עדכונים מהימים האחרונים של חברת מוצרי הבנייה אינרום ושל חברת הנדל"ן המניב נכסים ובניין, מספקים למשקיעים הצצה אל השפעה נוספת של התפשטות וירוס הקורונה - סכסוכים בין צדדים שהיו מעורבים בעסקה פוטנציאלית, שנחתמה לפני פרוץ המשבר.
מדובר בתופעה: בתוך חודשים ספורים בוטלו או שונו שלל עסקות רכישה, בהיקף מצטבר של יותר מ-1.5 מיליארד שקל, כשהצדדים בהן נקלעו לסכסוכים שחלקם כבר עשו את דרכם אל בתי המשפט. כל זאת, בעקבות קשיים או חוסר רצון, בדרך כלל מצד הרוכשים, להוציא לפועל עסקאות בתנאים שסוכמו לפני כניסת הקורונה לחיינו. זאת, על רקע השינוי הקיצוני בתנאי השוק, ובעקבות כך גם בניהול קופות המזומנים של החברות, ניהול הסיכונים שלהן וכלל הצעדים העסקיים הרלוונטיים לתקופה זו.
הסכסוכים-והמאבקים-המשפטיים-הבולטים-בעסקאות-שבוטלו-או-שונו-בעקבות-וירוס-הקורונהו
מגה אור וביג נתבעו ב-100 מיליון ש'
במסגרת זו, עדכנה נכסים ובניין בתחילת השבוע כי הגישה תביעה בסך 100 מיליון שקל נגד חברות הנדל"ן הבורסאיות מגה אור וביג, אחרי שסיכמה מולן בסוף ינואר כי ירכשו מידיה את חברת המרכזים המסחריים ישפרו, המפעילה שבעה מרכזי קניות בישראל, תמורת 855 מיליון שקל.
מדובר בעסקה הגדולה ביותר שנקלעה לסכסוך משפטי בעקבות ביטולה בתקופה האחרונה. התביעה שמגישה כעת נכסים ובניין, שנמצאת בשליטת דסק"ש של אדוארדו אלשטיין, מוגשת במקביל להגשת כתב הגנה על ידי הרוכשות הפוטנציאליות, במה שמסתמן כמאבק שיילווה את הצדדים עוד תקופה ממושכת.
סימני השאלה הראשונים לגבי השלמת העסקה נחשפו לקראת סוף מרץ, בשיא המשבר בשווקים, אז דיווחו החברות כי "נוכח האירועים הגלובליים הקשורים במשבר נגיף הקורונה, ועקב השינוי המהותי בנסיבות ובמצב הכלכלי, בארץ ובעולם, על כל הכרוך בכך, הצדדים לעסקה מנהלים ביניהם מגעים ביחס להיתכנות השלמת העסקה".
ימים ספורים לאחר מכן עדכנה נכסים ובניין על הפרת התחייבות מצד הרוכשות במסגרת ההסכם, לאחר שמגה אור לא הפקידה סכום פיקדון של 40 מיליון שקל, ובהמשך, במהלך אפריל, הגישו ביג ומגה אור לבית המשפט תביעה נגד נכסים ובניין, בטענה כי היא זו שביצעה הפרה יסודית של ההסכם.
נכסים ובניין טענה אז מצדה להפרות יסודיות של הרוכשות, שבגינן היא גם הודיעה על ביטול מותנה של העסקה, וחתמה על הסכם חלופי למכירתה של ישפרו לידיהם של יזמי הנדל"ן כידן דהרי וירון אדיב, בעלי חברת הנדל"ן הבורסאית תנופורט, תמורת כ-800 מיליון שקל (במעין עסקת אופציה, שעיקר התמורה בה תשולם בשנה הבאה).
העובדה כי נכסים ובניין מצאה רוכשים חלופיים, לא הניחה את דעתה בקשר לנזקים שנוצרו לה מהתנהלותן של ביג ומגה אור, ובתביעה שהוגשה כעת היא דורשת מהן תשלום של כ-100 מיליון שקל בגין נזקים שנגרמו לה ולישפרו, "בשל הפרות מהותיות ויסודיות" של ההסכם, וכן "בשל מעשים ומחדלים שבוצעו על ידן".
מרכוס וובר תובע את מגה אור
שמה של חברת הנדל"ן המניב מגה אור, שנמצאת בשליטת היו"ר צחי נחמיאס, עלה במרץ האחרון כנתבעת גם במסגרת עסקה שבה ביטלה את רכישת השליטה (62%) בחברת הנדל"ן המניב ארנה גרופ, מידיו של בעל השליטה הנוכחי מרכוס וובר, בהשקעה של כ-460 מיליון שקל (135 מיליון דולר).
