כמעט שמונה שנים עברו מאז שנחום ביתן השלים את רכישת הרשת כמעט חינם, וכיום כבר ברור שהחלומות שלו להפוך לרשת הקמעונאות השנייה בגודלה בישראל כבר לא ייתגשמו.
ביתן שילם אז עבור כמעט חינם תשלום מפולפל וגבוה מאוד של כ-350 מיליון שקל. כמה שנים לאחר מכן, הצטרפה אליה רכישה גדולה אף יותר של רשת מגה, שקרסה פיננסית תחת בעליה הקודמים. אך הרכישות לא רק שלא סיפקו לביתן את קפיצת המדרגה אשר לה קיווה, אלא שיחדיו הן הביאו אותו למלחמה על האימפריה שייסד בעשר אצבעות -מלחמה שכעת מגיעה לשיאה.
ביתן עדיין לא אומר נואש, אבל המתיחות חסרת התקדים בקבוצת יינות ביתן מחזקת את האפשרות שהוא כבר לא ישמור על השליטה ברשת הקמעונאות שייסד. בשוק הקמעונאות יש הרואים בצעדים האחרונים שלו צעדים אגרסיביים, שלא ישנו את המציאות וגם לא יסייעו לביתן עצמו.
הצעדים מתרחשים בעיקר בשל הלחץ הגובר בימים אלה בצמרת יינות ביתן, ובינה ובין נושיה. נחום ביתן מסרב להרפות מהחברה שייסד במהלך שהגיע לשיא בסוף השבוע האחרון, כשהוא פיטר את היו"ר החזק יחסית של הקבוצה, שהגיע אליה על מנת לסייע לקבוצה לצאת מהמשבר הפיננסי החריף אליו נקלעה.
בדרך לפיצוץ עם הבנקים?
בשבועות האחרונים הולכים וגוברים המאמצים של ביתן למצוא משקיע שיסייע לו להחזיר לידיו את המושכות ואת השליטה ברשת קמעונאות המזון, שהקים לפני כמה עשורים ושהלכה והתרחבה באמצעות רכישות שהאחרונות, שכאמור הביאו אותה לקשיים תזרימים. למעשה, מאז רכישת מגה בתמורה ל-455 מיליון שקל לפני ארבע וחצי שנים, קבוצת יינות ביתן מתמודדת עם חוסר יציבות פיננסי (שהוקל במידת מה הודות לקורונה), ועם חובות לנאמנים ולבנקים בהיקף של מאות מיליוני שקלים.
בסוף השבוע האחרון הדיח ביתן את שלמה רודב, היו"ר שמינה כדי לחלץ אותו מהתסבוכת הפיננסית אליה נקלע. במכתב ששלח למנהלי החברה כתב ביתן כי פיטר את רודב, וכי והוא "מבקש לא לפנות אליו". על אף שלשיטתו של ביתן רודב עשה יד עם הבנקים כדי לדחוק אותו החוצה, ההערכה היא כי הפיטורים הללו התרחשו לאחר שרודב חסם את הגישה של יוסי ביתן, בנו של נחום, ובעבר המשנה למנכ"ל הרשת, למחשבי החברה בתגובה אמוציונלית. האם הצעד החריף הזה יעבור בשקט מבחינת הבנקים, שדחפו למינויו של רודב ולהח יינות ביתן חייבת כ-250 מיליון שקל?
סביר שהתשובה היא לא, בעיקר לא על רקע שורת הלוואות פרטיות שנחשף השבוע כי ביתן לקח. מה שברור הוא כי ביתן לא מוכן לשבת מהצד ולראות כיצד הוא נדחק החוצה, ועל הרקע הזה בשבועות האחרונים הוא עושה מאמצים להביא עסקה שתאפשר לו להישאר דומיננטי בחברה שייסד.
מחפש משקיע משלו
לצד מימושי סניפים שמכניסים לו כסף, אבל גם מקטינים את מחזור המכירות של החברה, ביתן ממשיך לחפש במרץ משקיע משלו, בעסקה שתנסה להדוף את העסקה שרוקם רודב. בין שמות המשקיעים האפשריים היו, בין היתר, קרן אייפקס בהובלת זהבית כהן, אלקטרה מוצרי צריכה מקבוצת אלקו שבחנה את עסקה אולם מסתמן כי נסוגה ממנה בימים האחרונים, ואפילו בעלי השליטה בקבוצת פוקס, הראל ויזל, שקיבל הצעה לבחון שותפות בחברה אולם דחה אותה.
נזכיר, כי לפני כשלושה שבועות חברת הפניקס יחד עם קבוצות משקיעים נוספים חתמה על מזכר הבנות לרכישת 45% מקבוצת יינות ביתן בתמורה ל-400 מיליון שקל. ואולם, מי שחתומים על מתן הבלעדיות הזו במסגרת העסקה הם יו"ר הקבוצה רודב, והמנכ"ל מיכאל לובושיץ, מה שמאפשר לביתן, שאינו חתום על הסכם הבלעדיות הזה, להמשיך לחפש עסקה בערוצים משלו.
על אף שלובושיץ מעורב בעסקה שמקדם רודב, בינתיים נראה כי המלחמה שמתנהלת בין הצדדים היא אישית בין רודב לביתן. הבנקים כבר דחפו את ביתן למנות מנהלים שכירים לחברה שבבעלותו, מנכ"ל ויו"ר, והם מי שדוחפים עתה לעסקה שתיקח את השליטה מידיו של ביתן, אבל גם תשאיר לו נתח מכובד מהחברה, ותמנע קריסה שלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.