רגע לאחר שענקית הקמעונאות שופרסל חידשה את הדירקטוריון שלה ובחרה ביו"ר חדש וגם בנק הפועלים התחדש בשני דירקטורים חדשים לצד שתי דח"ציות שנבחרו לכהונה נוספת, חברה ציבורית גדולה שלישית ללא גרעין שליטה - ישראכרט - תצא מחר (א') עם השלב הבא בהליך לבחירת דירקטורים שמתוכם יבחר גם יו"ר חדש לחברה.
חברת כרטיסי האשראי הגדולה בשוק ישראכרט צפויה לפרסם זימון לאסיפה הכללית של בעלי המניות שבה ייבחרו 7 דירקטורים חדשים, ומתוכם גם מי שימונה ליו"ר החברה. במסגרת אותו זימון היא תפרט מיהם המועמדים שנבחרו על ידי ועדת האיתור שמינה דירקטוריון החברה ושכוללת את הדח"צים בו.
הרשימה המלאה של המועמדים עדיין אינה ידועה במלואה אך ל"גלובס" נוגע כי היא כוללת שורה של מנהלים בעלי שם וכאלה שהיו בעבר בכירים בבנק הפועלים שהחזיק בישראכרט עד 2019, ושפרשו מהבנק.
בין המועמדים שתציג חברת כרטיסי האשראי מחר יהיו שי פלדמן, לשעבר מנכ"ל AIG ישראל שממנה עבר לתפקיד מנכ"ל יבואנית הרכב סמלת, חנה פרי-זן שהייתה בכירה בבנק הפועלים (ושלא תתמודד על תפקיד יו"ר ישראכרט) ובני שיזף שהיה בכיר בקבוצת הביטוח הפניקס ושייעץ לישראכרט בכל הנוגע לכניסתה לתחום הביטוח. מועמד נוסף לדירקטוריון ישראכרט הוא אילן כהן, שבעבר הרחוק היה בעלי חברת הייעוץ האסטרטגי POC ומנכ"ל משרד ראש הממשלה.
לצדם ישנם מועמדים בולטים ומוכרים ששמם כבר פורסם ושגם יתמודדו על תפקיד היו"ר: תמר יסעור שהייתה בכירה בבנק לאומי ובמסגרת זו גם ניהלה את לאומי קארד, ארז יוסף שהיה בכיר בבנק הפועלים עד לאחרונה, דני ימין שניהל את מיקרוסופט ישראל ואמנון דיק שניהל את בזק והיה ועודו חבר בדירקטוריונים חשובים ומרכזיים בהם בזק, כיל ובנק הפועלים. לצדם יועלו לאישור בעלי המניות גם הדירקטורים המכהנים מתי טל ויורם ויסברם (שהיה מזכיר בנק הפועלים בשנים 1995-2015).
אחד הקרבות המעניינים על כס היו"ר צפוי להיות בין שניים מבכירי המערכת הפיננסית בישראל - ארז יוסף ותמר יסעור. יוסף לשעבר המשנה לבנק הפועלים יידרש לצורך מינויו לקיצור תקופת הצינון בחוזהו עם הבנק, מי שיידרש לחתום על כך (וכרגע ככל הנראה מערים קשיים) הוא מנכ"ל הבנק הנוכחי דב קוטלר שמולו התמודד יוסף על תפקיד מנכ"ל הבנק. מהצד השני, תמר יסעור שכיהנה בתפקידים בכירים מאוד בבנק לאומי היא זו שהחליפה את אותו קוטלר כיו"ר קרן אינטו.
את הליך הבחירה במועמדים לתפקידי הדירקטוריון הפנויים מובילה ועדת איתור המורכבת מהדח"צים אבי הוכמן, ניצנה עדוי ודליה נרקיס (יו"רית הוועדה). עדוי מכהנת כדח"צית בישראכרט מאז סוף מאי 2012 ונרקיס והוכמן מכהנים בתפקידיהם מ-2019 ולהם עוד פרק זמן ניכר בכהונתם הנוכחית כאשר יתר החברים בדירקטוריון החברה יכולים להתחלף כולם.
האסיפה הכללית עצמה צפויה להתקיים בסוף נובמבר. עם זאת, פרסום הרשימה לא מהווה סוף פסוק מבחינת כל המועמדים שמתמודדים מבחינתם גם על תפקיד יו"ר ישראכרט. זאת מאחר שיש סוגיה שתצטרך להתבהר עד מועד האסיפה הכללית והיא הסכם אי תחרות או משהו מעין זה שככל הנראה יש לארז יוסף מול בנק הפועלים. כפי הנראה יוסף טרם קיבל את הסכמת בנק הפועלים לכך שיצטרך לדירקטוריון ישראכרט, כשהוא עדיין נמצא תחת הסכם עם הבנק ממנו פרש אשתקד. לא מדובר בדבר מובן מאליו אך אפשר שיושגו הבנות.
