ענף משחקי הווידאו והגיימינג העולמי עובר בשבועות האחרונים טלטלה. המחאה שמובילה חברת "אפיק גיימס", מפתחת המשחק הוויראלי פורטנייט, נגד ענקית הטכנולוגיה אפל, עשויה להוביל לבדיקה מקיפה של זכויותיה של אפל כבעלים של האפ-סטור ואגב זה לשאלת הפגיעה האפשרית של אפל בחוקי התחרות, בשל כוחה זה. ההכרעה בתיק יכולה להיות צעד שישנה את תחום האפליקציות ומשחקי המחשב לעד.
המחאה החלה לאחר שאפל הורידה מחנות האפליקציות שלה App Store את המשחק פורטנייט של חברת אפיק גיימס, אחד מהמשחקים הפופולאריים ביותר בכל הזמנים. הצעד הקיצוני הזה הגיע לאחר שחברת המשחקים עודדה שחקנים שמשחקים בסמארטפון לבצע קניות במסגרת המשחק ישירות דרך האפליקציה וחברת המשחקים, ולא דרך מערכת התשלומים של אפל.
באופן זה התשלום יבוצע ישירות מול אפיק גיימס ויחסוך לחברה את העמלה הגבוהה במיוחד שגובה ענקית הטכנולוגיה על כל קנייה המתבצעת בחנות האפליקציות שלה העומדת על לא פחות מ-30%. בכך למעשה הפרה אפיק גיימס את הכללים של אפל בנוגע לשימוש במערכות תשלומים של צדדים שלישיים.
הצעד שבו נקטה אפל - הורדת המשחק פורטנייט מחנות האפליקציות שלה - חושף את כוחה המשמעותי של אפל ושל חנות האפ-סטור שלה. בהורדת המשחק, אפל מנעה מיותר מ-116 מיליון גיימרים את הנגישות למשחק בפלטפורמת ה-IOS.
כך התגלה כי IOS היא פלטפורמת המשחקים הגדולה בעולם, יותר מזו של פלייסטיישן, Xbox ונינטנדו הגדולות. כך נכתב במסמך שהגישה חברת המשחקים לבית המשפט בקליפורניה כאשר ביקשה ממנו להתערב במהלך של אפל ולמנוע ממנה לחסום את המשחק למשתמשים.
הכוח האמיתי של ענקית הטכנלוגיה: 'גייטקיפר' לאפליקציות
באופן הזה, נחשף הכוח האמיתי של ענקיות הטכנולוגיה ואפל בראשן. אפל, בהחלטה פשוטה, יכולה למנוע מכל אפליקציה או שירות שניתנים בפלטפורמת ה-IOS את החשיפה המשמעותית והגדולה ביותר שלהם, לפגוע בצמיחתם ואף להביא לקריסתם.
כך יכולה לנהוג אפל בכל מקרה שבו חברה, קטנה כגדולה, תפתח אפליקציה מתחרה או תאיים לפגוע בהכנסותיה באופן אחר. חברות אלה נמצאות תחת עננה כבדה שעלולה להקטין את התמריץ שלהן להתפתח שמא יהוו תחרות או איום לענקית הטכנולוגיה.
יתרה מכך, היכולת של אפל לגרום לקריסתן, מאפשרת לה להציב תנאים בלתי סבירים, כגון עמלות בשיעורים פנטסטיים, אשר ימנעו התפתחות של אפליקציות אשר עשויות לתרום לציבור וכן לפגוע בצמיחתן ובהצלחתן של חברות רבות.
כוחה של אפל נובע מהיותה "גייטקיפר" של הפלטפורמה שפיתחה, המאפשרת לה לשלוט באופן בלעדי בהפצה של אפליקציות לעשרות מיליוני משתמשי אייפון ואייפד. הפלטפורמה של אפל היא זו שלמעשה מאפשרת את ה"תיווך" בין מפתחי האפליקציות לבין משתמשי הקצה.
לכן אותם מפתחים, שמבקשים להביא את מוצריהם למשתמשים, חייבים לקבל מאפל גישה לפלטפורמה ובפרט לחנות האפליקציות שלה. מצב שבו אפל מונעת מהם גישה, או קובעת תנאים בלתי סבירים לצורך קבלתה, עשוי להוליד שלל הפרות לפי דיני התחרות.
