חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P פרסמה היום (ו') כי אשררה את דירוג האשראי של מדינת ישראל על החוב במטבע חוץ ברמה של AA- והותירה את תחזית הדירוג על "יציבה".
נציגי חברת הדירוג מדגישים בהודעתם את חוזקות הליבה של דירוג האשראי של ישראל, כגון: כלכלה עשירה ואיתנה, חשבונות חיצוניים חזקים ויתרונות שצומחים למדינה ממדיניות מוניטרית גמישה וממאגר עמוק יחסית של חיסכון מקומי. שתי המגבלות העיקריות של הדירוג נותרו נטל החוב הגבוה יחסית וכן סיכונים גיאו-פוליטיים.
בחברת S&P מעריכים כי כלכלת ישראל תקטן לאור המשבר בשיעור ממוצע של 5.0% בשנת 2020 לראשונה מזה שני עשורים, אך תתאושש ביותר מ-4.5% בשנת 2021.
האנליסטים של החברה מציינים כי הגירעון הממשלתי יגדל למעל 12% מהתוצר ושיעור החוב הממשלתי נטו יעמוד על 73% מהתוצר בשנת 2020. יחד עם זאת, נציגי החברה מדגישים כי בניגוד להרבה מדינות באזור, ישראל נהנית ממדיניות מוניטרית גמישה ביותר, מה שיאפשר לבנק ישראל לתמוך בצרכי המימון הממשלתיים, תוך שמירה על עלויות הגיוס תחת שליטה. תוכנית רכישת איגרות החוב הממשלתיות של בנק ישראל (שהוצגה מוקדם יותר השנה והורחבה באוקטובר), עשויה לתמוך בצרכי הגיוסים הנוספים של ישראל ללא סיכוני אינפלציה ושער חליפין ניכרים. צפי החברה הוא שהממשלה תבצע צעדים פיסקליים מצמצמים במחצית השנייה של 2021.
נציגי החברה ציינו כי למרות האתגרים הפיסקליים שנוצרו לאור משבר הקורונה, והעובדה שישראל עברה שלוש מערכות בחירות עם תוצאות לא חד משמעיות במהלך 18 החודשים האחרונים, הם צופים כי הממשלה תתחיל במאמצים לצמצום הגירעון התקציבי החל מהמחצית השנייה של 2021. על פי תרחיש זה, הגירעונות הממשלתיים ירדו ל-4% בשנים 2022-2023, והחוב הציבורי יתייצב סביב 77% לתוצר.
כמו כן, בהודעה נכתב כי לישראל גישה מצוינת לשוקי הון, מקומיים ובינלאומיים, התומכת במאמצי הממשלה לגוון את אפשרויות המימון שלה ולהאריך את החוב הממוצע לפדיון. אם כי באופן מסורתי הממשלה מממנת את פעילותה בשוק ההון המקומי העמוק, בהודעה מצוינות גם הנפקות איגרות חוב בינלאומיות לטווחים של 30 עד 100 שנה.
החברה רואה את בנק ישראל כמוסד אמין ביותר, בעל ניסיון ארוך של עצמאות תפעולית מלאה מבוססת שוק. השנה הציג הבנק את ארסנל הכלים הזמינים לו לריכוך השפעות המגיפה על כלכלת ישראל באמצעות הורדות ריביות, הרחבה כמותית והלוואות בריבית נמוכה לבנקים ואחרים. למערכת הבנקאית הון רב, רווחיות ונזילות.
החברה ציינה באופן חיובי, כי הם סבורים ש"הסכמי אברהם" שנחתמו לאחרונה בין ישראל, איחוד האמירויות הערביות ובחריין עשויים לתרום לשיתוף פעולה כלכלי, מסחרי וביטחוני בין שלוש המדינות.
חברת S&P מציינת כי במקרה שההתנהלות הפיסקלית תהיה חזקה יותר מהתחזיות הנוכחיות שלהם או יתרחש שיפור משמעותי בסביבה הביטחונית במזרח התיכון, תיתכן פעולת דירוג חיובית. לחליפין, פעולת דירוג שלילית עלולה לקרות במידה וההאטה הכלכלית תהיה עמוקה וארוכה יותר, ותוביל להידרדרות משמעותית יותר מהצפוי במעמד הפיסקלי. לחץ שלילי על הדירוג עלול להיווצר גם אם לישראל, מעבר להשפעות המידיות הקשורות למגיפה, תחסר תכנית ייצוב פיסקלי לטווח בינוני והחוב הממשלתי נטו ימשיך לעלות מעל ציפיות החברה.
שר האוצר, ישראל כ"ץ: "ההחלטה של חברת S&P להשאיר את דירוג האשראי של מדינת ישראל בדרגת A.A - עם תחזית יציבה, היא הבעת אמון גדולה בכלכלת ישראל וציון לשבח למדינת ישראל. מדינת ישראל ממוקמת במקום טוב ביחס למדינת רבות בעולם הנאבקות במשבר הקורונה, נוכח המדיניות הנכונה אותה אנו מובילים במתן סיוע נרחב למגזרים השונים לצד שמירת מסגרות התקציב ויצירת מנועי צמיחה לעתיד. אני מודה לחשב הכללי היוצא רוני חזקיהו, שהוביל את עבודת משרד האוצר מול חברות הדירוג, ולגורמי המקצוע באוצר על תרומתם החשובה להישג החשוב. נמשיך לגבש יחד עם גורמי המקצוע במשרד האוצר את התקציב לשנת 2021 לצד קידום שורת חוקי הסדרים ורפורמות שיטיבו עם הכלכלה ועם כל אזרח במדינת ישראל".
סגן בכיר לחשב הכללי, גיל כהן: "אישרור הדירוג ברמתו הגבוהה בעיצומו של משבר עולמי ותקופת אי וודאות מתמשכת מעיד על איתנות כלכלת ישראל ערב המשבר, מחויבות פיסקלית ארוכת שנים ומגוון הערוצים הקיים למדינה למימון פעילותה".
הדירוג הנוכחי של ישראל על-ידי חברות הדירוג הבינלאומיות: S&P בדירוג AA- יציב, פיץ' בדירוג A+ יציב, מודיס בדירוג A1 יציב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.