אי אפשר להתעלם השנה מהמגמה המרכזית בשוקי המניות בכל העולם: הנהירה למניות הטכנולוגיה. אך בניגוד למה שחושבים משקיעים רבים, טכנולוגיה זה לא רק מניות העבודה מהבית, מחשוב ענן וקניות אונליין, אלא גם כלכלה ירוקה.
המגמה הירוקה תפסה תאוצה בשנים האחרונות ממגוון סיבות, אך בזכות שיפורים טכנולוגיים היא הפכה נגישה יותר, זמינה יותר, זולה יותר ובעיקר התקדמה לנקודת זינוק טובה הרבה יותר. השילוב בין מגפת הקורונה, שעוררה אצל רבים בעולם את הצורך בשמירה על עולם טוב יותר לדורות הבאים, לבין הצעירה השבדית גרטה טוננברג, שהחלה בקמפיין עולמי נגד משבר האקלים, וההתחזקות של המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן בבחירות לנשיאות ארה"ב, הפכו את 2020 למקפצה לכל תחום הכלכלה הירוקה. הגורם האחרון היה קטליזטור מרכזי לנהירת משקיעים לאפיק, בעיקר על רקע התוכנית של ביידן להפניית משאבים בהיקף של 2 טריליון דולר במטרה להגיע לשימוש מלא באנרגיה ירוקה עד 2050.
כך, ראינו תשואות של עשרות אחוזים, ובמקרים מסוימים גם של מאות אחוזים ב-2020, במניות הפועלות בתחומים הירוקים. על רקע המומנטום החזק שממנו נהנות החברות, לעתים די בהודעה של חברה על כוונתה להיכנס להשקעות בתחום כדי להוביל לזינוק במניותיה. אחרי שהמכפילים זינקו, שהמניות המריאו ושווי החברות בשיא - מה צפוי הלאה בתחום הזה? הנה כמה הנחות עבודה ("עשה ואל תעשה") לכל מי שמתעניין בהשקעה בתחום הזה.
האנרגיה-ירוקה-וגם-הביצועים---אבל-זה-לא-כל-הסיפור
כלל 1: לא להמר רק על תחום ירוק אחד
חלק גדול מהכסף של המשקיעים זרם בעיקר לתחום הסולארי, שבו פועלות חברות רבות, ולכאורה, מבחינת המשקיעים לפחות, הוא גם קל יותר להבנה, כי כולנו רואים בכל מקום את הגגות והמשטחים הסולאריים. אין פלא כי אחת מקרנות הסל הפופולריות על תחום זה, TAN, זינקה השנה בכ-140%.
אנרגיה ירוקה זה לא רק סולאר. האפיק הזה כולל עוד רשימה ארוכה של דרכים חדשניות להפקת אנרגיה, כולל טורבינות רוח (והחברות שמייצרות אותן), ביו-דיזל, אנרגיה גיאותרמית (שם יש לנו נציגה עולמית - אורמת), תאי דלק, אחסון אנרגיה ותתי-סקטור נוספים. גם בסקטור זה זינקו החברות בעשרות אחוזים השנה. קרן הסל ICLN על סקטור הארגיה הירוקה עלתה בכ80% השנה.
אבל חשוב מאוד להבין שכלכלה ירוקה היא לא רק אנרגיה. מה עם חברות לטיהור מים, לדוגמה? אחד ממשאבי הטבע החשובים בעולם, מים נקיים לשתייה, נמצא על סף סכנה עולמית בשל שינוי האקלים. ידעתם ש-20 מדינות באירופה תלויות במדינות אחרות ביבשת באספקת יותר מ-10% מצריכת מי השתייה שלהן? ידעתם שמעל 75% מהמים לשתייה של מדינות כמו הולנד, הונגריה ורומניה מגיעים מנהרות שזורמים בכלל במדינות אחרות? בארה"ב, באזורים כמו לוס אנג'לס ומיאמי, יש סכנה ממשית, כי ההתחממות הגלובלית תפגע ביכולת האספקה של המים בשטחן.
כך גם לגבי חברות הפועלות בתחומי טיהור שפכים, פינוי וטיפול באשפה, שירותים ובקרת זיהומים סביבתיים - כולן פועלות למען עולם ירוק יותר ומזוהם פחות.
תחומים כמו מכונית אוטונומית ומכונית חשמלית, המונעות זיהום אוויר, נכללות גם הן בתחומי הכלכלה הירוקה. מכירות המכוניות בעולם אומנם רשמו ירידה חדה במהלך הרבעון השני בשל מגפת הקורונה, אך ההערכה היא כי ב-2020 המכירות של מכוניות חשמליות יצמחו ב-7%, בעיקר בזכות גידול חד במכירות באירופה ובסין.
