אזורי התיירות באילת ובים המלח בדרך להיות מוכרים כ"איים תיירותיים" - הממשלה אישרה הצעת חוק שתחריג את האזורים הללו בכדי לאפשר להם לפעול בצורה מדורגת ובכפוף להצגה של בדיקות קורונה על ידי הנופשים. בשלב הבא תעלה החקיקה לוועדת שרים ולחקיקה בכנסת - בתקווה שהחוק יאושר בטווח של כשבוע.
בפירוט להצעת החוק מוזכרת הפגיעה הקשה של ענף התיירות כתוצאה מהמגבלות. הפגיעה הגיעה בדיוק במומנטום חיובי של שיא בכניסת תיירות נכנסת ובפריחה של בנייה מלונאית בכל הארץ. בהצעה מודגש את מה שהעוסקים בענף כבר יודעים: "התיירות הייתה הראשונה להיפגע מן המשבר עם ההכרח לאתר ולחלץ מישראל קבוצות תיירים, והיא עתידה להיות האחרונה להתאושש בשל המגבלות החמורות בכל העולם ובעיקר עקב הימשכות המשבר לאורך זמן בלתי ידוע. הערכות המצב העולמיות חוזות חלופות שונות למציאת תרופה או חיסון, שיאפשרו חזרה הדרגתית של פעילות תיירות עולמית רק לקראת הרבעון השלישי של שנת 2021 ואף לאחר מכן. החשש הוא שאחוז ניכר מעסקי התיירות הישירים והעסקים העקיפים התומכים בתעשייה זו יתקשו לשרוד תקופה כה ארוכה ללא כלים לסיוע מטעם המדינה".
ואכן, הסגר הראשון מחק את הפעילות של חג הפסח, אחד ממועדי השיא של השנה בתיירות. לאחר מכן בקיץ עם הסרת המגבלות (באופן יחסי) המלונות בישראל נהנו מתפוסות שיא, כולל באילת, בים המלח ובתיירות הכפרית. מלונות הערים שנשענות על תיירות חוץ בהן ירושלים ותל אביב ספגו תפוסות נמוכות גם בקיץ בשעה שהאופציה לחופשה בחו"ל לא הייתה תקפה. סגירת המלונות מחדש בסגר השני היוותה מכה חמורה והיא מחקה את חגי תשרי עבור המלונאים ועצרה את התקווה שעורר הקיץ. אילת ספגה מכה קשה בשעה שרוב תושביה מועסקים בענף, מכה דומה חוו המלונות בים המלח.
"הנזק הכלכלי והחברתי לאותם אזורים - אילת וים המלח, עלול להיות בלתי הפיך, אם לא יימצא פתרון שיאפשר את הפעילות התיירותית בעיר בצורה בטוחה ולאורך זמן", כך ההסבר בהצעת החוק שמבקשת לפיכך להכיר בים המלח כאי תיירותי סטרילי בו אין מגע עם תושבים, אליו יוכלו להגיע נופשים שימצאו שליליים לקורונה בבדיקה שנערכה 48 שעות לפני הנופש. את ניטור הנופשים באילת אפשר לעשות בעזרת הכניסה היחידה לעיר המרוחקת. המטרה היא לגבש מתווה שיאפשר את פתיחת המלונות בהדרגה ועל פי נתוני התחלואה. עיקרי המתווה מחייבים כאמור הצגת בדיקת קורונה עדכנית או אישור החלמה. מקום שיקבל אורח שלא הציג בדיקת קורונה חשוף לקנס של 1,000 שקל.
עדיין לא ברור מי יממן את הבדיקות לנוסעים. מצד אחד פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו הציע לכל המעוניינים לבצע בדיקות קורונה בצורה חופשית, ומצד שני, ייתכן שהנושא יוסדר אחרת בכל הנוגע לנופשים. שרת התיירות אורית פרקש הכהן, שדוחפת ליישום המתווה האמור, הצהירה כבר כי היא מתכוונת שיהיה מימון חלקי של משרד התיירות לבדיקות, אולם הנושא ייסגר ככל שההצעה תתקדם להצבעה.
בתיירות הר הנגב מצפים לא לשכוח את העוסקים בענף שממוקמים בין ים המלח לאילת. ערן דורון, ראש המועצה האזורית רמת נגב, הגיב לדברי רה"מ בנימין נתניהו בישיבת הממשלה היום, בנוגע לסידורים המיוחדים להחייאת התיירות באילת ובים המלח: "נתניהו שכח שבין אילת לבין ים המלח ישנו אזור עצום ונרחב - הנגב והערבה.
"30% מהתושבים שלנו מתפרנסים מתיירות שהיא הבטוחה ביותר שניתן להציע - הרבה יותר מהתור בדיוטי פרי, מהצ'ק אין או מהמטוס. התיירות המדברית מאפשרת לציבור לנפוש בשטח במרחבים בבטחה. אני מצפה ממשלת ישראל לכלול את הנגב במסגרת הסידורים המיוחדים לאישור התיירות לים המלח ולאילת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.