אחרי S&P ומודי'ס, מאשררת גם חברת דירוג האשראי השלישית Fitch (פיץ') את דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמה של A+ עם תחזית יציבה. תרחיש הבסיס של החברה מניח שההגבלות הכלכליות תיפסקנה, החיסונים יימשכו בקצב גבוה בחציון הראשון של 2021 ותיירות החוץ תחודש במידה מצומצמת בחציון השני של השנה. האנליסטים צופים כי יירשם גידול ריאלי בתמ"ג של כ-5.4% ב-2021 ו-4.1% ב-2022.
בהתייחס לנתוני השיא בגירעון לשנת 2020 שפורסמו השבוע מציינים בפיץ' כי חלה הרעה במצב הפיסקלי של ישראל עקב המגפה, ומעריכים כי התנודתיות הפוליטית המתמשכת מסבכת את הסיכוי לצמצום הגירעון התקציבי. על-רקע זה מניחים בפיץ' שהגירעון הממשלתי יישאר גבוה גם בשנת 2021, ויעמוד על כ-9% מהתמ"ג, לאחר 11.7% בשנת 2020. יחס החוב הציבורי לתוצר צפוי להערכת החברה לעמוד על כ-76% בשנת 2020, ולעלות עד ל-80% לערך ב-2023. בפיץ' מציינים כי אלה רמות חוב גבוהות מאלה של המדינות בדירוג אשראי דומה לזה של ישראל, אך מצד שני מדגישים בחברה כי תנאי המימון של המדינה נשארו נוחים, בין היתר הודות לתכנית רכישת האג"ח הממשלתיות של בנק ישראל שהביאה לכך שהתשואה הנומינלית על איגרות חוב ממשלתיות ל-10 שנים נותרה נמוכה מ-1% במשך מרבית השנה.
נקודת העוצמה העיקרית של ישראל ביחס למדינות דומות היא העודף בחשבון השוטף שלה בכל שנה מאז 2003. ב-2020 גדל העודף הזה לקרוב ל-4% תוצר הודות להתכווצות גדולה יותר במחירי הייבוא לעומת הייצוא. פיץ' מצפה שישראל תמשיך להיות בעודף בחשבון השוטף שכן הגידול בייצוא שירותים נותר איתן. כמו כן מציינת החברה כי השקעות זרות נטו תורמות גם כן לקפיצה של 38% ביתרות המט"ח ב-2020 לאזור ה-173 מיליארד דולר (כ-17 חודשים של תשלומים חיצוניים). מעמדה של ישראל כמלווה חיצונית נטו התחזק על פי ההערכות ל-58% מהתוצר בסוף 2020, נתון גבוה משמעותית מנתוני מדינות החציון בקבוצות הדירוג A ו-AA.
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, ציין כי "בדיוק כמו במקרה של אישרור הדירוג על ידי חברת S&P, גם ההודעה של פיץ' רלבנטית רק בהנחה שהסאגה הפוליטית תסתיים סוף סוף ויאושר תקציב בהקדם האפשרי. אף אחד לא חולק על כך שמצבה של ישראל סביר ביחס למדינות אחרות בעולם. היצוא הישראלי ממשיך לצמוח למרות התחזקות השקל וזאת לאור חלקו הגדול של ענף ההייטק. הגידול בגירעון וביחס החוב לתוצר אמנם אינו שולי אך ברוב המדינות בעולם המערבי המצב אף פחות טוב ועם הפריסה המהירה של החיסון אפשר להניח שההתאוששות של המשק תהיה מהירה יותר משנדמה היה קודם לכן. לכן השאלה היחידה היא האם ביוני 2021 יהיה לישראל סוף סוף תקציב שיאפשר לממשלה החדשה להמשיך את תהליך ההתאוששות ולהחזיר את המדיניות הפיסקאלית למסלול. במידה וכן, אין שום סיבה להוריד את הדירוג של ישראל. בצידה ולא, סביר להניח שחברות הדירוג יגיבו בהתאם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.