בעוד שאירופה מקדמת רכישה של מכוניות חשמליות, סין נמצאת במהלך משמעותי של הקמת תחנות טעינה בכל המדינה - במה שצפוי לחזק את מעמדה כשוק הרכב החשמלי הגדול בעולם. לא סתם ראינו זינוקים חדים במניות הרכב החשמלי הסיניות כמו NIO (קפיצה של מעל 1,000% מאז מרץ), Xpeng Motors או LI Auto ועוד רבות אחרות. גם טסלה האמריקאית כמובן נהנית מהמגמה הזו.
מאחר שאנו בעיצומו של המרדף הירוק, לא ניתן עדיין כיום לקבוע מי יהיה תת-הסקטור שירוויח יותר מהאחרים, ולכן יש חשיבות רבה לפיזור ההשקעה על פני מגזרים ירוקים רבים עבור מי שמאמין כי המגמה הירוקה תוביל את השנים הקרובות בשוקי המניות.
כלל 2: לנצל את הנהירה לקרנות הסל
כמו כל תחום חדש עבור משקיעים רבים, אחת הדרכים הפופולריות הראשוניות שניתן להיחשף אליו בהן היא מוצרי השקעה פסיביים (קרנות סל, קרנות מחקות, ETF). מניתוח זרימת הכסף בעולם עולה שמתחילת 2020 זרמו לקרנות סל בעולם בתחומי הכלכלה הירוקה 18 מיליארד דולר, כפול מהסכום שהופנה אליהן ב-2019 כולה, לפי הערכות של בלקרוק.
היתרון הגדול של המוצרים הפסיביים הוא שהם מאפשרים למשקיע להיחשף לסל נרחב של חברות בתחום, אך החיסרון הוא, כי החשיפה היא קבועה ולא משתנה בהתאם לתמחור או למצב העסקי של החברות. הגורם הזה משמעותי כשמדובר במקרים רבים בחברות צעירות יחסית ובסכומי כסף עצומים שנכנסים לסקטור כולו, ומעלים את כל המניות, בלי קשר לביצועים ולנתונים הכספיים הספציפיים של כל חברה.
בעוד שבשוק המניות הגלובלי ההשקעות מתחלקות באופן דומה בין התחום הפסיבי לאקטיבי, מה שמקשה על יצירת עיוותים תמחוריים לאורך זמן, הרי שבתחום שבו עיקר פעילות המשקיעים היא פסיבית - עיוותים יכולים להמשיך להתקיים לאורך זמן, כך שמשקיעים אקטיביים יכולים לנצל זאת. מניות בעלות משקל נמוך במדדים ש"עלו על הגל", למשל, לא יבואו לידי ביטוי באופן מיידי בהשקעה פסיבית, בעוד שמי שמשקיע במניות באופן אקטיבי יוכל לנצל זאת.
כלל 3: זה אולי יקר - אבל יכול לעלות
התמחור של המניות הירוקות עשוי להרתיע. כשבוחנים את קרנות הסל הפופולריות על הסקטור מגלים כי מכפילי הרווח המגולמים בהן קפצו השנה מרמות של 26-30 לרמה של מעל 60. העלייה הזו דומה לזינוקים במכפילי הרווח שנרשמו בכל מדדי המניות בארה"ב. כך למשל המכפילים בנאסד"ק 100 זינקו מכ-20 במשבר לרמה של כמעט 40.
עליית המכפילים משקפת את הזינוק במניות בחצי השנה האחרונה, מאז החל התיקון בשווקים בסוף מרץ. היא במיוחד משקפת את המעורבות האגרסיבית של הבנק המרכזי האמריקאי, שבזכותו המניות ממריאות בעוד שהכלכלה עדיין לא התאוששה.
עם זאת, כמו שראינו במניות הטכנולוגיה הגדולות, שכובשות שיאים חדשות לבקרים, העובדה שהמניות בשיא היא כשלעצמה אינה סיבה מספקת לבלימת המומנטום החיובי בהן. הרבעונים האחרונים הוכיחו, לפחות בסקטור הטכנולוגיה, כי פעמים רבות השוק הקדים צמיחה חזקה בחברות רבות.
מהם בכל זאת הסיכונים במניות הכלכלה הירוקה? בעיקר סיכונים לטווח קצר. הסיכון המיידי הוא האפשרות שביידן לא ייבחר או שהדמוקרטים לא ינצחו בשני בתי הקונגרס (מה שימנע מביידן להעביר את החקיקה הירוקה). גם האפשרות שהתוצאות בבחירות לא יהיו מיידיות, ויהיו מחלוקות במדינות מסוימות, או על התוצאה הכללית, יכולה לפגוע בסקטור, אך גם בכל שוק המניות.
הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בכתבה זו שהשקעותיהם יכללו ניירות ערך ונכסים פיננסיים המצוינים בכתבה. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.