כלכלת ספורט | פרשנות

עונת הקורונה: הפסדי העתק של מועדוני הכדורגל נחשפים

דוח של חברת הייעוץ KMPG סוקר את ההפסדים האדירים של הקבוצות האירופיות בעונה החולפת, שנגרמו בשל אירוח ללא קהל • הבשורות הרעות: התחלואה שמשתוללת באירופה והאפשרות הקלושה לחזרת האוהדים למגרשים מציירות תרחיש ריאלי שלפיו העונה הקרובה תהיה גרועה אפילו יותר

יציאים ריקים בליגה הגרמנית / צילום: Reuters, Tim Rehbein/RHR-FOTO
יציאים ריקים בליגה הגרמנית / צילום: Reuters, Tim Rehbein/RHR-FOTO

כחצי שנה אחרי תום עונת 2019/20 אפשר להתחיל להבין יותר לעומק את נזקי הקורונה למועדוני הצמרת בכדורגל האירופי. דוח של חברת החשבונאות והייעוץKPMG , שסוקר את עונת הכדורגל הקודמת, מציג תמונה שונה מזו שהתרגלנו לראות בענף הפופולרי בעולם. השורה התחתונה: כמעט כל הקבוצות הפסידו כסף, מי יותר ומי פחות, אבל הסך הכול לא קטסטרופלי. ההסבר? הנגיף היכה רק בשליש האחרון של עונת הכדורגל הקודמת, ששוחקה ללא קהל.

הקבוצות יודעות שאין שום סיבה לאופטימיות, והרע מאוד עוד לפניהן. עונת הכדורגל הנוכחית - שכבר הגיעה למחצית הדרך, ועדיין משוחקת ללא קהל במגרשים כיוון שהתחלואה באירופה נמצאת ברמת שיא - עומדת להיות הרסנית הרבה יותר למועדונים. אלו שכבר לקחו הלוואות כדי לסדר את הבורות שנפערו בעונה הקודמת יצטרכו לחשוב על פתרונות יצירתיים, אולי מכירת "נכסים" (שחקנים) או ויתור על הרפתקאות יקרות כמו השקעה בתשתיות.

הדוח בוחן לעומק את הקבוצות שזכו באליפות בשש הליגות הבכירות של אירופה בעונה שעברה - ליברפול (אנגליה), ריאל מדריד (ספרד), באיירן מינכן (גרמניה), יובנטוס (איטליה) פריז סן ז'רמן (צרפת) ופורטו (פורטוגל).

 
  

למרות שעבור רובן זו הייתה עונת מוצלחת מאוד על המגרש, הרי שהקורונה לא ריחמה על אף אחת מאלופות היבשת. אצל כולן נרשמה ירידה בהכנסות לעומת העונה שלפני כן (2018/19). ריאל איבדה 8% מהמחזור (59.1 מיליון אירו), פריז איבדה 15% (95.4 מיליון אירו), ואצל פורטו הנזק היה הגדול ביותר - אובדן של מחצית מהמחזור תוך עונה אחת.

באיירן מינכן הייתה הקבוצה שניזוקה הכי פחות מעונת הקורונה, וירדה ב-3% בלבד בהכנסה. אבל בהתחשב בכך שהקבוצה זכתה בליגת האלופות - ולמעשה רשמה עונת שיא על המגרש - הרי שמדובר באובדן פוטנציאלי של עשרות מיליוני אירו ממשחקים שאירחה ללא קהל.

המרוויחות: השתיים שניצחו את הקורונה

שתי קבוצות גדולות בלבד הצליחו לצאת מעונת הקורונה עם רווח תפעולי - מה שיכול להעיד עד כמה הן חזקות כלכלית. הראשונה היא באיירן מינכן, עם רווח של 5.9 מיליון אירו, בעיקר בזכות מבנה השכר הנכון של המועדון, שעומד על 52% בלבד מהמחזור - שיעור שכר שהוא חלום של מועדון כדורגל באירופה.

מדובר בנתון מדהים עוד יותר, אם לוקחים בחשבון ששיעור השכר הנמוך הזה הספיק למועדון כדי לזכות בליגת האלופות, עם דומיננטיות חסרת תקדים על המגרש. לשם השוואה, ביובנטוס השכר "אכל" 71% מההכנסות בעונה החולפת, בפריז 75%, ואילו בפורטו השכר שיקף 104% מהמחזור.

