כשנתיים לאחר שהצטרפה למסחר בבורסת תל אביב, ולאחר שהניבה עד כה למשקיעים תשואה שלילית של כ-24%, מניית איי.אפ.אפ (IFF) בדרך להימחק מהבורסה.
בשנים האחרונות נמחקו מהמסחר בבורסה המקומית לא מעט חברות דואליות - כאלה שנסחרו עד אז גם בבורסה בישראל וגם בבורסה בחו"ל, לרוב בוול סטריט. לחברות אלה קל יותר להימחק ממסחר בתל אביב, משום שהן נדרשות לפי החוק רק להודיע על הכוונה להימחק, וכעבור כ-90 יום הן נמחקות מהמסחר ונשארות להיסחר רק בבורסה הזרה. זאת, בניגוד לחברות אחרות, שנדרשות להגיש הצעת רכש לצורך הפיכתן לחברה פרטית ומחיקתן ממסחר - מסלול ארוך ויקר יותר, שאין ודאות בהצלחתו.
קשה לומר שמחיקתה של איי.אפ.אפ מהמסחר מהווה הפתעה עצומה. בניגוד לחברות דואליות אחרות שנמחקו בשנים הקודמות, לא מדובר בחברה ישראלית ששורשיה נטועים בשוק הישראלי ובשוק ההון המקומי. איי.אפ.אפ הגיעה להיסחר בבורסה בעקבות עסקה שביצעה, כשרכשה לפני כשנתיים את פרוטרום - חברה תעשייתית ישראלית ותיקה.
מחיקת מלאנוקס ב-2013 חוללה סערה
מחיקתה מהמסחר מהווה אולי מכה מסוימת לבורסה - ליוקרת הבורסה ולמסחר בה, משום שאיי.אפ.אפ גם שייכת למדד המניות המוביל, ת"א-35, אבל היא אינה דומה למקרים שבהם נמחקו חברות ישראליות גדולות.
כך למשל, ב-2013 נמחקה מניית חברת הטכנולוגיה מלאנוקס ברעש גדול ותוך טענות על הרגולציה המכבידה בישראל, וב-2015-2016 נמחקו מניות איתוראן וסיליקום (לאורך השנים בוצעו גם מחיקות של חברות דואליות קטנות יותר).
המהלך של איי.אפ.אפ מזכיר במידה מסוימת את זה של חברת התרופות הגדולה מיילן, שהגיעה להיסחר בתל אביב ב-2015 כחלק מניסיון ההשתלטות שלה על פריגו, והחליטה להימחק ממנה אחרי שנתיים, לאחר שהגיעה למסקנה כי "המשך המסחר בת"א לא עומד בקנה אחד עם טובת החברה".
חברת תרופות זרה אחרת, אופקו, התחילה להיסחר בתל אביב בעקבות רכישת פרולור הישראלית ב-2013; ב-2018 החליטה החברה להימחק מהמסחר, אבל כעבור כמה שבועות התחרטה והחליטה להישאר בבורסה המקומית, שבה היא נסחרת גם כיום. גם פריגו היא חברה זרה שנסחרת בתל אביב כבר תקופה ארוכה, מאז שרכשה את אגיס המקומית.
אופקו ופריגו נחשבו לדוגמאות מוצלחות, שהביאו בעבר את הבורסה לחזר אחרי חברות אמריקאיות מתחום הביומד ולשכנע אותן להירשם למסחר בתל אביב - מהלך שנכשל, משום שהחברות שנרשמו הניבו למשקיעים תשואות גרועות, ולבסוף נמחקו מהמסחר.
בשנה האחרונה נוספה לבורסה חברה אמריקאית נוספת, פוורפליט - חברה שנוצרה ממיזוג של חברת פוינטר מישראל (שנמחקה מהמסחר על רקע המיזוג) וחברת ID Systems מארה"ב. גם לייבפרסון היא חברה אמריקאית שנסחרת בישראל כבר כמה שנים.
הגיעה בגלל פרוטרום, עוזבת בצל עסקת דופונט
איי.אפ.אפ, יצרנית של חומרי גלם ותמציות טעמים לתעשיית המזון, הודיעה על כוונתה להימחק מהמסחר בתל אביב, ובהתאם תתקיים המחיקה בעוד כשלושה חודשים, ב-20 בינואר 2021. מניות איי.אפ.אפ ימשיכו להיסחר לאחר מכן בבורסות ניו יורק ובבורסת יורונקסט פריס. בורסת תל אביב הודיעה כי המניה תיגרע מהמדדים ב-3 בדצמבר.
איי.אפ.אפ התחילה להיסחר בבורסה המקומית לאחר שרכשה ב-2018 את פרוטרום בעסקה של 7.1 מיליארד דולר. ביום הדיווח על עסקת איי.אפ.אפ-פרוטרום התראיין מנכ"ל החברה באותה עת, אורי יהודאי, ואמר: "איי.אפ.אפ תרשום את מניותיה למסחר בבורסה הישראלית ויהיה חיבור טוב מאוד בין החברות. יש כאן סיפור מצוין לכלכלה הישראלית וגם לבורסה. תיסחר כאן חברה תעשייתית גלובלית עם שווי שוק של קצת פחות מ-20 מיליארד דולר, בדומה לטבע או אולי רק שנייה לטבע". עם זאת, בשנתיים וחצי שחלפו מאז, שוויין של שתי החברות התכווץ: איי.אפ.אפ נסחרת כיום בשווי של כ-12.1 מיליארד דולר, וטבע בשווי של כ-10.2 מיליארד דולר.
גם עסקת פרוטרום התגלתה בדיעבד כמורכבת יותר ממה שנראה אז. ב-2019, כשנה לאחר הרכישה, דיווחה איי.אפ.אפ כי במסגרת תהליך המיזוג בין החברות נודע לה כי פעילויות של פרוטרום ברוסיה ובאוקראינה ביצעו "תשלומים לא ראויים" לנציגים של לקוחות החברה. לאחר מכן, הודתה איי.אפ.אפ כי אכן שולמו כאלה תשלומים, "ואנשי מפתח בהנהלה הבכירה של פרוטרום היו מודעים לכך". לפני כחצי שנה הותר לפרסום כי במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטר ישראל נחקרו כמה מבכירי החברה בעבר: יהודאי, אלון גרנות ששימש משנה לנשיא, ארי רוזנטל שהיה אחראי על פעילות החברה ברוסיה ובאוקראינה, וגיא גיל, סגן הנשיא. הם נחקרו בחשד לעבירות מתן שוחד לעובד ציבור זר, עבירות דיווח לפי חוק רשות ני"ע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד.
במקביל, לפני קרוב לשנה הודיעה איי.אפ.אפ על עסקה גדולה בהרבה, שבמסגרתה היא תתמזג עם חטיבת התזונה של ענקית הכימיקלים האמריקאית דופונט (Dupont), בעסקת מניות שהיקפה הוערך אז ב-26 מיליארד דולר. עסקה זו עדיין לא הושלמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.