מאנגליה וכן עו"ד דן הכהן ועו"ד דניאל סקל ממשרד אגמון רוזנברג הכהן. את הבנקים המלווים ליוו משרדCMS מאנגליה ועו"ד סיימון וינטרוב ממשרד יגאל ארנון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.