ועדת המשנה לתכנון ובנייה במנהל האזרחי אישרה היום תוכניות בנייה בשלבים שונים בהתנחלויות, ולצד זה גם בכמה כפרים ושכונות פלסטיניות. החלק השני לווה בכיפופי ידיים בין שר הביטחון בני גנץ לראש הממשלה בנימין נתניהו, כשגנץ הודיע הבוקר כי מנע התערבות של לשכת נתניהו בעבודת הוועדה, ומנגד השר צחי הנגבי טען במכתב כי גנץ חורג מסמכותו וכי הקבינט המדיני ביטחוני צריך לאשר בנייה פלסטינית בשטחי סי.
לבנייה בהתנחלויות אושרו בסך-הכול 792 יחידות דיור בשמונה יישובים, ובהם בטל מנשה, שבו נרצחה בפיגוע לפני כחודש אסתר הורגן ז"ל. שני היישובים המעניינים יותר שאושר להם להתקדם בהליך ההסדרה הם חוות יאיר - מאחז שהפך לשכונה רחבה סמוך ליקיר בשומרון, ונופי נחמיה-רחלים. שני אלה ברשימת היישובים המכונים "התיישבות צעירה", משמע יישובים/מאחזים שלא קיבלו היתרים מלאים ונמצאים בחלקם בהליכי הסדרה, אבל כבר התרחבו והוקמו במקצתם בתי קבע.
46 יישובים כאלה נמצאים במחלוקת בין הליכוד לכחול לבן, כאשר הסכמות קודמות בוטלו עם פיזור הכנסת והממשלה בדצמבר. נציגי היישובים הללו מפגינים כבר יותר משבוע מול הכנסת בירושלים, ומקצתם שובתים רעב. משמעות האישורים הללו המשך תהליך ההסדרה, ולאחר השלב הבא של אישור המועצה לתכנון ובנייה ביו"ש ניתן יהיה לחברם לתשתיות חשמל, מים, ביוב וכו'.
בד-בבד אישרה הוועדה תוכניות בנייה פלסטינית בשטחי C, בנייה שגם היא לא קיבלה אישור מראש ובעבר קבלת האישורים נדחתה מסיבות ביטחוניות ואחרות. לטענת ארגון רגבים, המנהל מאבק נגד הבנייה הפלסטינית - בין התוכניות, המשתרעות על פני מאות דונמים וכוללות מאות מבנים ללא רישוי, אושרה בנייה בכפר חיזמה מצפון לירושלים, בכפר וולאג'ה מדרום לירושלים, בפאתי בית לחם, בבית ג'אלה ועוד.
גנץ לא נענה לפניות של הנגבי, של יו"ר ועדת החוץ והביטחון ושל אשר חיון, ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, לעכב את האישורים הללו עד לקבלת אישור הקבינט.
הנגבי וגופים בימין מזהירים כי מטרת הבנייה הפלסטינית הבלתי חוקית בשטחי C נועדה ליצירת חיבור ורצף בין תאי שטח בשליטת הרשות הפלסטינית, באמצעות בנייה נרחבת באזורים שבשליטה ישראלית. לדבריהם, התוכניות שמוגשות להלבנת מקבצי הבנייה הפלסטינים מוזמנות ומתוקצבות ע"י הרשות הפלסטינית לשם אותה מטרה.
ביולי 2019 דן הקבינט המדיני ביטחוני בסוגיה שהוגדרה "המערכה על שטחי C", וקבע כי חובת ישראל לספק פתרונות דיור לפלסטינים המתגוררים בשטחי סי, אך לא יאושרו תוכניות בנייה והלבנה שנעשו עבור גורמי הרש"פ. כדי לשמור על האינטרסים המדיניים, הביטחוניים וההתיישבותיים של מדינת ישראל, קבע הקבינט כי המנהל האזרחי צריך להיות הגורם המתכנן, וכי שר הביטחון נדרש להציג לקבינט סל כלים לאכיפה.
מנגד, שר הביטחון גנץ מתייחס לאישורים כחלק מעבודת המנהל האזרחי הכפוף לו, ומסרב לקבל התערבות כלשהי. בתגובה לשאלה על כך בעת סיור היום בפיקוד העורף אמר: "זה אירוע חמור מאוד שלא אמור לקרות, מדובר בוועדה מקצועית על דברים שהיו ידועים מראש. לא ככה צריך להתנהל".
גורמים מדיניים אומרים כי השיח בנושא מתנהל בין נתניהו לגנץ, וכי גם גורמים בינלאומיים מעורבים בכך, בלחץ על ישראל לדאוג לאישורי בנייה לפלסטינים ביישוביהם בשטחי סי.
בינתיים, ועל רקע התקרבות הבחירות והצרכים הפוליטיים של הצדדים המעורבים, נראה כי פיתרון של ממש עדיין רחוק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.