מבין אלה שייכנסו לבורד, וייבחרו 7 חברי בורד, רובם הגדול יהיו חברי דירקטוריון חדשים, ייבחר היו"ר או היו"רית. עדיין מוקדם לקבוע מי יהיה היו"ר מכיוון שבשלב הראשון על המועמדים בעיני עצמם להצליח להיכנס לבורד. רק לאחר מכן חברי הדירקטוריון הם אלה שבוחרים את היו"ר, ולא בעלי המניות.
סביר שכמה מאלה שרוצים בתפקיד היו"ר ושחלקם כבר עושה מעין רוד שואו לעצמם, יכנסו לבורד ויצטרכו לגבש לעצמם קואליציה בבורד, שימנה 9 חברים. כך או כך, ברור שבישראכרט יהיה יו"ר חדש בקרוב לאחר האסיפה הכללית, שתקרה כנראה בסוף נובמבר. זאת במקום אייל דשא שנבחר לתפקיד עוד כשהחברה הייתה בבעלות הפועלים, דרך היו"ר דאז של הבנק, ושלא רץ מחדש לתפקיד לאחר שקיבל איתותים ממוסדיים שלא יצביעו עבורו בצל ביקורת שנשמעה בשוק בדבר הצורך בשינוי החברה על מנת שתשפר את ביצועיה ותממש טוב יותר את הפוטנציאל הרב שטמון בה. לצד דשא הודיעו עוד חברי דירקטוריון מכהנים שלא יתמודדו על כהונה נוספת ובכך למעשה פרשו מהדירקטוריון, ובהם הדירקטור אלדד כהנא שמכהן מטעם הפועלים בדירקטוריון ישראכרט מאז שנת 1979 (משך כהונה חריג ביותר עבור שכיר בחברה שלא בבעלותו, של 41 שנים).
שוק ההון משתנה ומתרבות החברות ללא גרעיני שליטה
בכל מקרה, ישראכרט היא עוד חברה שיוצרת תקדים בשוק ההון המקומי, כחברה ללא גרעין שליטה אשר מובילה מהלך לבחירת דירקטוריון חדש - תחום שעדיין נמצא בוואקום חקיקתי כשאין תוואי ברור ומוסכם לביצועו. דבר מעין זה קרה בשנים האחרונות בפז, בשופרסל ובבנק הפועלים, בבנק לאומי ובבנק דיסקונט וזה צפוי לקרות בקרוב גם בכלל ביטוח.
בישראכרט ההליך נראה לפי שעה ככזה אשר מתנהל באופן שקט ומקצועי על ידי הדח"צים. זה התאפשר לאחר שחברי דירקטוריון ישראכרט שינו את הליך הבחירה המקורי בו נקטו, והוציאו מוועדת האיתור את היו"ר היוצא אייל דשא.
הגם שישראכרט מפוקחת על ידי הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, הרי שבניגוד לבנקים ההליך לבחירת דירקטורים מקודם בישראכרט על ידי החברה עצמה, על ידי הדח"צים, ולא דרך ועדה חיצונית בראשות שופט בדימוס עם נציגי ציבור לבחירת דירקטורים בתאגידים בנקאיים, כפי שמחויב בפועלים, בלאומי ובדיסקונט.
ישראכרט הפכה לחברה ציבורית באפריל 2019, כששני שלישים ממניותיה הונפקו בבורסה על ידי בנק הפועלים ולפי שווי חברה של כ-2.7 מיליארד שקל. הפועלים נדרש לוותר על השליטה בישראכרט בעקבות הוראות חוק שטרום, בדומה לבנק לאומי שנפרד מלאומי קארד שנרכשה על ידי קרן ורבורג פינקוס ושותפי המיעוט שלה מנורה מבטחים, כלל ביטוח ואלייד, שגם שינו את שמה למקס. חברת כרטיסי האשראי השלישית היא כאל, שבבעלות דיסקונט (ששולט בה) והבינלאומי, כשסוגיית השייכות שלה לבנקים תיבחן שוב בעתיד. לפני מספר חודשים השלים הפועלים את מהלך ההיפרדות מישראכרט כשחילק את יתרת המניות שהחזיק בישראכרט כדיבידנד בעין לבעלי המניות בבנק.
ישראכרט, שבניהולו של ד"ר רון וקסלר, היא חברה ללא גרעין שליטה כשהליך בחירת הדירקטורים בה הציף מאבק על דומיננטיות מצד בעלי מניות, שחלקם הובילו אופוזיציה קולנית ליו " ר היוצא, ושקוראים לשינוי תפיסתי בחברה שבה הם מחזיקים. שווי החברה כיום עומד על 1.9 מיליארד שקל, כ-27% פחות מהשווי בו הונפקה (בשקלול דיבידנד של כ-73 מיליון שקל שחילקה מוקדם יותר השנה)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.