הקבוצה השנייה שהצליחה לסיים ברווח היא ריאל מדריד, שסיימה בפלוס 300 אלף אירו. אמנם מדובר בסכום שולי, אבל זה עדיין יכול להסביר היכן המועדון הזה עומד בהשוואה למועדונים אחרים שמתיימרים לזכות בכל התארים. למשל, פריז סן ז'רמן שסיימה את העונה עם הפסד כספי של 126 מיליון אירו, למרות שהגיעה עד גמר ליגת האלופות. או אפילו היריבה הגדולה ברצלונה, שעברה את עונת הקורונה עם הפסד נקי של 97 מיליון אירו.

אגב הפסדים, לא ברור מה גורלן של הקבוצות האיטלקיות. מילאן סיימה את עונת הקורונה עם הפסד נקי של 195 מיליון אירו, רומא עם הפסד של 204 מיליון, וגם יובנטוס התקרבה ל-90 מיליון. כל זה, כזכור, בעונה שהנגיף הופיע רק בשליש האחרון שלה.

כמה "שווה" משחק מול יציע ריק?

כמה בעצם שווה משחק כדורגל באירופה שמשוחק ללא קהל? אם יש דבר אחד שיכול לנחם את הקבוצות זה שהקהל הוא אמנם מרכיב חשוב בכדורגל האירופי, אבל לא משמעותי כפי שהיה בעבר. הקבוצות נותרו על הראש מעל המים בזכות שתי הצלעות המרכזיות במשולש ההכנסות: זכויות שידור וחסויות.

ועדיין, הדוח נותן תמונה ברור לגבי השווי של כל משחק שמשוחק ללא קהל. בכל פעם שקבוצה אירחה מול יציעים ריקים היא איבדה הכנסה של 3-4 מיליון אירו (למעט פורטו שאצלה "יום משחק" שווה אובדן הכנסה של כ-800 אלף אירו).

הבעיה, כאמור, מתחילה בעונה הנוכחית. בשלב הזה של העונה הקבוצות רושמות כבר כעשרה משחקים ללא קהל. ליברפול, למשל, איבדה 11 משחקי בית ללא קהל, ובתרגום לכסף המשמעות היא אובדן הכנסה של כמעט 40 מיליון אירו. גם ריאל מדריד, באיירן ויובנטוס איבדו עוד לפני מחצית העונה סכום דומה כל אחת ממשחקי בית.

התחלואה מחסלת כל אפשרות לחלום על החזרת האוהדים למגרשים, ותסריט ריאלי של כדורגל ללא קהל עד תום העונה יגרור אובדן הכנסה שמתקרב ל-90 מיליון אירו לכל אחד מהמועדונים הגדולים.

בעיה נוספת של פתיחת עונה ללא קהל היא תזרים המזומנים של המועדונים. הכסף שנכנס ממכירת מנויים, כרטיסים ותאי צפייה בתחילת העונה הוא הכסף היחיד שמוזרם למועדון בשלב מוקדם. הכסף הזה לא קיים, ואת מקומו בתזרים עושות הקבוצות באמצעות הלוואות.

דוגמה אחרונה לכך היא ארסנל, שבשבוע שעבר נאלצה לקחת הלוואה לטווח קצר בסך 120 מיליון ליש"ט, שאותה עליה להחזיר עד מאי 2021. אם העונה הזאת תימשך כך, ללא קהל ועם כישלונות על המגרש, את ההלוואה של האביב הקרוב תחזיר הלוואה אחרת.

קשה לגעת בכיס של השחקנים

הדוח גם נותן תמונה לגבי שווי השחקנים בכדורגל האירופי בתוך משבר הקורונה. השווי של 500 השחקנים היקרים בעולם, שערב משבר הנגיף עמד על 20.7 מיליארד אירו, עומד נכון לינואר 2021 על 18.7 מיליארד אירו - ירידה של 9.6% בשווי "הסחורה".

הנתון הזה גם מחדד את חוסר היכולת של מועדונים לחפש את הכסף בכיס של השחקנים. במילים אחרות, הקבוצות אמנם הפנימו שהן נכנסות לתקופה מסוכנת, אבל שוב התברר שלחלקן אין יכולת לעמוד מול השחקנים ולדרוש מהם לשאת בקיצוצי השכר בהיקף הנדרש.

הנה דוגמה קטנה: בפריז סן ז'רמן ההוצאות ירדו ב-15%, אבל השכר דווקא עלה ב-10%. בפורטו ההכנסות נחתכו בחצי, ובמקביל השכר ירד ב-8% בלבד.