הצדדים חתמו על הסכם בסוף דצמבר 2019, וזמן קצר לאחר מכן, עוד לפני משבר הקורונה, עלו סימני שאלה לגבי השלמתה בעקבות הגשמים העזים שירדו בצפון הארץ וגרמו להצפת קניון ארנה בנהריה - אחד משני נכסיה המרכזיים של ארנה גרופ. עוד לפני שהקניון חזר לעבוד, בתחילת פברואר, עדכנה מגה אור על ביטול ההסכם לרכישת מניותיו של וובר, "בשל התקיימותו של שינוי מהותי לרעה בשווי הממכר, וזאת בין היתר לאור נזקי מזג האוויר".
במהלך מרץ הגיעה תגובתו של וובר, עם הגשת תביעה בהיקף של 460 מיליון שקל נגד מגה אור, שבמסגרתה הוא טוען כי מגה אור "ביטלה את ההסכם שלא כדין", ובהתאם מבקש מבית המשפט "ליתן צו לאכיפת ההסכם ולחייב את החברה בתשלום הפיצוי המוסכם הקבוע בהסכם וכן בהוצאות".
אינרום מבקשת צווי מניעה נגד פז
כאמור, עסקה נוספת שעושה דרכה להתברר בין כותלי בית המשפט היא מכירתה של חברת התעשייה פזקר, המייצרת ומשווקת מוצרי איטום ובידוד, ונמצאת בבעלות חברת האנרגיה פז, לידיה של חברת מוצרי הבנייה אינרום, תמורת 135 מיליון שקל.
כשלושה חודשים אחרי שמזכר הבנות נחתם בין החברות, באפריל הצדדים דיווחו על המשך משא ומתן, "לצורך השלמת הסכם רכישה מפורט", ככל הנראה ולפי הערכות, על רקע רצונה של אינרום לקבל הנחה על מחיר העסקה, בעקבות משבר הקורונה. ואולם הבנות חדשות לא הושגו, עד שביולי הודיעה פז שהיא אינה מעוניינת להשלים את העסקה.
תגובתה של אינרום הגיעה כעת, עם פנייתה לבית המשפט בתביעה למתן סעד הצהרתי ולפיו ההסכם לרכישת פזקר הינו מחייב, וכן בבקשה לקבלת צווי מניעה זמניים, שבין השאר, אוסרים על פז למכור את החברה הבת לצדדים שלישיים.
מחלוקות סביב מכירת מלון פאבליקה
חברה נוספת שמימוש משמעותי שלה נפגע בעקבות משבר הקורונה, היא חברת התיירות איסתא, שלפני המשבר סיכמה על מכירת חלקה (67%) בבית המלון פאבליקה שבהרצליה תמורת יותר מ-140 מיליון שקל, וברווח צפוי לפני מס של קרוב ל-40 מיליון שקל.
זמן קצר לאחר שהשותף של איסתא בנכס, ראובן אלה, החליט להיכנס בנעלי הרוכשת, חברת ישראל קנדה, באמצעות מימוש זכות סירוב ראשונה, הוביל משבר הקורונה, שפגע אנושות בעסקי המלונאות, את אלה לדרוש מאיסתא הנחה משמעותית - ובסופו של דבר, גרם לביטול העסקה.
באותה עת איסתא איימה על אלה עם כוונתה לפעול באמצעים משפטיים במקרה שהעסקה "לא תושלם בהתאם לתנאיה", ולבסוף, לפני פחות מחודשיים סיכמו הצדדים על עסקה "רזה", למכירת 17% מהזכויות על הנכס לאלה תמורת כ-36 מיליון שקל, לפי שווי נכס דומה לזה שמשקפת לו העסקה הראשונה.
זאת, כשלפי חברת התיירות, שנמצאת בשליטת המנכ"ל אחישי גל והתאחדות הסטודנטים, "כל אחד מהצדדים שומר על זכויותיו וטענותיו בקשר עם המחלוקות".
רני צים נסוגה מעסקה עם ברנמילר
עסקה בולטת נוספת שהשתבשה בעקבות משבר הקורונה, היא כניסתה המתוכננת של חברת מרכזי הקניות רני צים לשותפות בחברת האנרגיה ברנמילר, שבמסגרתה תכננה רני צים להעניק לברמנילר הלוואות בהיקף של קרוב ל-50 מיליון שקל ולהפוך לשותפה בשליטה בה, לצדו של אבי ברנמילר.
הסכם עקרונות בין הצדדים נחתם בראשונה בתחילת פברואר, ומאז השלמתו נדחתה כמה פעמים על רקע המשבר בשווקים, עד שביוני החליט דירקטוריון רני צים "לא להתקשר בהסכם מחייב עם ברנמילר", בשל רצונו להתמקד בליבת עסקי החברה, נוכח המשבר, והעניק את אישורו לבעל השליטה לבצע השקעה בברנמילר.
בעקבות כך, בתוך ימים ספורים הוגשה לבית המשפט בקשה לאישור הגשת תביעה נגזרת וכתב תביעה נגד חברת רני צים מרכזי קניות והדירקטורים שלה, תוך העלאת טענות שונות, ובהן "הפרת חובות אמונים של בעל השליטה, הפרת חובת הזהירות והפרת חובת האמונים של יתר הדירקטורים בחברה" ועוד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.