היכונו לטלטלת הברקזיט: אג"ח בריטיות שכדאי לעקוב אחריהן

באחרונה הודיעה ממשלת בריטניה שאם לא יבוצעו התאמות בהסכם הסחר בינה לבין האיחוד האירופי, היא תבצע את הברקזיט ללא הסכם • מהלך כזה צפוי לזעזע את שוקי ההון – וגם לייצר הזדמנויות השקעה

בוריס ג'ונסון בכניסה לבורסה בלונדון / צילום: Rajanish Kakade, AP
בוריס ג'ונסון בכניסה לבורסה בלונדון / צילום: Rajanish Kakade, AP

תוצאה של מבצע צבאי מוצלח היא לא פעם תולדה של מימוש תוכנית שהייתה במגירה, עד שהנסיבות אפשרו את הוצאתה לפועל. במהות, ניהול השקעות מצריך גם כן הכנה של כמה תוכניות פעולה בהינתן תרחישי עולם שונים. הסיבה המרכזית שצריך להיות מוכנים, היא שאם אירוע תופס אותנו בהפתעה, לא נצליח להגיב בזמן ונפספס הזדמנויות.

כך למשל, מי שמושקע כל כולו בשוק ההון ולא מחזיק כלל רכיב נזיל של מזומן, לא יוכל לעולם לנצל הזדמנויות שייתכן כי יצוצו, משום שהוא לא נזיל. מעבר לרמת המוכנות המעשית לביצוע של השקעות, כשאנו לא מתכוננים לקראת אירוע - כשהוא קורה, אנו מתחילים לנתח אותו ולנסות ולהבין את המשמעויות, ובמהלך הזמן הזה ייתכן כי מצב השוק ישתנה מירידות לעליות, ושוב פספסנו את ההזדמנות.

בטור זה איני מתייחס להשקעה נקודתית נכון לרגע זה ממש, אלא לשורה של איגרות חוב מעניינות בבריטניה, בהנחה שאם תיווצר טלטלה בשווקים בעקבות מהלכי הברקזיט, סביר להניח שגם חברות טובות יפגעו מכך ותיווצר הזדמנות השקעה בהן. כאמרת הצופים, היה נכון.

הברקזיט נדון רבות בעיתונות הכלכלית, וקצרה היריעה מלהרחיב על כלל המשמעויות וההשלכות. אתייחס לסוגיה הנקודתית העומדת על הפרק, והיא להפוך את צפון אירלנד למעין "שווייץ" ביחסים שבין האיחוד האירופי לבריטניה. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, מנסה לשפר את תנאי ההסכם על רקע מגפת הקורונה, כשהחלק המהותי בהסכמי הסחר הוא סוגיית הסחר ההדדי והמיסוי.

מכיוון שלבריטניה מטבע משלה (ליש"ט), בעוד שלמדינות האיחוד האירופי יש מטבע אחיד לכלל המדינות (אירו), מתעורר יתרון נקודתי למוצרים בריטיים שעד עתה חסו תחת הסכמי הסחר הכלליים של האיחוד (כמו למשל, שמן זית - מוצר שלגביו יש מכסות בין מדינות אירופה השונות, כאשר ספרד היא מונופול). המשמעות של פרישת בריטניה ללא הסכם סחר היא סחרור של סחר כלכלי, משום שמעמד המיסוי של הפעילות הכלכלית לא יהיה ברור, וסחר הגומלין לא יהיה מוסדר. כך ייווצר מצב שבו כל הסכם פרטני יגיע לפתחם של בתי המשפט - ואז תעלה סוגיה נוספת, מי בית המשפט בעל הסמכות לדון במחלוקת שעלולה להתגלע? בית משפט באנגליה? בצפון אירלנד? באחת ממדינות האיחוד?

המצב מקביל לכך שכל עוד ממשלת ישראל לא החליטה מה מותר ומה אסור מבחינת דיני החוזים בזמן הקורונה, כל מקרה פרטני מתגלגל לפתחם של בתי המשפט, ואז גם ייתכנו החלטות שונות ביחס למקרים דומים (עד שהמקרים יגיעו לפתחו של בית המשפט העליון, ואז ייווצרו קווים מחייבים). כל עוד מתקרבים ל-25 באוקטובר בלי שהסכמה כלשהי נראית באופק, הן בריטניה והן האיחוד האירופי ייכנסו לטלטלה. התעסוקה אמנם תעלה בקרב עורכי הדין, אבל ביחס לכל השאר יהיה מדובר בכאב ראש לא פשוט.