כך למשל, אם קיים שוק של הפצת אפליקציות למשתמשי IOS ואפל היא בעלת נתח שוק גבוה במיוחד בו, סירוב להעניק גישה לפלטפורמה, או הצבת תנאים בלתי סבירים, עלולים להיות גם הפרה של חוקי התחרות המקומיים.
כך גם קביעת תעריפי עמלות גבוהים במיוחד עלולים להיתפס בנסיבות מסוימות כמחירים גבוהים בלתי הוגנים. אולם, גם אם אפל היא רק אחת מבין מפיצי האפליקציות האפשריים, ברור שכוחה בהפצת אפליקציות - מכוח מעמדה של חנות האפ-סטור - הוא עצום.
גישה לאפ-סטור של אפל מהווה, יחד עם מתי מעט אחרים, תנאי הכרחי ליכולת ההצלחה של אפליקציות. תמחור שירותיה בשיעורים אשר נתפסים על פני הדברים כגבוהים באופן בלתי סביר, עלול לפגוע בפיתוחים העשויים לפעול לטובת ציבור המשתמשים.
בינתיים, לפני מספר ימים אפיק גיימס נכשלה בבקשתה לקבל צו מניעה זמני אשר כופה על אפל להשיב את המשחק פורטנייט לחנות האפליקציות תוך הפעלת מערכת תשלומים עצמאית.
השופטת בבית המשפט הפדרלי בקליפורניה קבעה בהחלטתה כי הגם שאפיק גיימס העלתה "שאלות רציניות" בנוגע למעמדה של אפל והפרקטיקות בהן היא נוקטת שפורטו בבקשתה, אפיק גיימס לא הצליחה להראות כי קיימת סבירות גבוהה להצלחתה בתביעה העיקרית נגד אפל וכי יגרם לה נזק בלתי הפיך אם לא יינתן הצו.
פסיקה זו מגיעה מספר ימים לאחר שפאנל ההגבלים העסקיים של ועדת השיפוט בקונגרס האמריקאי פרסם דו"ח היסטורי ותקדימי שמצא שענקיות האינטרנט והטכנולוגיה, וביניהן אפל, מחזיקות בכוח שוק משמעותי וניצלו בשנים האחרונות את כוחן לרעה בדרכים שונות. בדו"ח זה גם ניתנה התייחסות מפורשת לאפל ושליטתה בפלטפורמת ה - IOS והעמלות אותן היא גובה ממפתחים.
אירועים אלה יכולים להוות נקודת מפנה בספרי הימים של חברות המשחקים, שמאז יציאת המכשירים החכמים לשוק, משתמשות בהם כפלטפורמה לחשיפה המונית והגעה למקסימום משתמשים.
ישראל נודעת כאומת הסטארט-אפ, אך היא גם ידועה בקרב קהילת חברות המשחקים כאומת הגיימינג ונמצאות בישראל חברות רבות, פורצות דרך, בתחום זה. ייתכן שהגיעה העת של חברות הגיימינג הישראליות לקחת עמדה, להתאגד ולעמוד לצד אפיק גיימס ולצד חברות נוספות שכבר הצטרפו למאבק נגד אפל, בין אם כי זהו המעשה הנכון שיטיב גם עם המשתמשים וגם עם החברות המופצות באמצעות IOS, ובין אם כי התוצאה הסופית של סאגת אפיק גיימס-אפל תהיה תוצאה תקדימית שממנה גם חברות הגיימינג הישראליות יפגעו.
הליך שכזה ייתכן שיוכל להתבצע בכלל בישראל - לבתי המשפט המקומיים הוגשו בשנים האחרונות תביעות ייצוגיות רבות כנגד חברות זרות בשל השפעת מעשיהן בישראל. אין ספק כי למעשיה של אפל השפעות גם על הצרכן הישראלי.
עו"ד ניב זקלר, היועץ המשפטי של רשות התחרות לשעבר ועו"ד שירן סופר ממשרד זקלר ארגוב, המתמחים בדיני תחרות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.