מי שנכווה ברותחין, נזהר בפושרין: מכיוון שבריטניה חוותה את הגל הראשון של הקורונה באופן עצים, היא נזהרת כיום שבעתיים מפני הידרדרות לאותו המקום. בהערת אגב, חלק מהמדינות שעברו את הגל הראשון של הקורונה באופן מוצלח, ונכנסו לשאננות של "עברנו את זה" ו"אנחנו יכולים ללמד אחרים", עוברות כעת גל שני קשה הרבה יותר של הקורונה. לא בכדי נאמר "אל יתהלל חוגר כמפתח".

הגל הראשון המאסיבי שעברה בריטניה, מוביל לכך שחלק מהמחקרים (כמו המחקר של CEBM באוניברסיטת אוקספורד) מעריכים כי יותר מ-10% מאוכלוסיית העיר לונדון נדבקו בקורונה ופיתחו נוגדנים טבעיים, והדבר נכון ליותר מ-6% מאוכלוסיית בריטניה כולה. בקצב ההדבקה הנוכחי בבריטניה שלא צפוי להוביל לקריסה של בתי בחולים במדינה, ייתכן ובריטניה תהיה הראשונה לפתח חסינות עדר עוד טרם יציאתו של חיסון לשוק.

בין קבוצת הבנקאות לרשת הפאבים 

אם החודש הקרוב יוביל לתנודתיות גבוהה בנכסים של חברות בריטיות, בדגש על נכסים שערכם נקוב בליש"ט, אז ייווצרו גם הזדמנויות השקעה. החברות הבאות הן חברות שצפויות לשרוד הן את הברקזיט בלי הסכם סחר, והן את הקורונה - וכדאי להכניס אותן לרשימת מעקב. אם הן יעברו זעזוע בחודש הקרוב, יהוו השקעה טובה לטווח בינוני ארוך.

איגרות-חוב-למעקב-לקראת-הברקזיט-בימי-קורונה
 איגרות-חוב-למעקב-לקראת-הברקזיט-בימי-קורונה

לצורכי גיוון של ניהול סיכונים, אציין כאן שלוש איגרות חוב שכדאי לעקוב אחריהן בתקופה הקרובה, בשכבות דירוג שונות (ראו טבלה). הראשונה היא איגרת חוב נחותה של קבוצת הבנקאות HSBC, שהונפקה בשנת 2000, לפני תקנות באזל - ולכן בטוחה יותר מאג"ח שבהן יש מנגנונים שיכולים לפגוע במשקיעים, משום שהן כפופות לתקנות באזל 3. האג"ח הנחותה מדורגת A מינוס / BBB פלוס / Baa1 ונסחרת כיום בתשואה של כ-3.4% בליש"ט לפדיון בינואר 2041. אם תשואת האג"ח תעלה לאזור של 4.5%, יהיה מעניין לנצל הזדמנות ולרכוש אותה.

האג"ח השנייה ברשימה היא של חברת התקשורת וודאפון, המדורגת Baa2/BBB/BBB ונסחרת בתשואה של כ-1.6% בליש"ט לפדיון בנובמבר 2032. אם התשואה שלה תעלה מעל ל-3%, אז זו תהיה הזדמנות השקעה מעניינת בחברה איכותית.

ולמי שמחפש השקעות בתשואה גבוהה יותר ובדירוג גבוה יותר, האג"ח של רשת הפאבים Unique Pub הנפדית בפדיון לשיעורין, כשהפדיון הסופי במרץ 2024, נסחרת בתשואה של כ-4.7% לפדיון משוקלל במרץ 2022. האג"ח של יוניק פאב מדורגת B, אבל סביר להניח כי בהינתן חזרה לשגרה מהקורונה, המקום הראשון שהבריטים יחזרו אליו הוא הפאב השכונתי.

ייתכן כי בסופו של דבר, הכל יבוא על מקומו בשלום ולא ייווצרו הזדמנויות השקעה כמו אלה שציינתי כאן. ואולם, אף משקיע עוד לא הפסיד כסף בגלל שהוא התכונן לאירוע שלא קרה. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.